Sznorkelezés terhesen

Sznorkelezés terhesen

Tengerparton nyaraltok, Te pedig már terhes vagy? Nyugodtan nézegetheted a víz alatti világot sznorkelezés közben, ha a következő szabályokat betartod.

Búvárkodás, Snorkeling terhesen

Ha már tilos terhesség alatt a búvárkodás, legalább ott van a sznorkelezés! Először is, kismamaként még több vizet kell innod, mint általában, ha pedig forró égövi országba mész, fejeld meg a szokásos vízmennyiséget még egy fél literrel legalább. A védőnői ajánlás egyébként is két és fél, három liter víz, ezt kell még tovább überelni a tengerparton. A terhesség alatti fejfájás a legtöbb esetben a vízhiány jele, ne várd meg ezt a figyelmeztető jelzést, igyál!

A leégésre, napszúrásra is fokozottan kell figyelned, érdemes vékony shortie-ban vagy teljes neoprénben sznorkelezni, ami takarja a hátadat, felkarodat és lábszáradat. Mivel nem szedhetsz be akármilyen gyógyszert, ezért még jobban ügyelj arra, hogy ne lépj bele semmibe, egy mérgező sziklahal, tűzhal, medúza csípés most igazán nem hiányzik!

Sznorkel light

Az egyik legfontosabb szabály, amit be kell tartanod, az az, hogy sajnos nem tarthatod vissza a lélegzetedet és emiatt nem is úszhatsz le, csak a felszínről tudsz nézelődni. Ennek oka az, hogy terhesség alatt a magzatnak biztosítani kell a folyamatos oxigénellátást, ártalmas neki, ha percekig visszatartod a levegődet. A Youtubeon persze lehet látni mélyre alámerülő terhes nőket, de számos más bolondot is találhatsz, akiket nem érdemes követni, méghozzá azért nem, mert nincsenek minden részletre kiterjedő orvosi tanulmányok a témában, hogy hány percig és hány méterre lehet még lemerülni anélkül, hogy a magzat károsodjon. (Valahogy nincs sok önként jelentkező az ilyesmi kutatásokra…) Megéri tehát leúszkálni visszatartott levegővel? Na ugye, persze hogy nem.

Snorkeling terhesen
(fotó: Ben Welsh)

Amire még érdemes odafigyelned, az az, hogy ne vidd fel túlságosan a pulzusodat, de szerencsére a sznorkelezés úgysem az a sport, ahol gyorsúszásban kellene haladni. Ha áramlatot érzékelsz, ússz közelebb a parthoz vagy a korallokhoz, és vigyél magaddal sípot is, hogy ha esetleg elfáradnál vagy bármi gond lenne, tudj segítséget hívni. (Érdemes párban sznorkelezni pont emiatt) Ha kiértél, azonnal vonulj árnyékba, és kend be magad naptejjel!

Mivel az élővilág legszebb és legszínesebb része a felső pár méteren található, ezért így is gyönyörű dolgokat fogsz látni a bohóchalaktól kezdve a polipokon át tűzhalakig és akár a teknősökig. Persze attól függ, hol merülsz, ez egy dahabi “menü” volt, Thaiföldön akár szelíd szirticápákkal is találkozhatsz, még csak merülnöd sem kell!

Jó sznorizást kívánunk!

(A leírt tanácsok, kizárólag oktatói ajánlások és nem orvosi vélemények.
Így, ha komolyabb problémád van mindenképp keresd fel orvosodat.)

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Egy válasz

  1. […] Viszont jó hír: sznorkelezni terhesség alatt lehet! Persze csak kikötésekkel… Olvasd el cikkünket itt »»» […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék