Thai barlangi baleset és a búvármentés

Thai barlangi baleset és a búvármentés

Mint biztos értesültél róla a médiában, június 23-án, 12 fiatal focista és edzőjük került egy száraz barlang fogságába a hirtelen lezúduló esőzések miatt.

thia barlangi mentés stanton volanthen
John Volanthen baloldalon, és Rick Stanton a barlangi mentés idején Thaiföldön

Miután az eltűnés utáni 9. napon (július 2-án) a képen látható két barlangi mentő búvár John Volanthen és Rick Stanton megtalálta őket, embert megpróbáló küzdelem és nemzetközi összefogás indult a kiszabadításukért.

3 elképzelés született arról, hogy hogyan szabadítsák ki a gyerekeket:

  • az egyik hogy megvárják az esőzés végét így szárazon ki tudnak jönni,
  • a második hogy kintről járatot vágnak a csapathoz,
  • a harmadik lehetőségként pedig az vetődött fel hogy a víz alatt fogják kihozni őket.

Sajnos túl mélyen voltak a hegy alatt egy nem jól feltérképezett barlangkamrában így a fúrás nem annyira jöhetett szóba, és sajnos az esőzések sem segítették azt, hogy mihamarabb száraz lábon ki tudjanak jönni.

Így végül a harmadik változat mellett döntöttek a mentők, tehát még ha a fiatalok nem is tudtak úszni és a búvár megoldás is sok veszélyt rejtett magában, mégis ezt választották.

“0” látásban, szűkületeken keresztül, kellett vizes és száraz részen átkelni két biztosító búvár segítségével minden mentésre váró fiúnak.

[learn_more caption=”Térképek a barlangról:”]

[/learn_more]

Kedd délutánra szerencsésen mindenkit kimentettek a barlangból.

Ez a mentés egy Thai mentő búvár, Szaman Gunan életébe került, aki oxigén palackot vitt a barlangkamrába, ahol a csapat várakozott. És a kifele vezető úton elfogyott a levegője.

A történtek napról napra

Felkérték a Titán Búvár Iskolát is, hogy nyilatkozzunk

Amikor elkezdődött a mentés, akkor több médiamegkeresés is érkezett hozzánk, hogy mondjuk el, mi vár a bajbajutott focicsapatra, és hogy hogyan fog menni a mentés.

Egy nap alatt 3 média készített velünk interjút a Klub Rádió Reggeli gyors műsora, a Nemzeti Sport magazinja a csupasport.hu és a RTL Klub Fókusz műsora.
A végére azért belejöttünk a riportokba… 🙂

Itt tudod megnézni és elolvasni a cikkeket és a riportokat:

Rácz Benedek cikkét pedig itt olvashatjátok:

http://www.csupasport.hu/vizi-sportok/buvardrama-a-nyugalom-eletet-ment-7029/
Részlet a cikkből:

„Két lényeges dolgot kell megkülönböztetni – kezdte érdeklődésünkre Bolgár Attila, a Titán Búvár Iskola vezetője. – Az egyik, amikor a barlangi búvárkodás során történik valami váratlan, a másik pedig amikor egy száraz barlangba mennek be, és az esőzés feltölti a területet. A thaiföldi gyerekek a hírek szerint láthatták, hogy esik, amikor bementek, de nem gondolták, hogy bajuk eshet, és ahogy a víz elől mentek egyre beljebb és beljebb, akkor találtak egy száraz területet.”

Köszönjük a megkereséseket!
(Klub Rádió, RTK Klub, Csupasport.hu)

 

UPDATE:

Végül is mind a 12 barlangban rekedt fiatalt kihozták a mentőbúvárok. Ebben a mentésben csak egy búvár vesztette életét, a többiek szerencsésen kiszabadultak.
Utólag pedig az is kiderült, hogy a nem úsztak a mentett gyerekek, hanem egy hordágyszerű eszközre voltak fektetve és az vitték a búvárok a járatokon keresztül. Ahhoz hogy nyugodtak tudjanak maradni, gyógyszeresen kaptak nyugtatót.

Gratulálunk a mentésben résztvevő összes segítőnek!

 

 

 

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék