Oktopusz és légzőautomata használathibák és jól működő megoldások a búvárkodásban

Oktopusz és légzőautomata használathibák és jól működő megoldások a búvárkodásban

Élőben, képen, tanfolyamon, túrán és napi merülések alkalmával, sokféle megoldást látunk a légzőautomaták rögzítésére.
Vannak jól működő, és vannak rossz vagy épp veszélyes technikák is.
A kezdő vagy épp haladó búvár és sajnos néha oktatók is olyan megoldást használnak amik nem jók!
Ebben a cikkben erről szeretnék egy-két gondolatot megosztani veled.

 

A képek egyrésze nyilvános oldalakról (Facebook, Instagram) kerültek ide, direkt kitakartuk az arcot hogy ne lehessen ráismerni a búvárra.

Természetesen mi is követünk el hibákat, így nem ítélkezünk a képen látható búvártársaink felett, hanem csak rámutatunk a hibás felszerelés használatra.
Amennyiben magadra ismersz és a cikkünk sért téged, jelezd felénk és levesszük a képet!

 

Oktopusz és légzőautomata használathibák
és jól működő megoldások a búvárkodásban

 

(Ezek az én meglátásaim, természetesen minden rögzítés forma elfogadható, abban az esetben ha két dolog teljesül.

  1. gyorsan átadható
  2. saját magadat nem veszélyezteted a megosztás során.

Ha ebből valami hibádzik, akkor van gond.)

A tanulás folyamata

Mi a Titán Búvár Iskolában, folyamatosan képezzük magunkat.
Fontos ez, hiszen az “igazság” és az épp aktuális tudásunk nem mindig fedi egymást. És mint ahogy a mondás is tartja: az igazságra törekedni kell a tudás által.
Épp ezért van az hogy idővel mást és mást tanítunk ugyan azon a tanfolyamon.
Ez nem azt jelenti, hogy merőben más lesz idővel nálunk egy haladó tanfolyam, vagy egy roncs búvártanfolyam, de vannak olyan dolgok amiket ma már másképp látunk és tanítunk, azaz máshová tesszük a hangsúlyt.
Így ha Te esetleg a cikk alapján magadra ismersz bizonyos megoldásoknál, akkor kérlek ne alapból utasítsd el azt a gondolatot amit itt írunk, gondold át mi is az értelme és ha gondolod változtass rajta, változtass magadon, a felszereléseden és azon ahogy búvárkodni mész.

Alap légzőautomata rögzítés

Már a kezdő nyíltvízi búvártanfolyamon (rekreációs képzés) megtanuljuk, hogy miként kell levegőnket szakszerűen megosztani, és hogyan adjuk át az oktopuszt a társunknak:

Egy mozdulattal kiszedjük az oktopusz tartóból és átnyújtjuk, a tömlőt váll fölé emeljük és figyelünk arra hogy a kilégző szelep lefelé álljon…

A rögzítés és elhelyezés szabály úgy szól (nem szó szerint):

hogy az oktopuszt könnyen, egy mozdulattal oldható módon a szegycsontunk felső pontja és a csípőtövisünk közötti képzeletbeli háromszög által bezárt területen kell rögzíteni.
A hangsúly most az egy mozdulaton van!
Tehát, ha

• Nincs rögzítve

Így nehezebb megtalálni, és nagyobb a beakadás veszély, nem beszélve a nem rögzített automaták (műszerek és lógó egyéb eszközök) környezet károsító hatásáról

• Tépőzárral rögzítés (nem IQ megoldás)

A Buddys BCD-n lehet találkozni egy tépőzáras megoldással ami szintén nem könnyen nyitható.

• Jacket zsebbe cipzárazás

Jobb nem is belegondolni hogy mennyi idő elővenni egy cipzárral behúzott oktopuszt

• D gyűrűbe fűzés

Sokan alkalmazzák ezt a megoldást, bizonyos tömlők esetében és persze bizonyos nagy és rögzített (nem lebegő hevederen lévő) D-gyűrűk esetében el tudom hinni hogy ez a megoldás működik. Viszont sajnos sok olyat láttam már, ahol még belerakni is nehéz volt nem hogy egy vészhelyzetben kivenni azt a víz alatt.

• Direkt kialakított oktopusztartó a jacketen

Ez egy jó megoldás lehet!
Van olyan jacket ami direkt ki van alakítva tartó hely az oktopusznak. ez vagy a zseb környékén vagy a vállhevedernél szokott lenni. Persze itt sem árt ellenőrizni hogy ez tényleg könnyen működő-e, de általában jó megoldás!

• Oktopusz tartók

Sok gyártó készít különböző megoldást arra hogy hogyan rögzítsd az oktopuszod, vannak harangok amibe a csutorát kell belefogni, van patkó alakú megoldás kilégző nyílás tömítő dugóval, és van különböző az oktopusz tömlőére rakható rögzítő szerkezet.


A fentről a csutorát fogó megoldások általános előnye, hogy “jól” rögzül az oktopusz és nem koszolódik, hiszen a harang vagy a dugó védi az oktopusz belsejét a víz alatt. így nem kell félni hogy homok megy bele míg nem használjuk.
Legnagyobb hátránya, hogy az automata felfele áll, így legtöbb esetben mikor vízbe megyünk vagy buborékol vagy ömlik belőle a levegő.
Így ezeket ilyenkor ki kell venni a tartóból, és tele kell engedni vízzel, és úgy kell újra rögzíteni.

 

A tömlőt fogó rögzítő megoldások viszont nem védik a kosztól az légzőautomatát, viszont egy egyszerű mozdulattal lefele lehet fordítani és így nem ömlik a levegő belőle. Rögzíteni is könnyebb szerintem, hiszen csak bele kell pattintani a tömlőt a rögzítőbe.


Lehet kapni tépőzáras megoldást (pl: IQ), amikor a tépőzár egyik része a Jackethez másik fele pedig a tömlőhöz van rögzítve. Ezt könnyű össze és szétszedni, viszont a tépőzár könnyen koszolódik ami következtében nehezen fog tapadni. Ha pedig másik automatát kell használnod, akkor azon nem lesz ellendarab…

Van mágneses megoldás, ami egyszerű, könnyű, de nem szabad megfeledkezni arról hogy becsobbanás után újra a helyére kell pattintani még a legerősebb mágnest is. Továbbá itt is felmerül a probléma hogy mi van akkor, ha egyszer valami miatt nem a saját automatádat fogod használni és a tömlőre szerelt ellendarabot nem teszed át az új automatára.

Szerintem a legjobb megoldás (rekreációs búvároknak) a legegyszerűbb műszertartó ami csak cca. 1000ft.
Könnyen rögzíthető, tartós, könnyen lehet forgatni az automata fejét így nem buborékol, és ami talán a legfontosabb: könnyen oldható vészhelyzetben.

Nálunk minden túrán van jó sok belőle, így a velünk merülő búvárok általában kapnak, ha nincs nekik.

Miért tartjuk fontosnak ezt a megoldást?
Miért lényeges hogy könnyen oldható legyen?

Mert az oktopusz – a tanultakkal ellentétben, – a való életben a Te életedet fogja megmenteni nem a társadét!

Az uszodában azt tanuljuk, hogy oda jön valaki hozzánk, nyugodt mozgással mutatja hogy lefogyott a levegője, a nyaka előtt vízszintesen mozgatott kézzel, majd mutatja hogy adjunk levegőt neki.
Ezek után mi jobb kezünkkel egy mozdulattal elővesszük az oktopuszt lehetőleg a tömlőnél fogva (ha kell akkor ő tudja használni a pótadagoló gombot), lefele fordított kilégzőszeleppel felé fordítjuk, és átemeljük a töltőt a válunk fölé, majd pedig ha átvette, akkor összekapaszkodunk…stb. stb.
Ehhez képest egy valós levegőelfogyás esetén a búvár aki levegőt szeretne kapni a társától, (és ez is fontos! hogy lehetőleg NE a vezetőhöz ússzon előre 3 párt megelőzve, hanem a társától aki elm. karnyújtásnyira van tőle…) legtöbb esetben örül hogy odaért hozzád, majd rád nézve, az első dolga az lesz hogy a biztos levegő forrás után kapjon, ami a te szádban van. Tehát kiveszi a szádból az automatát, és jó esetben nem löki le a maszkodat!
Nos ilyenkor jön jól ha az oktopuszod, olyan helyen van ahol akár csukott szemmel (elárasztott maszkkal) is egy mozdulattal elő tudod venni!

De olyan esetet is tudok mondani amikor a fő légzőautomata esik ki az ember szájából kezéből, és valamiért nem tudja se karkörzéssel se hátranyúlással megkeresni azt. Ilyen esetben is jól jön ha könnyen hozzáférünk az oktopuszhoz, majd pedig ha olyan helyre értünk a merülés alatt ahol már tudunk keresgélni vagy a társunk tud segíteni akkor mindent visszacserélünk.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy sok esetben látunk olyat hogy az első lépcsőn rossz helyre van szerelve az oktopusz tömlő…

Habár erre nincsenek írott szabályok, hiszen pl a franciák előszeretettel rakják bal oldalra az oktopuszt, de mégis rossz gyakorlat az ha a fő légzőautomata tömlője és az oktopusz tömlője meg van cserélve. Hiszen így ha hátra nyúlásos automata keresést csinálunk elsőként az oktopusz tömlő kerül a kezünk ügyébe. Ami meg nem annyira szerencsés.

Arról nem beszélve, hogy ilyen esetben legtöbbször tömlő tekeredés (un. koloniál) jöhet létre. Ami rövidíti a tömlőket és nehéz kibogozni a víz alatt.

 

Akasztók és karabinerek

Fontos, hogy a búvárkodás alatt soha ne akadjunk be semmibe, épp ezért a sziklamászásnál alkalmazható karabinerek a merülés alkalmával veszélyesek lehetnek, így tilos őket használni. Hiszen nem könnyű kinyitni őket, és nagyon könnyen tönkremehetnek hiszen nem sós vízre tervezték őket.

 

Fél Tech megoldások

Sokan szeretnének technikai búvárnak látszani, de megelégszenek azzal hogy ellesnek néhány dolgot és azokat kedvükre és kényelmükre fordítva használják. Sok esetben nem gondolnak bele mi miért van úgy és minek mi az értelme.

Épp ezért veszélyes pl. az a megoldás (amit sok vezetőnél láttam már Egyiptomban is) hogy:

normál rekreációs tömlő kiosztás mellett a fő légzőautomatát a nyakukba kötik egy bungee-val (gumi kötél), rosszabb esetben egy sima statikus kötéllel.

Hol látták ezt? Honnan a fél infó?

A DIR szabvány szerinti tömlőkiosztásnál a búvárok a hosszútömlő mellett, a saját “pót” (azaz második második lépcső) automatájukat így szokták rögzíteni, hogy adott esetben könnyen át tudjanak egy kézzel is váltani rá.

Mit gondol az aki így odaköti a rekreációs fő automatát a nyakába?!
Szerintem azt, hogy így nem kell keresni ha kiesne a számból véletlenül… (nos én egy kezemen meg tudom számolni hányszor eset ki véletlenül, illetve hányszor sikerült kirúgnia valakinek…)
A gond azzal van, hogy ha levegőt kell adni valakinek vészhelyzetben! (És nem akkor, amikor amúgy van még levegője, csak adok neki hogy ne a saját 50 bárját használja el, és hogy elérjünk a hajóig együtt a víz alatt kis víz mélységben, ami mondjuk bevett szokás néhol.)
Ahogy fenn is írtam vészhelyzetben az illető nem kér, hanem kikapja az automatát a szánkból, DE figyelj! mi nem adjuk, hiszen a nyakunkba kötöttük okosan!!! Ennek tuti nem lesz szép a vége… 🙂

Hosszú tömlő használata oktopusznak

Vannak olyan búvárok akik az oktopusznak egy az átlagosnál hosszabb tömlőt szerelnek fel, de a légzőautomata kiosztást rekreációs módon használják. Ezzel nincs semmi gond, feltéve hogy tudnak mit kezdeni a hosszú tömlő hosszával, azaz beakadás mentesen tudják elhelyezni a felszerelésükön és ezzel nem akadályozzák a könnyű átadást.

Sajnos ez nem mindig sikerül.

Ha csak hagyod lebegni a hosszútömlőt

Habár a képen nem igazán vehető ki hogy épp melyik palackból kapja a gázt a búvár (a stage sincs megfelelő oldalra téve), mégis az hogy az oktopusz kicsit szanaszét van az egyből látszik.

 

Megoldások a hosszú oktopuszra

Sok oktató használ postás gumit arra acélra hogy a hosszú tömlőt fel “s”-ezze és ezzel rövidebb legyen, de ha kell akkor könnyen át tudja adni és könnyen tudja hosszítani is.

Jó megoldás lehet ha többször van kiakasztva egy műszertartóba a hosszú oktopusz tömlő.

 

 

 

Oké de mit csinál a Tech búvár, hiszen neki is oda van kötve a rövidtömlő?!

Igen ám, de ahogy fent is írtam, ő a hosszú tömlőből lélegzik, így alapból azt ajánlja fel a bajbajutott búvárnak, és a nyakába kötött rövid tömlős automatát veszi be a szájába!

Ezzel ki is van húzva a méregfoga a dolognak.
Vagy talán mégsem?!

Sajnos “tech” búváraink is tudnak alkotni.

Láttam már itt is csodákat!
És mostantól a hosszútömlős felszerelés kiosztásról beszélek.

Nincs karabiner a hosszútömlőn

Ilyenkor amikor nem használja csak úgy lóg a légzőautomata, csapkodja ide-oda…
Pedig meg kell szokni hogy ha nincs a szánkban a hosszútömlő, akkor azt rögzíteni kell a jobb oldali D gyűrűn.
Egy 210 cm tömlő, ha nincs rögzítve és esetleg leesik a nyakunkból akkor az tuti be akad valahova.
De az is biztos hogy nehezebben találjuk meg ha esetleg be szeretnénk venni a szánkba.
És mi lesz ha ez a búvár aki nem rögzíti a karabinerrel a hosszútömlős automatát amikor nem használja, esetleg stage palackot is akar használni?! Hogy fog tudni vissza váltani, ha nincs az automata ott ahol hagyta mikor kivette a szájából?
Értem én hogy drága a karabiner… de tessék megvenni és megszokni.

Nem jól tekerik fel a hosszútömlőt, vagy lelazul a nyakunkból

Van olyan hogy véletlenül kicsúszik az öv alól a hosszútömlő és hatalmas hurok lesz a fejünk felett. Rosszabb esetben a bal kezünk alatt is át fog menni a tömlő.
Ennek elkerülése miatt érdemes a zseb vagy a kaniszter alá tenni (rövidíteni) a tömlőn hiszen így magától nem tud kicsúszni. De ha csak a wing övébe tudod beledugni akkor a merülés alatt néha ellenőrizni kell hogy minden a helyén van e.

 

A kedvencem, amikor valaki a hosszútölőt mint egy sálat a nyakába tekeri és kiakasztja, és a rövid tömlőből lélegzik…

No komment.

 

Szintén probléma, ha a hosszútömlő akadályoztatva van abban hogy könnyedén átadd.

Legtöbb esetben ennek az az oka, hogy a szárazruha tömlőt utoljára csatolták be, és persze miután ez megtörtént nem ellenőrizték a tömlők szabadságát.

Mit tehetsz hogy ezt elkerüld?

Még mielőtt felvennéd a légzőkészüléket, már az legyen az első dolgod hogy a vállheveder alatt átfűzve becsatolod a szárazruha tömlőt. Így majdnem biztos hogy a vállad alatt fog elmenni és teljesen biztos hogy nem kerül alá a hosszútömlő.
DE ellenőrizni ilyenkor is kell!

A másik akadály forrása a kaniszteres lámpa tömlője lehet.

Ezt pedig meg kell tanulni, és sokat kell gyakorolni hogy ne okozzon gondot ilyen esetben sem az átadás.

Amikor akadály a rövidtömlős automata

Van olyan is hogy a búvár elfelejti a rövidtömlős légzőautomatát a nyakába akasztani, és csak azután teszi meg ezt hogy a hosszútömlőt már felvette. Ilyenkor a hosszútömlő ismét akadályoztatva lesz, egy esetleges átadás alkalmával.

Fejlődni és tanulni kell!

Ahogy már a cikk elején is írtam, a dolgok mindig változnak és lépést kell tartani a fejlődéssel.
A probléma ott van ha az oktató egyszer megtanulta, hogy hogyan néz ki egy régi dupla palackos búvár és nem lép tovább, nem képzi magát tovább és még mindig azt tanítja amit egyszer valahol (jó esetben) tanult, (rossz esetben) látott egy YouTube videón.

 

További biztonságos merülést!

Ha tetszett a cikk akkor oszd meg barátaiddal és búvártársaiddal!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Egy válasz

  1. Sziasztok! Érdekes a cikk.A megoldások közt nem szerepel egy lehetőség/ami ugyan némi pénzbe kerül/:az inflátor tömlőbe integrált octopus. Ideális választás,mert probléma esetén egyértelmű helyzetet teremt :én használom az octopust,tehát a társ nyugodtan kiránthatja a számból a reduktort.Nekem még az is fontos szempont volt,hogy ilyen módon eggyel csökkenthető a tömlők száma -sőt levegőintegrált komputettel
    már csak a korábbi tömlők 50%-ával kell a víz alatt modern Laokoonként viaskodnom…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék