Búvárfelszerelés (DIR) – Fém karabinerek, és csavarok

Búvárfelszerelés (DIR) – Fém karabinerek, és csavarok

Miért fontos, hogy búvárfelszerelésed fém csavarjai A4 minőségű tengeri saválló anyagból készüljenek?

búvár, karabíner, DIR

Több esetben lehet kapni a boltokban Karabinereket amik ára elsőre kissé kiveri a biztosítékot.

Egy ilyen karabinerért bizony 3-4000 Ft-ot is elkérnek a búvár boltok. 

Szakavatatlan vásárló azt gondolhatja, hogy ez olyan “szak boltos” lehúzás, “hiszen egy bármilyen fémboltban meg lehet kapi ezt a karabinert negyed ennyi pénzből is, vagy talán még olcsóban”.

 stop-buvar

A meglepetés természetesen akkor éri a vásárlót amikor használni kezdi ezeket az “olcsó” felszereléseket. Hiszen ezek amint tengerbe kerülnek rögtön rozsdásodni kezdenek. A rozsdásodás hatására pedig már nem olyan könnyű őket mozgatni, szorulnak és esetleg még el is tölthetnek.

Mi a megoldás?

Figyelj rá hogy lehetőleg tengeri sav álló A4-es minőségű karabinert vegyél. (Még a sima rozsdamentes is rossz!)

Ha bármilyen fém csavar van a felszereléseden, (rugós uszony pánt, maszk pánt, tartalék vágó eszközként használt metszőolló, lámpa rögzítő, GoPro rögzítő), ott is cseréld ki a csavarokat anyákat, lehetőleg még mielőtt tengervízbe vinnéd hiszen rozsdásan már nehéz lesz lecsavarni.

Persze a jobb felszerelések amik kifejezetten búvárkodáshoz készültek (pl. Jacket, Scubapro Jetfins rugós pánt… stb.) nem igénylik hogy ki cseréld a rajta levő csavarokat, D gyűrűket. Hiszen ezeket alapból tengeri saválló kiegészítőkkel szerelik fel. De ha valamit pótolni kell rajta akkor érdemes odafigyelned hogy a pótlás A4-es sav álló legyen.

 

 búvár csavar A4 tengeri saválló

Hol vehetek A4-es?

Karabinereket pl. búvárboltokban. Csavarokat viszont nem kapsz akárhol. Hiszen ritkán keresik. (Én is bejártam a fél várost, mire ráakadtam arra a nagykerre ahol kapható volt. Persze mint hogy nagyker és nekem max 3 db kelet volna így most csavaronként 50 db-ot őrzők otthon 🙂 )

Tehát ne az OBI-ba menj, és érdemes a neten kutakodni először!

 

Beszerzési tippek:
A4-es csavarok: www.necron.hu, www.szogker.hu, rozsdamentescsavarok.hu/kapcsolat.aspx (nagyker)
A4-es Karabinerek: pl: www.szenteltviz.hu,

Mindent összegezve érdemes kihagyni az “okos megoldást”. Sokkal egyszerűbb bemenni a Szenteltvíz búvárboltba levenni a polcról és kifizetni, vagy a neten megrendelni, mint egy kétes biztonságú karabinerre bízni az életedet.

Mert hidd el nekem, hogy az olcsó karabiner mindig a legrosszabb pillanatban fog otthagyni.
Amikor éppen gázt váltanál, felakasztanád a stage palackot, vagy a lámpádat.

 

Lehet kapni rézből készült karabinereket, de ezek rugói nem biztos hogy saválló anyagból készülnek. Minden esetben érdemes ellenőrizni őket esetleg 5%-os ecettel kezelni és utána WD40-el befújni.

 

Jelöld meg a felszerelésedet!

 

Ha már beszerezted az olcsónak nem igen mondható karabinereket, mindenképp jelöld meg őket. Hiszen ha nincs jelölés rajta, akkor könnyen “elvész”. Erre a jelölésre a legegyszerűbb megoldás a szigetelőszalag. Különböző színeket lehet belőle venni, és könnyű őket rátenni a felszereléseidre. Vannak viszont búvárok akik színes köteleket tekernek rá bandázsként a felszereléseikre ez is szép megoldás lehet de persze nem olyan gyors és egyszerű mint a szigetelő szalag.

 

Gyakorold be az akasztásokat!

 

búvár, karabíner, DIR

A karabinerrel rögzített felszerelések használatát be kell gyakorolni, méghozzá nem csak szabad kézzel, hanem egy vastag kesztyűben is tudnod kell kezelni őket.

Hiszen ha nem tudod leakasztani egykézel a légzőautomatát vagy a backup lámpát akkor nagy bajba is kerülhetsz.

Mindig gyakorolj, és lehetőleg mindig teljes felszerelésben akár vastag kesztyűben is.

 

+1 tipp:

Lehetőleg búvárkodáshoz ne használj mászó vagy akasztó karabinereket. Technikai szinten kifejezetten TILOS. Hiszen ezek nagy részébe véletlenül is be tud akadni egy kötél, illetve nem vagy csak nehezen lehet őket egykézel kezelni, és a kiakasztásnál is a nyelv alá tud szorulni a kötél vagy a fémgyűrű.

 

Remélem segítettem és így könnyebb lesz biztonságosan merülni.

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék