Miért haltak meg sokan a dahabi Blue Hole-ban?

Miért haltak meg sokan a dahabi Blue Hole-ban?

A dahabi Blue Hole az egyik leghíresebb merülőhely a világon, ennek az egyik oka hogy a 56-m mélységben lévő kapun átúszva csodálatos látvány tárul a búvárok szeme elé. Másrészt viszont azért híres mert nagyon sok búvár vesztette életét itt. Sokan úgy is hogy “the Diver’s Cemetery” azaz a búvárok temetője.

Blue Hole, Dahab, Egyiptom, Búvár, Búvárkodás, Merülés, Titanbuvar

Miért haltak meg sokan a dahabi Blue Hole-ban?

Régen sokan próbáltak meg átúszni a lenti kapunk mono palackkal, rekreációs felszereléssel és levegővel.  A nem megfelelő felszerelés a nem jól megválasztott légzőgáz és a felkészületlenség sok búvár életébe került.

A Blue Hole kapu épp olyan mélységben van, hogy könnyen át lehet lépni azt a határt, ahol a levegőben lévő oxigén a nagy nyomás hatására toxikussá válhat.  Ezért nagyon kell figyelni a merülési mélységre.

Ha a búvár feje nem tiszta akkor könnyen rosszul méri fel a helyzetet és/vagy rosszul cselekszik. Itt jön a második probléma ami szintén a nagy mélységnek köszönhető. Hiszen ilyen mélységben levegős keveréknél már lehet számítani a nitrogénnarkózisra. Tehát a nitrogén miatt már sokkal rosszabb a búvárok helyzet felismerése és probléma megoldó képessége.

És nem utolsó sorban a belesetek a rosszul megválasztott felszereléseknek is köszönhető. Hiszen ha a búvár ilyen mélységre készülve kevés gázt visz magával az arra készteti hogy siessen, így nem fokozatosan ereszkedik lefelé hanem úgynevezett zuhanásba kezd. Ha pedig ez a zuhanás párosul azzal, hogy kis felhajtó térfogatú BC-t visz magával a búvár, akkor hiába kezdi el fújni a kiegyenlítő térfogatot az nem fogja megállítani a zuhanást. Tovább zuhanva pedig gyorsan át lehet lépni az Oxigén mérgezési határt ahonnan pedig minimálisra csökken a túlélés esélye.

dahab, blue hole, arch, kapu, búvár

Tehát összefoglalva a legtöbb búvár régen monopalackal és levegővel próbálta megmerülni a Blue Hole kaput. (Ezt ma már tilos!)

Épp ezért túl gyorsan ereszkedtek, majd amikor elérték a kapu bejáratát nem tudtak megállni, és a nitrogén narkózisnak köszönhetően nem is jól reagálták le a felmerülő problémát, nem kapaszkodtak meg a falban, vagy nem szabadultak meg a súlyuk egy részétől hogy ezzel is biztosítsák a lebegésüket és megállítsák a zuhanást. És minthogy tovább süllyedtek így gyorsan átlépték az O2 mérgezés határát és így lassan de biztosan jelentkeztek náluk a O2 mérgezés tünetei ami után már biztos volt hogy a búvár nem élheti túl ezt a merülést.

 

Ha most szeretnél átúszni a Blue Hole Arch-on, akkor neked a következő minősítésekkel kell rendelkezned (pirossal kiemelve):

A CDWS Egyiptomra érvényes maximális mélységhatárai, képesítési szintek szerint:

• Advanced Enriched Air: 40 m
• Decompression Procedures (vagy egyenértékű): 45 m
• Extended Range (vagy egyenértékű): 55 m
• Normoxic Trimix: 60 m
• Hypoxic Trimix: 100 m

50m-nél mélyebb merülés esetén:
minimum Extended Range / Technical diver képesítés
• Trimix a guide-nak

A Blue Hole – Arch merülése esetén (55-60m)
• Guidenak: tervezett merülés + 10m-nek megfelelő gázkeverék
• Guide-nak minimum Trimix diver képesítése kell legyen

Érdemes kezdőként is a Blue Hole-nál merülni?

Igen természetesen, igaz nem Arch merülést… 🙂
A Blue Hole felső része, és a külső oldala csodálatos korallokkal és nyüzsgő halrajokkal van tele, így azokat akár órákig is el lehet nézni. A Blue Hole belsejébe is érdemes egy kicsit leereszkedni hiszen mégiscsak az a Blue Hole, a világ egyik legismertebb merülőhelye. (és jól mutat a logbook-ban 😉 )
Belül kissé kietlen, fehér homokos… Ami viszont igazán érdekes az az ahogy látod a mélyre menő búvárokat ahogy lemerülnek a beláthatatlan mélységbe.
És persze ne feledkezzünk meg az Apneás búvárokról sem, hiszen itt a középen kifeszített köteleken van hogy percenként láthatunk szabadtüdős búvárokat ahogy elindulnak vagy épp visszatérnek a nagy mélységből.

Mi rendszerint a Blue Hole Bells merüléssel szoktuk összekötni a Blue Hole merülést. Szerintünk így a legszebb, és így láthat a velünk tartó búvár a legtöbbet!

Szeretnéd megnézni, és szeretnél merülni a Blue Hole-ban?

Tarts velünk idén, egy remek csapat és biztonságos merülés vár! Foglald le, már most a helyed!
További infók és foglalás:
Merülés a Blue Hole-ban – Egyiptomi búvárkodás, Dahab-i Búvártúra 2018 május 16–23-ig (Pünkösdkor)

Tarts velünk! Várunk sok szeretettel!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék