Kedvenceink, a bociszemű sünhalak

Kedvenceink, a bociszemű sünhalak

A sünhal a Titán búvárok egyik nagy kedvence, különleges dizájnjával messziről kitűnik a többi hal közül, ráadásul lomhasága miatt könnyen megfigyelhető, csodálható és fotózható. Ezenkívül hatalmas bociszemeik miatt az egyik legcukibb állatok a víz alatt, ami szintén nem elvetendő szempont!

sunhal, búvár, búvárszafari, egyiptom

A sünhalak először is arról híresek, hogy képesek drasztikusan változtatni az alakjukat: ha megijednek, tüskés gömbbé változnak, kimeresztik a tüskéiket, amelyek amúgy a bőrükre simulnak. Sajnos ritkán produkálják ezt a jelenséget, és egyébként is, egy búvár nem ijesztgeti a halakat, tehát annak is örülni kell, ha nyugis állapotú sünhallal találkozol. Tudósok úgy vélik, hogy a sünhal azért fújja fel magát, mert nagyon ügyetlen úszó, menekülni tehát nem lenne képes.

Az hogy felfújja magát nem igazán jó kifejezés, hiszen ez úgy történik hogy vizet nyel és ez változtatja meg a külalakját. Így a hasa lesz igazán nagy, és ezáltal még egy éhes fűrészes sügér sem tudja lenyelni.

 

Egy igazi patthelyzet.

A sünhalak még arról is híresek, hogy a japánok megeszik őket, annak ellenére, hogy egy darab sünhalban annyi méreg van, amennyi 30 felnőttet is képes megölni. Éppen ezért japánban a szakácsmesterség csúcsa, ha valaki képes elkészíteni a fugut, és képes a hal húsát a tüskés bőrtől úgy elválasztani, hogy ne kerüljön át a méreg a húsba. Sokan meghaltak már egy fincsi vacsi után, amit nem megfelelően képzett szakács készített el. Szerencsére ha csak megszúr a sünhal, az nem annyira veszélyes, bár roppant fájdalmas. A sünhal mérgére egyedül a cápák immúnisak, nekik szakács sem kell ahhoz, hogy sünhalat egyenek.

Sünhal-tények:

Több, mint 120 fajtájuk van, legtöbbjük az Indiai, Csendes és Atlanti óceánban található, a búvárok egyik kedvenc merülési helyén, a Vörös-tengernél is számos példánnyal találkozhatsz. A legkisebbjük pár centis csupán, a nagy akár méteres nagyságúra is megnőhet.

A sünhalaknak csőrszerű szájuk van, négy foggal, ezekkel bontják fel a kagylókat, ezenkívül különféle férgeket is szívesen elfogyasztanak.

A sünhalak nem sietik el a dolgokat: öt éves korukban kezdik el az ívást. Ikráik héja kemény, ezt törik át a kicsik kikeléskor, hogy aztán csatlakozzanak a zátonybéli élővilághoz. Az átlag életkoruk 10 év.

Reméljük, Te is találkozol sünhallal merüléseid során!

+1 tévhit

Nem igaz az a sok búvár által híresztelt legenda hogy “egy sünhal életében csak párszor tudja felfújni magát hiszen az ezzel járó stresszbe belepusztul.” Az igazság az, hogy életében többször is feltudja fújni magát komolyabb egészség károsodás nélkül, de ha egy nap alatt egymás után többször kell felfújnia magát az káros ránézve. Ezt pedig max. a búvárok tudják előidézni. Tehát ne tegyétek!

Ha megnéznéd élőben is ezeket az általunk annyira szeretett halakat, akkor tarts velünk egyiptomi búvártúráink egyikén!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék