Búvároktatási központ a Fényes-forrásoknál

Búvároktatási központ a Fényes-forrásoknál

Építészet és a búvárkodás?!

Juhász Patrícia (BMI) diplomaterve egy általunk is sokszor látogatott merülési hely a tatai Fényes-források rehabilitációjával foglalkozik.
Tervei szerint egy új búvároktatási központot hoznának létre a Fényes-fürdő területén.
Ez több szempontból is jó ötlet, hisz a helyre ráfér a megújulás, és nem ártana egy a búvárok oktatására is alkalmas merülő helyet kialakítani. Hiszen a szépséges merülőhely jelenleg nem megfelelő mind a mélység, mind a trepni (oktató stég a víz alatt) hiánya miatt egy búvártanfolyam vizsgahelyszínének.

Látványterv | Juhász Patricia
Látványterv | Juhász Patricia

 
 

A búvár medence

 
A búvár merülő medence ötlete nem újdonság hisz Európában már több helyen (Brüsszelben és Németországban is) vannak ilyen medencék, amiket a búvárok előszeretettel látogatnak akár külföldről is.
 
 

Nemo33

 

Nemo33 (fotó: net)
Nemo33 (fotó: net)

A brüsszeli nemo33 az egyik legjobb ezek közül hisz a víz hőmérséklete is kiváló, és a mélysége is tökéletes. Mind kettő 33. (33m mély és 33°C). Tudtommal ez az egyetlen medence amiben akár a nyílvízi búvárvizsgát is lehet tenni.

 
 

Gasometer

 
buvar-Gasometer-nemetorszag-02
A németországi parkban kialakított a tauchrevier-gasometer szintén izgalmas hisz itt egy gáztárolóból alakítottak ki merülőhelyet, de az itteni víz nem annyira kellemes (21°C), viszont a gasomeret belsejében több a búvárok által megmerülhető tárgyat helyeztek el.

buvar-Gasometer-nemetorszag-03
 
 

Juhász Patrícia diplomaterve búvár szemmel

 

Makett  | Juhász Patricia
Makett | Juhász Patricia

A tatai fényes koncepció különleges és egyedülálló lenne. Hisz a egy természetes forrás köré épülne, elég izgalmassá téve a búvárkodást és a búvároktatást.
Tata amúgy is fontos helye a magyar búvárkodásnak. Nevezhetjük a Magyarországi búvárkodás bölcsőjének is. Igaz egy jó ideig nem lehetett itt merülni, de szerencsére az elmúlt években ismét “birtokba” vehették a búvárok, és megnézhették milyen csodás is az a hely ahol a “nagy öregek” tanultak, és amiről annyi történetet hallottunk.

Az elmúlt években Varga Norbert búvár barátunk vezetésével sok önkéntes búvár közreműködésével sokat fejlődött a merülési környezet, és nagyon letisztult a víz. Sőt most már nem csak egy tó (grófi vagy más néven katonai tó) merülhető hanem már 4 tóban is búvárkodhatunk.
Így azoknak is érdemes ellátogatni ide akik régebben is merültek már itt.

A fényes fürdő területe régóta felújításra szorul. A rehabilitációs terv erre is kitér, leírja azt is hogy az oktatási központ a feneketlen tó mellé épülne a terv szerint. Ez az egyetlen valódi mélységgel rendelkező tó (cca. 10m) a fürdő területén.
Juhász Patrícia diplomaterve egyetlen kérdést vet fel bennem mint a Fényes-forrásokat szerető és tisztelő búvárban. Mégpedig azt hogy a terven szereplő komplexum mennyire károsítja az ottani védelemre szoruló környezetet és növényvilágot.
 
A terv amúgy nagyszabású, és csak gratuláció érdemel!
 
Nézd meg a diplommunkát >>>
 
Kedves Patrícia!
A Titán Búvár Iskola nevében gratulálunk, és reménykedve várjuk a folytatást.
Remélem merülhetünk majd az általad megtervezett komplexumban is.
 
Te is merülnél Tatán a Fényes-forrásban, akár télen is?! Nézd meg az ajánlatunkat, és jelentkezz! >>>
 
 

Képek a diplomamunkából

 
tata-fenyes-forras-buvar-terv-juhasz-patricia-01

tata-fenyes-forras-buvar-terv-juhasz-patricia-02

tata-fenyes-forras-buvar-terv-juhasz-patricia-04

tata-fenyes-forras-buvar-terv-juhasz-patricia-05

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék