Utazási tippek az Adriára II.

Utazási tippek az Adriára II.

Ha búvárkodni indulsz, vagy csak a családi nyaralás célterülete a Horvát tengerpart, akkor neked is jól jöhet egy-két okos módszer amivel elkerülheted a sorban állást.

Utazási tippek az Adriára II.

Előző cikkünkben már beszámoltunk a hazafelé út egyik legkritikusabb pontjáról, a Zágráb előtti kapukról és a jóval gyorsabb ENC kapunál levő bankkártyás fizetési lehetőségről.

Olvasd el a cikket >>>

Idén viszont az oda út alatt találtunk pár okos dolgot.

A határátkelés Letenyén

letenye-hatar-buvar-adria-utazas-horvatorszag

Nem mindennap, és persze nem minden időben, de a pár percestől a több tízperces, esetleg órás várakozás is várhat rád a letenyei határnál.
Itt, amennyiben EU állampolgár vagy, akkor érdemes figyelned, hogy az EU sorba álljál az autóval, így gyorsabban jutsz majd át.
Persze EU-ból 2 kapu is üzemel, így ha az All passport sor nagyon kicsi, akkor maradhatsz abban is, hiszen a jobb oldali sávból egyenesen be tudsz hajtani. 😉

A zágrábi kapu a tengerpart felé

Amikor nagyobb turnusváltás van és a fizetős kapunál a sok autó miatt majdnem minden kaput átirányítanak a pályáról lejövő és fizetni vágyó autósok kiszolgálására, akkor a felhajtó oldalon csak egy-két kaput hagynak meg jegyadogatásra, és így ott is komolyabb sor alakulhat ki.
Ilyenkor érdemes figyelni a kapuk feletti digitális kijelzőt.
Ugyanis az ENC sorban (jobb oldalon) szintén megjelenik a jegyet vevő piktogram is. Így oda is be tudsz állni és ott is tudsz jegyet kapni.

Traffipax a Senj előtti temetőnél

senj-trafipax-buvartura-horvatorszag-adria

Igazi vendégszerető megoldás amikor olyan helyen állnak és trafiznak a rendőrök, ahol a legtöbb turista biztos bele fog futni. Ez a szakasz is ilyen, hiszen itt is egy hosszú szerpentin után végre meg tudod előzni az előtted cammogó lakóautót, végre egy jó hosszú és belátható egyenes szakasz. De vigyázat! A szakasz elején már ki van téve a lakott terület tábla és a temető mellett rendszerint ott is áll a rendőrautó.

Pagi komp

Sokszor alakult ki nagyobb sor a Pag sziget felé induló komphoz vezető úton, de olyan is volt már, hogy épp szállítottak be, így egészen a jegyszedőig le tudtunk gurulni.
Figyelem!!! Jegyet csak a fenti bódéban lehet kapni!!!
Tehát, ahogy jössz lefelé, mindenképp állj meg a kasszánál. Ha pedig nagy a sor akkor is érdemes valakinek lesétálni a kasszáig és megvenni a jegyet hiszen, ha van jegyed, akkor beszálláskor nyugodtan megelőzheted azokat a kocsikat akik még a kasszánál állnak sorba.

Hazafelé nagy önuralom, vagy fordulj Karlobag felé…

adria-buvartura-szerpentin-autoval-horvatorszagban

Amikor a Pagról érkező komp kiköt a szárazföldre, egy eszeveszett verseny kezdődik az autósok között felfelé a főúthoz vezető úton. Ennek az az oka, hogy a Senj felé vezető tengerparti út szerpentinjén nehéz előzni és minthogy sok a lakóautós turista, így csak lassan jutunk előre. Ez persze sok embert idegesít és ezért néha veszélyes előzésekbe szoktak kezdeni a 2×1 sávos kanyargós úton.

Pag-szerpentin-tipp-adria-buvar-buvartura-karlobag-senj
Épp ezért, ha nem voltál benne az első 10 autóban akik a kompról lejöttek, akkor én azt javaslom, hogy a főúton jobbra fordulva Karlobag felé vedd az irányt. Így igaz, hogy egy kis kerülővel, de a tengerparti szerpentint és a rajta lévő hajszát kihagyva, onnan is fel tudsz jutni az autópályára. Hidd el, megéri… 🙂

 

+1 Tipp

Horvátországban nagyon figyelj hová parkolsz! A tilosban parkoló autókat elvontatják és súlyos pénzekért tudod csak visszaszerezni. Tehát ahol megállni tilos van ott ne is állj meg, illetve ha úgy állsz meg az út szélén hogy 2 autó nem tud elférni egymás mellett az úton, akkor is elviszik a kocsidat!

 

Jó búvárkodást és biztonságos utat!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék