5 tanács, hogy jól válassz búvároktatót!

5 tanács, hogy jól válassz búvároktatót!

Nem tudod, hogyan válassz oktatót, vagy elveszel a sok oktatási rendszer között?! Íme néhány jó tanács.

1. Mi alapján válasszak? Rendszer vagy Búvároktató alapján?!

Sok búvár oktatási rendszer van, mint például a CMAS, UEF, PADI, SSI, NAUI, TDI… stb. Ha elkezdesz egy rendszert tanulni, könnyen válthatsz is közöttük, hisz ezek elfogadják egymás vizsgáit. Az oktatási rendszerek a kezdő nyíltvízi búvároknak nagyjából ugyanazt tanítják, így ez nem annyira lényeges. Az a fontos hogy ki az búvároktatód!

búvár oktatási rendszerek UEF CMAS NAUI SSI PADI TDI
Búvár Oktatási rendszerek (a teljesség igénye nélkül)

2. Milyen a jó búvároktató?!

Bízz az emberek megítélésében: ha valakiről azt mondják hogy érdemes nála tanulni, mert odafigyel rád, akár külön is gyakorol veled, türelmes, de ami a követelményeket illeti szigorú is tud lenni az jó oktatónak minősűl. Könnyű helyzetben van az, akinek vannak barátai akik már búvárkodnak, ők tudnak tanácsot adni kihez érdemes menni. Az oktató legyen elhivatott és fontos az is, hogy mindig biztonságban érezhesd magad.

jó búvár oktató eligazítás
Ritsy a Titánbúvár egyik oktatója, jó hangulatú eligazítást tart a búvároknak merülés előtt.

3. Olcsó húsnak híg a leve!

Így van ez a búvároktatásban is. A búvártanfolyamok esetében vannak bizonyos alapköltségek, amelynek kifizetését egyetlen oktató sem tudja megúszni. Ilyenek az uszodabérlések, a búvárbázisok díjai, a felszerelések ára, az oktatási szervezetbe történő regisztráció, a tanuló számára a búvárigazolvány megváltása. Ha egy búvártanfolyam túl olcsó, akkor ezek valamelyikén kell spórolnia a szervezőnek. Ha tehát olyan búvártanfolyamot látsz, amely a többiekhez képest 30-40%-kal olcsóbb, sőt, akár féláron van, akkor két eset lehetséges. Az egyik, hogy az oktatás nem lesz alapos: nem lesz minden résztvevőnek felszerelése, cserélgetni kell majd a felszereléseket egymással; a másik, hogy a tanfolyam valami rejtett költséget tartalmaz, azaz majd csak később derül ki számodra, hogy a regisztráció, vagy a felszerelésbérlet, esetleg a búvár vizsga nincs benne a tanfolyamod árában.

bónusz kupon búvár tanfolyam
Ne spórolj a búvártanfolyamon!

4. Magyarországon vagy egy nyaralás alkalmával külföldön tanulj búvárkodni?!

Mi a Titán Búváriskola oktatói úgy gondoljuk, hogy több érv szól amellet hogy Magyarországon tanulj búvárkodni! Ez nem azt jelenti, hogy a nyíltvízi merüléseket is itthon kell letenned, bár nálunk ezek a merülések is élménydúsak és látnivalóban gazdagok szoktak lenni.

  1. A legfontosabb a ráfordított idő, egy vörös-tengeri nyaralás nagyrészét azzal akarod tölteni, hogy könyvet magolsz, és a helyi úszómedencében gyakorolsz?! Szerintünk érdemes itthon medencézni és elméleti oktatásra járni, így alaposabban megtanulod és több időt tudsz a felkészüléssel tölteni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy külföldön már csak a szép tenger vár rád, és csak az élvezetes merülés és pihenés.
  2. Magyarországon biztos nem lesz nyelvi nehézséged. A búvárkodás megtanulásánál szerintünk fontos, hogy tökéletesen értsük egymást. Lehet hogy jól beszélsz angolul, de vajon a szakkifejezéseket is fogod érteni?! Az előadásokon a fizika és egészségügy témaköre mellett a búvár technika is fontos szerepet játszik majd. Mi igen csak fontosnak érezzük hogy ezeket a témaköröket jól megértsd.
  3. Kevesen tudják, de Magyarországon is vannak jó látótávolságú tavak, ahol a tengerekhez hasonlóan élménydús merülésen vehetsz részt. Merülhetsz Dorogon vagy Ecséden, ahol kiépített kötélpálya vár rád és a haltartásokban harcsák, süllők és édesvízi rákokkal találkozhatsz, vagy merülhetsz a tatai Fényes-forrás-ban is ahol egész évben 23 fokos melegvíz és remek látótávolság várja a búvárokat. Az is igaz, hogy aki az itthoni vizekben roszabb látotávolság mellet ügyesen merül, annak egy tengeri merülés semmi problémát nem fog jelenteni.
búvár tanfolyam oktatás képzés
Legyen öröm a búvártanfolyamod…

5. Búvárkodni 2 hét alatt megtanulni?!?

Tapasztalataink alapján nem lehet. 2 hét alatt csak búvár vizsgát lehet szerezni, tudást nem. Viszont abban biztos vagyok, hogy Te biztonságosan és balesetmentesen szeretnél a víz alá menni. Ehhez idő, és gyakorlás kell. Gondolj bele, elméleti oktatások, medencés gyakorlások és nyíltvízi merülések sora vár rád egy tanfolyamon. Ez nem fér bele 2 hétbe. És nekünk az a fontos, hogy akit levizsgáztatunk, az tényleg tudjon biztonságban merülni.

Ha időt akarsz sporolni, akkor válassz olyan rendszert (mint pl. a UEF) ahol nem kell több hetet várnod a búvárigazolványod megérkezésére!

 

Ha kípróbálnád a búvárkodást, szeretettel várunk próbamerülésünkön, amit akár ingyenesen is igénybe vehetsz!

búvár tanfolyam 2 hét alatt
Búvár tanfolyam 1 vagy 2 hét alatt???

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék