Milyen búvárbiztosítást válasszunk?

Milyen búvárbiztosítást válasszunk?

Búvártúrák vagy csak egyszeri merülések?

Mindig felmerül a kérdés, hogy

Milyen búvárbiztosítást válasszunk?

Ma nem is olyan nehéz biztosítást kötni, hiszen az ember az internet segítségével már az utazást megelőző nap is megtudja kötni a megfelelő utas és sport biztosítást. Nem kell hozzá sok minden, elég egy bankkártya (ami alkalmas a netes vásárlásra) egy-két adat és persze internet elérhetőség. (Tehát Kambodzsában egy szigeten ez lehet hogy nem is annyira egyszerű) 🙂

A lényeg, hogy bármilyen búvárbiztosítást is választasz, egy-két fontos dolgot tarts szemelőt, ha tényleg nyugodtan szeretnél búvárkodni:

1. Tartalmazza a re-kompressziós, barokamrás azaz hiperbár kezeléseket?

2. Lehetőleg fedezze a helikopteres mentést, hiszen komoly baj esetén biztos, hogy helikopterrel fognak szállítani.

3. Azonnal térit vagy neked kell a helyszínen kifizetni a költségeket és majd valamikor visszautalják?!

A továbbiakban az határozza meg a választást, hogy Te milyen búvár vagy, Rec/Tech tehát a minősítési szinted, hogy hol akarsz merülni Magyarországon is vagy csak külföldön, és hogy mennyit merülsz egy évben?

1. A legtöbb bitósítás nem terjed ki a Technikai minősítésekre, tehát ha Te barlangban akarsz merülni vagy 40-m alá szeretnél menni akkor nem árt előre gondolkodni.

2. A magyar biztosítások (napi biztosításai) nem vonatkoznak a magyar tavi merülésekre. Így pl Dorogra nem tudsz kötni napi biztosítást Magyarországon. Holott szerintem 10m már elég ahhoz hogy baj is történhessen.

3. A legtöbb biztosítónál, köthetsz napi biztosításokat. De ha közelebbről megnézzük ez akkor éri meg ha évente csak 2-3 hetet töltesz merüléssel. Ha viszont többet csobbansz a víz alá, vagy fontosabb hogy jó biztosításod legyen, akkor szerintem jobb egy éves DAN biztosítást kötni. (Pl: az Octopus bitosítás Pro változata 855Ft/nap azaz 6000ft/hét a DAN Bronz 59Eur ami 18500Ft «persze a DAN-nál is minimum a Silvert javaslom ami 87Eur»)

4. Hivatásos búvároknak (DM, Instructor), mindenképp egész éves biztosítást javaslunk lehetőleg olyat amiben van felelősség biztosítás is.

Mi az a búvárbaleset?

Ezt remekül megfogalmazták már előttünk:
“Búvárbalesetnek minősül a merülést végző búvárt, a vízben, a vízbejutás-, vagy a víz elhagyása során ért mindennemű egészségkárosodás, abban az esetben is, ha azt a merülést követően észleljük.” MBSZ

Mi milyen búvárbiztosítást javaslunk a búvároknak?

Hosszú ideig használtunk többféle biztosítást, (szerencsére balesetmentesen) bár, volt pár utastársunk akinek kellett használni, és nem igazán voltam megelégedve a szolgáltatásukkal. De ettől még sok esetben javasoljuk azoknak akik ritkán merülnek, hogy kössenek napi biztosítást.

Ilyenre alkalmas az Uniqa – Gyöngyhalász biztosítsa (Már megszűnt! 2018-feb. ) és a Grupama – Octopus is, amit itt találsz meg>>>

Új biztosítás pl. az Aegon Oxigén biztosítás sorozata.

De Itt is érdemes figyelni olvasd el az alábbi kiemelést!

búvár biztosítás apróbetű ne válszd figyelem
Apró betűs rész az Aegon búvárbiztosításánál.

Tehát itt is lehet olvasni, hogy max 18-m ig merülhetsz és persze Nitrox kizárva… 🙂 vagy mégsem?!

Persze tovább is van, tehát ha te az Oxigén Világlátót választod, akkor a következők vonatkoznak rád ami már azért elfogadható búvárszemmel is.

aegon búvárbitosítás, apróbetük,

FIGYELEM tehát igen, résen kell lenünk!

Már sajnos a buvarbiztositas.hu oldalon is egy gyűjtő oldalt találunk, ahol a különböző biztosítók nagyon másként értelmezik a búvárkodást. Sokféle áron térítenek, de nem biztos, hogy mind megfelelő egy rekreációs búvár baleset kezelésére és elégséges a kórházba történő szállításra.

Figyelj oda, ebben is segítségedre lehet, ha a DAN oldalával (https://www.daneurope.org/insurance) összehasonlítod az árakat. És ne dőlj be. Szerintem 4000Ft-ért nem kapsz jó búvárbiztosítást egy hétre.

DAN búvár biztosítás, hogyan kösd meg, milyet válassz, baleset biztosítás

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezek egyike sem ad fedezetet magyar merülésre, és nekünk kell kifizetni az esetleges kezelések árát és csak utólag térit.

Mi miért választjuk a DAN-t?

DAN búvár biztosítás, hogyan kösd meg, milyet válassz, baleset biztosítás

A DAN viszont nem ilyen. (Persze rá is lehet sok rosszat mondani.)

Igaz itt egy egész évre kell kötni, de ez tényleg búvárokra lett kifejlesztve. Minden benne van ami egy búvárral történhet, és az egész világon érvényesíthető probléma esetnén a biztosítás.

Ezen felül pedig a DAN asszisztencia 24/7 tényleg képben van. Épp ezért ahogy megtörténik a baj azonnal fel kell venni velük a kapcsolatot, és ők tudják irányítani a mentést, ők megjelölik a kórházat amiben van hiperbár kamra, és amelyik épp nyitva is van.

A DAN esetében meg ritka az, hogy a kezeléseket nekünk kell téríteni. (Bár sajnos erre is hallottam már példát.)

Mennyibe kerül a DAN?

A Sport búvároknak az alap biztosítás extrák nélkül, 59Eur-tól (Bronz) egészen 199Eur (Gold) terjed.

Erre jöhet rá pár extra szolgáltatás, mint például a baleseti halál esetén megemelt térítési összeg, vagy a családtagokra kiterjesztett Nem Búvár baleseti biztosítás.

Persze az ilyen megemelt baleseti halál kifizetésnek nem olcsó az előfizetése, mégis ha az embernek van családja akkor jó ha előre gondolkodik és a család biztos jobban jár 15millio forinttal, mint ha csak 1,5 milliót kapnak utánad. (Gondolj bele, mekkora fizetés kiesést jelenthet ha te már nem tudsz dolgozni.) Tudom ez elsőre morbid lehet, de azért nem árt erre is gondolni.

Figyelem! Ha Tech/Cave merüléseket akarsz csinálni, akkor minimum Sport Silver minősítést kell vásárolnod, és hiába emeled meg a halál esetén járó összegkeretet, ha Tech merülés alatt veszted az életed akkor a családod csak az alap térítést kapja meg.

Hogyan kösd meg a DAN biztosítást?

Erről a következő cikkünkben olvashatsz részletes leírást. ITT >>>

 

AquaMed – Dive Card búvárbiztosítás

aquamed, búvárbiztosítás, német, dive card

Most ez a legdivatosabb a Német búvárok között, és egyre többen használják itthon is.

Ez köszönhető annak hogy egyszerű, olcsóbb mint a DAN és egy biztosítás lefed mindent a technikai merüléseket is. Szintén egy évre lehet kötni.

Így ha Te egyszerű de jó búvárbiztosítást keresel akkor a Aqua Med oldalára is érdemes ellátogatni.

Erről a biztosítás típusról is írunk nemsokára!

 

További biztonságoz merülést!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Egy válasz

  1. DAN – Búvár baleset biztosítás. Hogyan kösd meg?! | Titán Búvár szerint:

    […] Mielőtt belekezdünk, érdekel, hogy milyen búvár biztosítások vannak még? Akkor olvasd el EZT a cikkünket is! KATT ide >>> […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék