Ezt mindenkinek ki kell próbálni! • Delfinek és a velük kapcsolatos tévedések

Ezt mindenkinek ki kell próbálni! • Delfinek és a velük kapcsolatos tévedések

Ki ne álmodna arról, hogy delfinekkel úszkál?
Ki ne szeretne delfinnel merülni?
Ki ne szeretne megérinteni, megsimogatni egy delfint?

És vajon a delfinnek ez jó?

Előre jelzem, hogy nem fog tetszeni amit ebben a cikkben olvashatsz.
De ha tényleg szereted a delfineket akkor remélem ez segít megérteni egy-két dolgot.

A hamis szeretet érzet

A Nagy Kékség című filmben Jack Mayol a delfinekkel úszkál, belekapaszkodik, huzatja magát… ez a jelenet is arra ösztönzi a nézőt hogy ő is átélje ezt az élményt, milyen jó lenne ha ő is így tudna úszkálni a delfinekkel. A természetfilmek és a búvár ultikalandok mind egy dolgot hoz elő az emberből:
Én is akarok ilyet!

Nem célom, hogy pálcát törjek senki felett!
Szerintem a tudatlanság a legnagyobb probléma, pont ezért született ez a cikk is.

Ugyan akkor az a fajta mentalitás sem használ, hogy akkor ne látogassunk állatkertet, és legyünk vegán étrendet folytató emberek. Minden dolognak érdemes megnézni a lehető legtöbb aspektusát, majd ezek után dönteni.

A kérdés már csak az, hogy,

Te hogyan szeretnéd látni kedvenc Delfinjeidet?

 

1. Pár dollárt kifizetve, puszilgathatod, simogathatod és postolhatod a kedvenc “pajtásoddal” készült like gyűjtő képet, “ezt mindenkinek ki kell próbálni” felirattal.

 

Legfontosabb! Ne látogass delfináriumokat!

Sajnos azt kell mondanom hogy nagy önzőség az embertől, ha Delfináriumba jár. Érdekel milyen indokok vannak mi az ami miatt nem éri meg támogatni ezeket az intézményeket?

Erre már sok információt találsz a világháló oldalain. Többek között mi is összegyűjtöttük egy régebbi cikkünkben pár infót. KATT IDE!

Tudni szeretnéd miért nem jó a Delfinnek ha Te simogatod őket?

Mivel a kezeden olyan baktériumok vannak amik a delfin bőrének érintése által sebes és fekélyes sérüléseket okoznak az állat bőrén, és mint hogy a vízbe kerülnek a baktériumok így a belső szervein is. Ezek a nyílt sérülések, nehezen vagy egyáltalán nem tudnak begyógyulni. Az ilyen fekélyekkel tarkított delfineket pedig a fizető közönség már nem olyan szívesen puszilgatja és simogatja. Tehát nem hoznak bevételt! Így nem éri meg őket tartani. De sebaj majd fognak a tengerből újabb és újabb példányokat.

delfin, delfinárium, delfin simogatas, delfin úszás, búvár delfin, delfinárium, delfin simogatas, delfin úszás, búvár

képek: Nagoya port aquarium – 2017. 08. 25.

Ezt minden Kezdő tanfolyamon elmondom a búvártanítványoknak, de sajnos így is volt olyan aki a tanfolyam elvégzése után egy hónappal már post-olta is a puszilgatós képet a facebookra… 🙁

Tehát amennyiben Te simogatod őket, akkor közvetlenül is hozzájárulsz a rabságukhoz és a pusztulásukhoz.

forrás: www.facebook.com/Delfinmosoly.DolphinSmile

Ha pedig úgy érzed hogy azzal nincs baj hogy elviszed a családot egy Delfin Show-t megnézni akkor ajánlom figyelmedbe azt a tényt hogy ezzel is már önmagában hozzá járulsz az gyerekek által annyira szeretett élőlények kínzásához. Jól mondja a film: A delfinek mosolya a természet legnagyobb átverése, hiszen elhiteti velünk emberekkel hogy ők is boldogok, pedig csak a szájuk ilyen formájú.

Íme egy filmrészlet amit érdemes megnézned a The Cove című dokumentum filmből!

 

2. Szabadon, de úgy hogy nem érintheted meg őket?!

Ha igen akkor gyere el egy búvártúrára, hisz az igazi vadon élő delfinek látványa a tökéletes közeg ahhoz hogy találkozzál velük.

szabadon élő delfinek egyiptomban
Persze egy dolgot ne feledj el, azzal hogy odamész kihajózol, eszel iszol, nem biztos hogy segítesz a delfineken. Azzal hogy elmész egy búvártúrára durván beletaposol a természetbe abba a csodálatos világba amit annyira szeretsz. A repülés, a hajózás, az all inclusive étkezés mind mind hatalmas lábnyomot hagy a földünkön.
Viszont ha már ott vagy akkor próbálj meg környezettudatos maradni, mindent tegyél meg azért hogy az ottléted ne romboló hatású legyen.

Íme két példa hogyan tudsz tenni a környezetedért:

1 A szafari hajókon ballonos vizekből annyit iszol amennyit csak akarsz, és ha mindig új poharat veszel elő azzal a túra végére hatalmas mennyiségű szemetet termeltél. Az eldobható pohár helyett használj elmosható műanyag poharat, vagy jelöld meg a poharadat írd rá a nevedet és így sokkal kevesebb lesz a szemét.

 

2. Nem kell szuvenírt gyűjteni, max fényképen hozz fel valamit a víz alól.

 

3. Ne etesd a víz alatt az állatokat!

 

4. Lehetőleg ne egyél friss tengeri ételeket nem tengerparti városban.

 

Delfint simogatni?!

Delfin a vörös-tengeren
Delfin a vörös-tengeren

A vadon élő delfineket búvárkodás közben nem tudod megsimogatni, sőt a delfineket még meg sem tudod érinteni. Ha ezzel próbálkozol egy szempillantás alatt egyetlen uszony csapásával több méterre fog úszni tőled. Mit tegyél, ha mégis közelről szeretnél delfineket látni?! Íme néhány jó tanács:

Ne ússz a delfinek után! Ha üldözőbe veszed őket akkor el fognak úszni és valjuk be jobban úsznak nálad. Legtöbben itt hibázzák el a dolgot hogy megpróbálják “üldözőbe venni” őket. Ebből következik, hogy

 

Maradj nyugodt és maradj egy helyben. A lényeg hogy ha egy nagy csapat ember elindul az egyik irányba. Te lehetőleg ne arra ússz. Ez persze zátony függő is, de lehet hogy ha egy helyben maradsz az a célravezető, vagy esetleg megpróbálhatod kitalálni hogy merre fognak úszni a delfinek az “üldözőik” elől.

 

Fontos szabály hogy soha ne legyél egyedül, vagy ha mégis akkor bójával jelöld meg a helyedet. Ha sok Zodiack sok embert visz a delfinek után, akkor nagyon veszélyes tud lenni ha te egyedül maradsz, és szabadtüdőzve lemerülsz a delfinek közé. A felszínre emelkedés ilyen esetben nagyon veszélyes. Épp ezért vagy a társaddal felváltva merüljetek le, vagy ami a legjobb hogyha egy zárt bóját húztok magatok után a felszínen. Hisz így biztos nem fog átmenni rajtatok egy motorcsónak.

 

Ha lehet akkor ne akkor menj be amikor mindenki. Hiszen a legtöbb delfines helyen majdnem egyszerre visznek ki minden hajóról minden érdeklődőt. Ezzel persze csak azt éred el, hogy egymást taposva úszhatsz a távolban menekülő delfinek után. Ehelyett én azt javaslom hogy várjál ebéd időig, hiszen a legtöbb hajón az is egyszerre van. Ha pedig mindenütt megszólal az ebéd harang akkor kérj engedélyt a hajó személyzetétől és az oktatódtól hogy te most mehess be a vízbe a delfinekhez. Ilyenkor igaz hogy lemaradsz az nagyon finom és már kifizetett kajáról, de hidd el hogy majdnem biztos hogy közelebbi kapcsolatba tudsz kerülni a delfinekkel, hiszen max egy-két hasonló érdeklődésű snorkeres barátoddal fogtok a delfinek után indulni.

 

És végül íme még egy film hogy könnyebben tudjál dönteni milyen módon néznéd meg ezeket a szenzációs élőlényeket.

 

 

 

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék