Búvárfelszerelések • Ezek az iratok kellenek, ha búvárkodni mész

Búvárfelszerelések • Ezek az iratok kellenek, ha búvárkodni mész

Íme egy rövid cikk, hogy semmit ne maradjon otthon az iratok közül sem, ha búvárkodni mész:

1 • Úti okmányok

Ha külföldi merülésre készülsz minél előbb tájékozódj hogy oda milyen úti okmányok szükségesek. Elég a személyi igazolvány (csak kártya alapú), vagy esetleg útlevél szükséges a belépéshez.

utazás búvároknak
Útlevél

Természetesen legyen érvényes útleveled, hisz e nélkül nem tudsz elindulni. De kevesen tudják hogy a lejárati idő is fontos. Mindenképp vesd össze a hazaérkezés dátumát a lejárati idővel is. Egyiptomban például a hazaérkezés után még fél évig érvényesnek kell lennie az útlevelednek.

Személyi

Az unió tagállamaiban, illetve azon országokban amikkel Magyarországnak van ilyen megállapodása, elegendő ha csak személyi igazolványt viszünk magunkkal.
Triviálisnak tűnhet, de hidd el nekem nem jó érzés a Horvát határról visszafordulni mert nem ellenőriztük, hogy mikor járt le a személyink. 🙂

Vízum

Bizonyos országokba Vízum kötelezettség is van, így arról is az adott ország nagykövetségi vagy konzulátusi weboldalán érdeklődhetsz.
Vízum esetén, ha Magyarországon az adott ország nagykövetségén kell megkérni, akkor ezt a procedúrát minél előbb kezd el hisz az ügyintézés nagyon elnyúlhat. 1 hét – 1 hónap.
Persze vannak olyan országok ahol a határon való belépéskor tudsz vízumot igényelni. Ilyen például Egyiptom és Thaiföld is.

Egyiptom vízum
Egyiptomban 2015-ben továbbra is, – a híresztelésekkel ellentétben – a reptéren tudod megvenni a vízumot
, ami egy hónapig érvényes és 25 USD-ba kerül, kell egy alább látható igényló lap, amit a reptéren tudsz szerezni és persze kell egy üres lap az útleveledbe.

Visa-egyiptom-regisztacios-lap
(Érdemes dollárt vinni mert igaz hogy euróban is fizethetsz de akkor is 25EUR-t kérnek, – vagy csak nekem nem volt szerencsém 🙁  ).
A Shinai félszigetre nem kell vízumot fizetni! Viszont ebben az esetben nem mehetsz a Sharm el Sheik-től nyugatra lévő területekre (pl: Kairó vagy a Thistlegorm).

Thaiföldön szintén a belépéskor kapod a vízumot. A thai turista vízum ingyenes és 30 napig szól, ha repülővel érkezel nincs gond mert megkapod a 30 napos turista vízumot, de ha valamelyik környező országból léped át a határt akkor csak 15 napos vízumot adnak ingyen, így ha ennél többet szerenél maradni akkor érdemes úgy szervezned az utazásod hogy menet közben egyszer akár csak pár percre is de át kell menned a határon (legtöbben Búmát választják erre a célra.)

2 • Búvár iratok

búvár igazolvány, UEF kártyák

Búvár igazolvány

Búvárkodhatsz-e igazolvány nélkül?
Ha Te végzett búvár vagy, akkor azt igazolnod kell. Erre való a Búvárigazolvány, amit minden búvárbázis el szokott kérni és a merülési nap, vagy hét végén szokták visszaadni.
Ha nem tudod igazolni hogy megfelelő végzettséged van, tehát nem tudod felmutatni az ezt igazoló búvárkártyát, akkor csak egy próbamerülésen vehetsz részt.
(A próbamerülés vagy discovery dive alatt pedig egy oktató fogja a palackodat (jó esetben egy oktató csak egy próbamerülővel merül), kis mélységben (max 5m) és rövidebb ideig. Ez gyakorlatilag csak egy bevezetés a búvárkodásba.)

+1 Tipp: Fényképezd le az igazolványod mind két oldalát, és küld el magadnak mail-en, így ha véletlenül ellopják a cuccodat legalább neten keresztül meg tudod mutatni.

Sok szervezetnél van internetes rendszer is, így ha nincs nálad az igazolványod, akkor is a helyi bázis fel tud menni az adott oktatási szervezet weboldalára és onnan le tudja kérdezni a minősítési szintedet.

Specialitás minősítő igazolvány

Speciális környezetben való búvárkodáshoz, vagy speciális búvár felszereléssel való merüléshez külön tudás és gyakorlat szükséges. Ezek megszerzését igazolják a búvár specialitás minősítő igazolványok.

Ilyen speciális környezet (a teljesség igénye nélkül) pl egy roncs, vagy a jégalá merülés, és ilyen külön elsajátítandó eszköz közé tartozik a szárazruha, a Nitrox gáz és a DPV (vízalatti vontató) is.

Mi a Titán Búvár Iskolában azt tanítjuk hogy a biztonságos merülés érdekében, minden specialitást külön meg kell tanulni, és biztonságos keretek között gyakorolni kell. (Véleményünk szerint UEF rendszerében nincs felesleges pénzlenyúló specialitás.)
Tapasztalatunk alapján, a búvár specialitás igazolványt rekreációs szinten nem szokták elkérni a bázisok.
De ha te Nitrox keverékkel szeretnél merülni, akkor kell hogy legyen Nitrox végzettséget igazoló kártyád és azt minden bázis el szokta kérni.

UEF, logbook, búvár, merülési napló

Merülési napló

Te tudod pontosan mennyit merültél?
Azt vettük észre, hogy a legtöbb búvár nem igazán tölti ki a merülési naplóját vagy nincs is neki. Ez nem igazán jó gyakorlat. Könnyen el lehet szállni a merülések számával, ha nem tudod pontosan mennyi is az annyi.
Vidd magaddal a naplódat is, hiszen a merülési naplót is sok helyen elkérik, hogy ellenőrizzék Te mikor merültél utoljára és milyen tapasztalatod volt eddig.
Thaiföldön (bizonyos bázisok), ha egy évnél régebben merültél, akkor megpróbálnak eladni neked egy felfrissítő tanfolyamot, és csak ez után engednek normálisan merülni.
Másrészről ha szeretnél újabb és újabb tanfolyamokra jelentkezni, akkor az oktató is kérheti hogy igazold a tanfolyamra való jelentkezés minimális merülés számát.

A merüléseid nyilvántartására már léteznek LogBook app-ok is amit a telefonodon tudsz futtatni.

búvár kártya, logged dives, UEF
Ha nagyon nem szereted írni a merüléseket, akkor a merülés nyilvántartó kártyát neked találták ki.
Ilyen igazoló kártyát, akkor vásárolhatsz magadnak, ha már lemerülted a rajta szereplő számot. Így ha neked bizonyos merülési szám (100+) után nem fontos, hogy tudd hogy mennyi merülésed van, akkor egy ilyen kártyát vigyél csak magaddal.

A merülési naplóról ITT olvashatsz többet »»»

búvár orvosi igazolás

Búvár orvosi igazolás

Sok helyen kérik, hogy legyen érvényes orvosi igazolásod arról, hogy merülésre alkalmas vagy.
A UEF napló utolsó lapján van is erre megfelelő hely, amit a háziorvossal ki tudsz töltetni és magaddal tudsz vinni.
De ha komolyabb vizsgálatra van szükséged akkor a Baromedical vizsgálatát javaslom (cca. 10 000Ft), hisz itt kifejezetten búvár szempontból fognak megvizsgálni. A vizsgálat után pedig az itt látható műanyag kártyát kapsz, ami egy évig érvényes.
baromedical búvár alkalmassági orvosi kártya

Miért kell évente orvosi vizsgálaton részt vennie egy búvárnak?!

Magyarországon a búvárkodás sport tevékenység. Így a sport törvény vonatkozik rá. A sporttörvényben pedig benne van, hogy minden sportolónak kötelező évente orvosi vizsgálatra menni.
A biztosítók feltételei között pedig elsőként megemlítik, hogy be kell tartani az MBSZ (Magyar Búvár Szakszövetség) szabályzatát. Az MBSZ-re pedig vonatkozik a sport törvény.

Vannak helyek ahol ilyen papír nélkül nem is szállhatsz hajóra.
Véleményem szerint pedig nem árt ha az ember legalább évente egyszer elmegy egy orvoshoz.

Biztosítási kötvény

Búvártúrára elengedhetetlen, hogy kössél biztosítást.
Ezt ma már könnyen meg tudod kötni neten keresztül is.
A visszaigazoló emailt pedig kinyomtatva is érdemes elvinned magaddal, hiszen nem mindenütt van internet lefedettség.
Érdemes átküldened a csapat vezetőjének vagy a búvárközpontnak is ahova merülni mész.
A cassiopeia szafarihajónál, például már az utazás előtt át kell küldeni a kötvény számát és a biztosító nevét.

+1 tipp: A lakó- vagy kabintársaddal is érdemes megosztanod, hisz ha bármi történne veled akkor jó ha valaki más is tudja hogy milyen biztosítót kell értesíteni.

Merülési engedélyek

Kevesen tudják, de sok helyen engedély köteles a merülés.
Talán azért nem köztudomású ez a tény, mert ezt legtöbbször az adott túra vezetője, szervezője szokta intézni.
Horvátországban például, csak pár éve szüntették meg a külön személyenként kiváltandó merülési engedélyt.
Tehát ha Horvátországban bázisról merülsz, akkor a bázisnak van ilyen engedélye és neked nem kell külön kiváltani.
Más helyeken, akár a magyar tavakban is nem árt előre tájékozódni, hogy az adott helyen milyen merülési engedély szükséges és hogyan lehet azt beszerezni.

merülési nyílvántartó tartóLogBook tartó

És hogy mind ezt a sok iratot egyben tudd kezelni, érdemes beszerezned egy LogBook tartót.
Ebben a sokszínben kapható tartóban minden kártyádnak van hely, és szépen rendezve tudod magaddal vinni a túrákra.
Ha te is szeretnél egy ilyen praktikus dossziét magadnak, akkor jelezd felénk az [mailto]info@tbkdivers.com[/mailto] -os mailcímen.

Végére pedig egy lista, hogy semmi ne maradjon otthon:

Útlevél/Személyi
(Vízum)
Búvár igazolvány
Specialitás minősítő igazolvány
Merülési napló
Orvosi igazolás
Biztosítási kötvény
Merülési engedélyek

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék