4 tévedés, amit elkövethetsz, ha az ólomöv túl nagy rád.

4 tévedés, amit elkövethetsz, ha az ólomöv túl nagy rád.

Búvárkodásnál, a merülések előtt van egy visszatérő hiba amit nagyon sokan elkövetnek.
Láttam már kezdő búvároknál, de sok esetben láttam és beszéltem merülés vezetőkkel és oktatókkal is akik szerint ez egy jó megoldás. Pedig nem.

4 tévedés, amit elkövethetsz, ha az ólomöv túl nagy rád.

A mostani cikkel arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy nagyon sokan rosszul oldják meg ha túl hosszú az ólomöv. Pedig nem is nehéz jól avagy szabályosan megoldani.

Biztos vagyok benne, hogy lesz aki a cikk elolvasása után azt fogja mondani, hogy

 • ez csak kötözködés,
 • no meg hogy jó az úgy, már száz éve így használom és soha nem volt baj belőle,
 • és abban is biztos vagyok hogy lesz aki szerint felesleges ólomövvel merülni, hiszen ő már annyira túlképzett búvár hogy csak V meg P ólmokat ismer.

Mégis én úgy érzem, és több oktató esetében is tapasztaltam, hogy ezek csak lustaságból elkövetett hibák és szabály újraértelmezések, amik akár veszélyesek is lehetnek.

Ólomöv viselés alap szabályai:

A rekreációs búvárok esetében fontos, hogy az ólmok vagy azok egy része könnyen eldobhatók legyenek.
Épp ezért ha ólomövet használunk, akkor nyíltvízi merülés esetén azt tilos csomóval rögzíteni, és minden esetben könnyen eldobhatónak kell lennie.
(Ez igaz különben az integrált súlyos jacket használatára is.)
Az alapszabályokhoz még az is hozzátartozik, hogy standard szerint minden ólomövnek jobbra kell nyílnia, illetve a felvett állapotban a csatt és az öv szabadon logó vége között lehetőleg egy tenyérnyinek kell maradnia.
Plusz habár nem ez a témája a cikknek, de a teljesség kedvéért még azt is megemlíthetjük, hogy az ólmoknak az övön szimmetrikusan kell lenniük, és a csatt felőli első ólom nem csúszhat rá a csatra. Továbbá figyelni kell arra is, ha véletlenül a jacket után vennénk fel az övet, akkor ne kerüljön az öv alá semmi. (Kivéve ha wingel használjuk, mert akkor a háttámla ágyékhevedere az ólomöv alatt kell hogy átmenjen.)

Oké, eddig megvan?!
És így is csinálod?!

Sok hibát lehet látni

Van aki fordítva fűzi fel az ólmokat és így nyomja a derekát az összes tégla, van akinél jobb kéznél van a csatt és így balra fog nyílni az öv és olyan is akad aki valakit bezár az öv alá (mondjuk egy gyorsleeresztő kötelet, vagy rosszabb esetben az oktopuszt.)

Viszont van egy hiba, amit másnak nehéz betudni, csak is lustaságnak, amit már ezer+1 szer láttam, és még oktatók is megmagyarázzák hogy ez így szabályos pedig nem az.

Hiba a túl hosszú ólomövel!

A probléma alapja, hogy vegyünk egy nagy övet és rakjuk fel egy vékonyabb emberre (fordítva nem is menne 🙂 ), és amit ilyenkor kapunk az az hogy túllóg a szabadon maradt vége az övnek… ekkor jön az okos búvár, búvártárs, csapattag, DM, és végül az legokosabb oktató és arra a kérdésre amit a tapasztalatlan búvártanonc ilyenkor jó esetben (ha valaki elmondta neki az elején az alapszabályt, hogy “ha nem tudsz valami, akkor kérdezz”, tehát) megkérdezi, hogy ezzel a hosszú övvel mit kezdjek?!

búvár ólomöv hosszu

És itt elszabadulnak az ötletek:

 • Csomózd oda!
 • Tűrd be!
 • Tűrd be, de alulról – és most figyelj, még hozzá teszi mint egy megerősítés végett, hogy – mert az szabályos!!!
  de talán a legviccesebb:
 • Vágd le! 😀
 • Had lógjon!

Csomózd oda!:

búvár ólomöv hiba csomó

Hát ez teljesen ellen megy a könnyen eldobható súlyrendszer szabályának. Nyílt vízen Tilos! (Zárt térben kicsit más a helyzet, de erre most nem térnék ki.)

Tűrd be!:

búvár ólomöv felülröl fűzve hiba

Nagy ötlet!
Ilyenkor mit csinálunk a túllógó véget felülről – mint a reneszánsz katonák – az övbe tűzzük, ezzel azt érjük el hogy ha gyorsan el kell dobni, akkor hiába rángatja valaki (akár te is) a kilógó részt, mivel az az öv alatt van áthúzva, így nem lehet kinyitni a csatot. (Holott a szabály szerint egy mozdulattal kel tudni oldani az övet)

Tűrd be, de alulról, mert az szabályos!!!:

búvár ólomöv alulról fűzve hiba búvár ólomöv alulról fűzve hiba

No ez az amit oktatók is mondanak… 🙁
Mit csinálunk ilyenkor?! A túllógó véget alulról fűzzük át, de úgy hogy a vége ismét alul legyen, gyakorlatilag csak egy hurkot füzünk az övünk alá.
Ha helyesen csináljuk meg akkor, így nem lebeg a félméternyi szabad szára az ólomövnek, sőt még ha kell akkor – egy kicsit nehezebben, de – tényleg egy rántással ki lehet húzni és nyitni az öv csatját.

A probléma viszont ebben csak annyi, hogy

 1. A nagyobb és hosszan túllógó övet, küzdelmesebb egy mozdulattal kihúzni az öv alól, és ugyan azzal a mozdulattal nyitni a csatot. Tehát ilyenkor egy mozdulat szokott lenni a kihúzom a hurkot az öv alól, és egy másik mozdulat amikor rövidebbre fogjuk az övet (azaz közelebb fogunk a csathoz) és így nyitjuk ki. (Persze ez nagyban függ a túllógás mértékétől, de nem lenne jobb ha nem lógna túl?!)
  !!! Az eldobást ne úgy képzeld el, hogy ott térdeltek egymással szemben és nyugi van. Azt a szituációt képzeld el, hogy Te egyik kezeddel a sérült búvár fejét és állát fogod, (hogy biztosítsd az átjárható légutakat), a másik kezeddel pedig épp a lebegését próbálod biztosítani. stb, stb, stb…
 2. Előfordulhat, hogy ha nem figyelsz és nem alulról hanem fentről tűröd be az övet, és akkor már ott is vagyunk az előző bekezdés (Tűrd be!)-nél tárgyaltaknál.
 3. Neked mint tanult búvárnak jó példát kéne mutatnod a többi búvár felé. Ez főként probléma ha DM vagy oktató csinálja, hiszen őket tényleg utánozni próbálják a többiek. 
  Tehát ha egy avatatlan szemű kezdő(bb) búvár rád néz és azt látja, hogy neked be van tűrve az ólomöved, ilyenkor ő is így fog tenni.
  A probléma, hogy talán nem olyan figyelmes, és azt már nem figyeli meg hogy alulról van fűzve, csak annyi marad meg hogy be van… és lazán fentről betűri… és már rögzült is a butaság, ami talán egyszer az életébe fog kerülni.

 

Vágd le!:

Ha akarsz majd venni egy új övet, akkor nyugodtan csináld… 🙂

A bázis tulajok és a búváriskolák nem igazán örülnek ha levágják az öveket. Ha pedig neked a saját övedről van szó, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy lehet hogy nem mindig csak 3mm-es ruhát fogsz felvenni és nem lesz elég 4kg ólom minden merüléshez.

Had Lógjon!:

Még talán ez lenne a legjobb megoldás a fentiek közül.

Ha nem veszélyezteti a búvár a túllógó vég, tehát nem tud beakadni sehová, illetve nem rongálja a környezetet, akkor hagyjuk lógni. Persze csak egy merülésig, utána lehet visszafűzni, vagy kisebb övet választani.

 

Mi a jó megoldás?!

búvár ólomöv jó búvár ólomöv jó

 1. Válassz testalkatodnak megfelelő méretű övet. Ne legyen se túl rövid se túl nagy!
 2. Fűzd fel az ólmokat, és próbáld fel!
 3. Ha nagyon kicsi, vagy túl nagy a túllógás, akkor a csatnál a rögzített végénél fűzd vissza az öv felesleges részét, vagy engedj ki belőle!
  (Ha nem tudod hogyan kell, akkor kérdezd meg a hozzá értő oktatókat 🙂 )

És tudod mit nem értek, hogy búvárok egy héten keresztül napi 4 merüléssel, azaz 24 merülés alkalmával, inkább tűrögetik a túllógó részeket mint hogy egyszer szánnának rá 3 percet. (Aki gyakorlott annak 1 is elég.)

Honnan jön ez a betűréses módszer?

Szerintem 3 alapvető dologból.

 • Az egyik, hogy valaki nem tudja hogyan kell egy csatot felfűzni szabályosan. Itt találsz hozzá segítséget >>>!
 • A másik hogy olyan helyen ahol próbamerülés vagy az oktatás nagy üzemben zajlik, ott nincs idő mindenkire ráállítani a megfelelő méretet. Így aztán egy-egy merülésig előfordul hogy valaki kétszer nagyobb övet kap mint ami neki jó lenne. És hogy mit csináljon a hosszú végével?! Hát tűrje be…
 • A harmadik a check dive szituáció. Ez szokott előfordulni a többmerüléses túrák esetében is, az első merülésnél a Check Dive-nál még nem mindenki tudja, hogy elég lesz-e a súly, igen valamennyi megy a jacket zsebbe… hisz oda könnyebb berakni mikor már a vízben vagy, aztán irány a merülés. Sok, kevés, pont jó… és jó esetben utána a gyorsan bedobált súlyok felfűzése még megtörténik, de valahogy az öv hossz beállítása elmarad. Pedig ahogy a cikk közepén is írtam az az egy tenyérnyi elég lenne, és könnyebb ezt a 2 percet rászánni a túra elején, mint minden alkalommal fűzögetni.

Én továbbra is úgy gondolom, hogy minden túrán el fogom mondani azoknak akik másképp csinálják és ha kell szívesen megcsinálom nekik. Hiszen ahogy az a mentőbúvár képzésen is meg lehet tanulni, minden baleset a parton kezdődik.

További biztonságos merülést kívánok!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék