Hogyan változtatja a Polip a színét és a bőrfelületét?

A Polipok az egyik legkülönlegesebb rejtőzködők akikkel búvárkodás alkalmával találkozhatsz.

Nem csak a környezetük színét próbálják utánozni, hanem az izmaik összehúzásával, a bőrfelületük formáját is.
Ennek köszönhető hogy búvárkodás közben néha alig vesszük észre őket.

Puhatestű állatként nincs belső váza, így nagyon kis helyeken átfér. Mondhatjuk úgy is hogy ahol a szeme (a két szem között van egy merev porc) átfér ott az egész állat is.

Az adriai polipok (Octopus vulgaris, közönséges polip) 1-1,5 évet élnek. Míg az óriás polipok kb. 5 évig.

A polipoknál a nőstény őrzi az ikrákat, a hím már a párzás után azonnal elpusztul. A nőstény csak az ikrák kikelése után, addig vigyáz rájuk, de ekkor már ő nem táplálkozik csak az üregben ül.

A polipok rendkívül intelligensek erre sok-sok kísérletet végeztek, ami azért érdekes mert ez a faj rendszertanilag a csigák közeli rokonai. És minthogy ikrából születnek, így a szülőktől nem tud eltanulni semmit. Tehát amikor a polip utánoz valamit, vagy egy kísérletben kinyit egy üvegeket, akkor azt láthatjuk amit ő maga fedezett fel.

Az alábbi videóban a polip rejtőzködő képességét mutatjuk be neked.

Szerencsénk volt hiszen a vörös-tengeri Caludia reef-nél, az idei BDE szafarin Xéniával és Zolival egy éjszakai merülés alkalmával rábukkantunk erre a polipra. Nem tudott azonnal egy üregbe visszavonulni, így egy kicsit követtük őt és megnézhettük hogyan próbál elbújni előlünk.

 

Polipokkal legtöbbször a Titán Adriai búvártúrán Pag szigetén, vagy egy Egyiptomi vörös-tengeri búvártúránkon találkozhatsz. Gyere el és nézd meg élőben is!

 

Author: Titán Búvár Iskola

CSAPATUNK

Share This Post On

Submit a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Íme a belépőjegyed a víz alatti kalandokhoz és egy nagyszerű közösséghez!

Köszönjük a feliratkozást!