Téli merülés – 5 kérdés a jég alá merülésről

Végre itt a tél, befagynak a tavak és hó lepi be a tájat.
Mi búvárok mégis tudunk örülni ennek.

Az igazán megszállott búvárok ilyenkor a jég alá merülést gyakorolhatják és élvezhetik a “végtelen” látótávolságot.
 
 
 

Búvárkodás: Jég alá merülés

 

Miért merülünk jég alá?

 
A jég alatti búvárkodáskor a legtisztább látótávolság fogad a vízben.
A jégpáncél megvédi a tavat a szél és az eső, vagy akár a fürdőzők és vízi sportot kedvelőktől, tehát a tó vize letisztul, leülepedik. A búvárnak így minden időknél tisztább vizet és nagyon jó látótávolságot kínál.
Ha pedig szerencsés a búvár és épp egy hideg, de napsütéses időpontban merül, akkor a fény játéka is gyönyörű a víz alatt. (Persze ehhez érdemes letakarítani a jégről a havat, amit amúgy is meg szoktak tenni a búvárok méghozzá a lék felé csillag alakban, ezzel is jelölve a kijöveteli pontot.)
jeg-ala-merules-buvar-tel-feher-tenger-White-Sea-Viktor-Lyagushkin-01
(Photo: Viktor Lyagushkin)
 
 

Látunk-e élőlényeket a jégalatti merülésnél?

 
A tengereken igen sokféle és változatos élővilág fogad. Növények, moszatok és csalánozók mellett néha halakkal és emlős állatokkal is találkozhatunk ezekben a hideg vizekben. Az északi tengereken úgy szervezik a merülést, hogy lehetőleg egyszer belugák mellett is tudjunk úszkálni.
jeg-ala-merules-buvar-tel-01
(Photo by Andrey Nekasov/Ecoscene/Barcroft Media)

A magyarországi merülések alkalmával ritka, de nem kizárt, hogy élőlényeket lássunk. Összefuthatunk rákokkal, és kisebb halakkal is amik nem vermelték el magukat.
 
 

Veszélyes-e a jég alá merülés?

 
Ha megtanulod, gyakorlod és betartod a szabályokat, akkor nem!
A jég alatti vizek világa, egy olyan különleges búvárkodási környezet, ahol a búvár nem tud egyenesen a felszínre jönni, tehát ez egyfajta zárttéri merülés. A zárttér és a hideg víz miatt különleges szabályok vonatkoznak a búvárra és a felszerelésére egyaránt. A biztonságos merülést egy jég alá merülő búvártanfolyam keretein belül sajátíthatjuk el.
 
 

Mit tanulunk egy jég alá merülő búvártanfolyamon?

 
A Jég alá merülő tanfolyamon olyan szabályokat tanulhatsz meg, mint például hogy két különálló és külön elzárható fagymentes légzőautomatával kell felszerelni a légzőkészüléket ami lehet iker légzőkészülék, de lehet “Y” szelepes palack is, vagy hogy minden esetben kötélre és felszíni biztosító búvárra van szükség a biztonságos merüléshez.
A tanfolyam anyaga kitér a lámpák és a kötelek használata mellett a kihűlés a hipotermia és a különböző stressz faktorokra is, megtanulod a zárt téri levegőszámítást és a kötéljeleket is.
Tanfolyam és begyakorolt tudás nélkül, ne menj jég alá merülni!

(airpano.ru)
 
 

Hol lehet jég alá merülni?

 
Magyarországon többhetes fagy kell ahhoz, hogy megfelelő és biztonságos jégréteg alakuljon ki a tavakon. Ha ilyen időjárás van akkor több tóban is szoktak merülést szervezni. Ilyen helyek, pl: Dorog, Ecséd, Gyékényes, Csepel.

jeg-ala-merules-buvar-tel-budapest-02

Szeretnél a jég alá merülni? Ahhoz, hogy ne maradj le a következő alkalomról iratkozz fel az infócsomagra, és/vagy írj mait nekünk.


(videó: Bandi Búvár)

Külföldön, szintén nagy hagyománya van ennek a merülési módnak. Ausztriában és Szlovákiában is sokszor rendeznek jég alá merülést.
A legcsodálatosabb mégis talán a tengeri jég alá merülések.
Itt nem csak a kristálytiszta víz, hanem a jég különleges alakzatai és színei is rabul ejtik a búvárt. A Fehér tenger talán az egyik legismertebb jég alá merülő tengeri hely. Itt még Belugák társaságában is merülhetsz.

Ami fontos bárhova mész, az a jég állapota, és a felszíni szervezettség.
Fontos hogy legyen kötél, legyen megfelelő búvárfelszerelésed, legyen a felszínen biztosító búvár, és nem árt, ha van valami fűtött öltöző az összeszereléshez, az átöltözéshez és a merülés utáni felmelegedéshez. A tudást pedig képzett oktatóktól sajátítsd el!

 

Érdekelnek a Búvár újdonságok?

Ne felejts el feliratkozni a Titán Infó Csomagra!

 

Bolgár Attila

Author: Bolgár Attila

Búvároktató (MSI)

Share This Post On

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Íme a belépőjegyed a víz alatti kalandokhoz és egy nagyszerű közösséghez!

Email címed*
Neved*
Hogyan szólíthatunk?
*

Köszönjük a feliratkozást!