UV Dive – az új őrület

UV Dive – az új őrület

Te kipróbálnád?

Aki már merült éjszakait, az tudja, hogy mennyiben más az éjjeli merülés, mint egy sima nappali búvárkodás.
A sötét miatt több felszerelésre van a búvárnak szüksége (például: min 2db lámpa/fő, vagy a parti fények).
Ezek használatához szerintem nem elég, ha csak elvégeztünk egy kezdő búvártanfolyamot. A biztonságos éjszakai merüléshez már tapasztalt eszközkezelés és jó lebegés is kell.
A Titán búvároknál ezért is gondoljuk úgy, hogy éjszakai merülésre csak arra képzett és jól merülő embereket viszünk magunkkal.

A búvártanfolyam során megtanulunk egy kézzel és/vagy a lámpánk fényével jelzéseket adni a társunknak, megismerjük a biztonsági szabályokat, és arra is kitérünk hogy az éjszakai merülést mindig rövidebb ideig és kisebb mélységbe tervezzük mint a nappali merüléseinket.
(A különböző biztonsági szabályokról és felszerelésekről a Titán Búvár Iskolánál egy haladó búvártanfolyamon vagy egy éjszakai specialitás tanfolyamon tanulhatsz.)

A sötét egyrészt kevesebbet enged látni a vízalatti élővilágból, másrészt viszont sokkal többet: éjszaka ugyanis eljön a vadászok ideje. A murénák, ráják, cápák, tűzhalak, sziklahalak mellett a rákok, kagylók, tengeri csillagok is aktívabb fokozatra kapcsolnak. A nappali élőlényeket ugyanakkor búvóhelyükön, mozdulatlanságban találjuk és szemlélhetjük meg.

Az éjszakai búvárkodásnak egy speciális válfajával találkoztam Thaiföldön, ez pedig nem más, mint az UV Dive!

UV Dive – Nézd a korallokat és a rákokat úgy, mint még soha!

UV-dive-buvar-ejszaka-merules-buvarkodas-03

Az UV Dive vagy más néven Flo Dive (Fluorescent Dive) egy meghökkentő színvilágba enged bepillantást a búvároknak. Az állatok (főként a korallok) a rájuk eső UV fényre különféle ragyogó vörös, lila és zöld színben reagálnak, fluoreszkálnak, így igazi színkavalkádban lehet része annak a búvárnak, aki kipróbálja az UV Dive-ot.

Az új színek látványos show-jához a közelmúlt technikai fejlődése segítette hozzá a búvárokat.

UV-dive-buvar-ejszaka-merules-buvarkodas

UV-dive-buvar-ejszaka-merules-buvarkodas-05

UV-dive-buvar-ejszaka-merules-buvarkodas-04

UV-dive-buvar-ejszaka-merules-buvarkodas-02

Hogyan működik?

2-féle UV búvárkodás létezik, ezek főként a megvilágítási spektrumban különböznek egymástól.

UV-dive-buvar-ejszaka-feny

Az egyik UV merülési forma a szemünk által is látható kéken világító UV fényt használ (455nm), így itt a felesleges kék fény kiszűréséhez egy sárga szűrőt kell a maszkunk elé felvenni. Ennek a szűrőnek a segítségével ismét ragyogó élénk UV színekben láthatjuk a víz alatti élőlényeket.

UV-dive-kek-feny-buvar-sarga-szuros

A másik esetben egy új LED technológiának köszönhetően Ultra Ibolya fénnyel, 395nm-es hullámhosszal tudjuk megvilágítani a korallvilágot. Mivel ez nagyrészt kívül esik a látható fény spektrumán, s így nincs szükségünk a sárga szűrőre sem.

Fő a biztonság!

Minthogy csak bizonyos felületek és vegyületek reagálnak erre a fényre, így a búvár csak ezeket látja. Ettől a térérzékelés és a többi búvárral való kommunikáció is nehézkessé válik.
Érdemes a palackcsapra jelző vegyifényt tenni, mert ez megkönnyíti a csapat tagjainak észrevételét, de ezek fénye nem zavar bele az UV merülés élményébe.
Természetesen az UV Dive esetében is legyen normál fényű lámpa is velünk, hiszen a műszerek leolvasásához és a kommunikációhoz elengedhetetlen ezek megléte is.

Mindenkinek jó merülést kívánunk!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék