Nők és a búvárkodás

Nők és a búvárkodás

Nemrég a Facebook oldalon egy igen érdekes búvár kérdésre lettem figyelmes:
Lehet-e szilikon implantátummal merülni?

Ahogy az szokott lenni, egy két értelmes válasz mellett sok-sok viccelődés kezdődött a válaszadók között. Ezen viccesnek ítélt hozzászólások többsége nehezíti a nők helyzetét a búvártársadalomban.

A probléma ezzel csak annyi, hogy ha egyik női búvártársunk tényleg szeretne valami intimebb dologra rákérdezni, az ilyen és ehhez hasonló beszélgetések miatt nem fogja megtenni.

Ezen felbuzdulva böngészni kezdtem az internetet, hátha találok válaszokat a szokásos női kérdésekre. (Búvároktatóként persze tudom a legtöbbre a helyes választ) Az érdekelt, hogy milyen válaszokat lehet a neten fellelni.

Egy-két értelmes cikk mellett, megdöbbenésemre szép számmal találtam, hozzá nem értő, kontár és amatőr válaszokat is.

A meglepetve akkor éreztem magam, amikor orvosok írtak butaságokat a búvárkodással kapcsolatban.

Tehát most helyre tesszük, a Nők és a búvárkodás körüli kérdéseket.

Mint hogy “csak” búvároktató vagyok így szakmai segítségül a cikk lektorálására felkértem, Dr. Garay Erzsébet búvárorvost.
Köszönjük a segítséget!

Női tanítványaink sokszor kérdeznek rá tanfolyamokon vagy egy-egy túra alkalmával, hogy nőként nagyobb veszélynek vannak-e kitéve a búvárkodás alatt? Lehet-e havi ciklus alatt búvárkodni? Kell-e félniük a cápáktól ha menstruálnak?

Legfontosabb alapszabály!

Kérdezz nyugodtan! Még akkor is ha cikinek érzed!

Miért fontos beszélni minderről?

Tanfolyamainkon is a búvártúráinkon mindig figyelmeztetjük a búvárokat, hogy merjenek kérdezni, kérjenek segítséget, és semmi sem ciki. Gondolj bele már ott kezdődik a “nem ciki” tanulás, amikor az oktató kérésére egy nagyot kell köpnöd a maszkodba, azért, hogy később ne párásodjon be. Persze ez mégsem az a szituáció amikor a tampon használatról kell egy férfi oktatót megkérdezni. De hidd el egy jó oktatóval mindent meg lehet beszélni. (Azt se felejtsük el, hogy a nőgyógyászok többsége is férfi!)

A merülésnél is fontos az őszinteség. Csak akkor szabad “OKÉ” jelzést adni, ha tényleg minden rendben van.

Női búvártársaink igen nehéz helyzetben vannak.
Nehéz egy főként férfiakból álló társaságban, egy férfi oktatótól intimebb dolgokról kérdezni.
De egy jó oktató tudja hogy nem egyszerű. Kérdezz nyugodtan!

A Búvártanfolyam egészségügyi részében külön ki szoktunk térni a nők és a (búvár) rekreációs légzőkészülékes merülés kapcsolatára.
Elmondjuk mikor szabad búvárkodnia egy nőnek, és azt is, hogy melyek azok az esetek amikor Tilos vagy éppen nem ajánlott!

Fit to Dive

Az alap búvár egészségügyi irányelvek a nők merüléseinél is igazak, tehát csak egészséges, vagy bizonyos krónikus betegségek (amelyekre készült merülési protokoll) jól beállított, egyensúlyi állapotában lévő ember búvárkodhat!

Aki búvárkodni szeretne annak az évente orvosi vizsgálaton kell részt vennie ahol a vizsgáló orvos írásban nyilatkozik arról hogy merülésre alkalmasnak találja-e a búvárt.

De persze ne feledkezz meg arról hogy lehetsz időszakosan is alkalmatlan a merülésre. Egy erős megfázás miatt nem tudsz kiegyenlíteni, fülfájás, láz de akár egy trauma csonttörés, ficam, vagy egy a hullámos tengeren való tengeri betegség is időszakos megálljt parancsolhat a búvárkodásban.
A nők esetében a terhesség alatt Tilos a merülés, de a havi menstruáció miatt is kihagyhatsz egy-két napot (merülést).

Menstruáció és a búvárkodás?

Menstruáció alatt lehet e búvárkodni?

A válasz igen!

Az első napokban csak abban az esetben javasolt a merülés, ha a felszínen sem jelentenek problémát a görcsök és a menstruációs fájdalom, ilyenkor fokozottan figyeljünk hisz a folyadékveszteség és a vérveszteség ilyenkor akár ájulással is járhat. Mindenki ismeri a saját szervezetét. Akinek heves görcsei, ájulás-érzése, akár megsemmisítő fájdalma szokott lenni, vagy akár egyszer is jelentkezett már, az ne merüljön. Menstruáció alatt (lehetőleg ne túl mélyre és ne túl hosszú ideig, merüljünk és kerüljük a dekós és a nagyon sok egymást követő merülést) helyette javaslom: maximum 18 méter merülési mélység, maximum 50 perc merülési idő, napi maximum 2 merülés és minimum 20 Celsius fokos vízhőmérséklet ajánlott, kivéve, ha szárazruhában merülsz, bár az alap korlátozások betartása ebben az esetben is fontos.
Ha a felszínen nem érzed jól magad akkor ezt a napot hagyd ki, ne kockáztass. Tudod sohasem kötelező a merülés.

Merülések és gyógyszerszedés

Minden búvár minden merülésére igaz, hogy csak olyan gyógyszer bevétele után merüljön, amit már korábban is szedett. Ne alkalmazzunk helyi, ismeretlen készítményeket, mert a víz alatt váratlan reakciók léphetnek fel, amelyek veszélyeztethetik a búvár, akár társai életét is. Aki rendszeres gyógyszerszedésre szorul és megfelelő protokoll szerint merül, ne vegyen be mást, mint korábban szedett, mert a mellékhatások mellett ilyen esetben változatos kölcsönhatások is előfordulhatnak.
Aki tudja, hogy kisebb görcsei miatt, amik még nem teszik lehetetlenné a merülést, valószínűleg gyógyszerre fog szorulni, vigye magával otthon használt, ismert gyógyszereit és csak azokat vegye be, amikor szüksége van rá.

Megtámadnak-e a cápák ha menstruálok?

Nem támadnak meg a cápák, e miatt nem kell aggódni.

nők és a búvárkodás, búvár, terhesség, egészségügy

A menstruáció alatt naponta csak (néhány) 10-30 milliliter vért veszítenek a nők, a folyadék nagyobb része víz és méhnyálkahártya sejtek.
A cápák kevéssé érdeklődnek az emberi vér iránt, főként a sérült vagy etetésre szánt halak gyomornedvei vonzzák őket.
Búvárkodás alatt legtöbb esetben a külső nyomás növekedés miatt nem jutnak ki testnedvek a hüvelyből. Ha mégis szivárogna akkor is a búvárruha belsejében marad.

Tampont szabad-e használni a búvárkodáshoz?

Igen, semmi problémát nem fog okozni a tampon használata merüléseid alatt!

Hiszen a hüvelybemenet zárva marad merülés alatt így nem kell tartani a nyomás okozta problémáktól sem.
Kötelező viszont minden merülés(ek) és minden fürdőzés(ek között) után azonnal mindig tampont cserélni, mert a bármilyen tisztának tűnő víz is számtalan kórokozót tartalmazhat, a fertőzés pedig toxikus shock szindrómához vezethet.
Az átvérzés elkerülése érdekében viszont érdemes extra nedvszívó hatású tampont használnod a búvárkodásnál.
(Ha nem használtál még, akkor az is biztos hogy ne egy búvártúrán kezd el. Ezt is ki kell tapasztalni, és nem érdemes elrontani a merülést azzal hogy a búvárkodás alatt végig ezen izgulsz és kényelmetlenül érzed magad. Ha tudod hogy esélyes hogy a következő túrán fog megjönni, akkor még a búvárkodás előtt próbáld ki a tampont.)

Fogamzásgátló tabletták szedése és a merülések

A fogamzásgátló tablettát (bármilyen kis hormontartalmút) szedő nők a búvárkodástól függetlenül is veszélyeztetettek.
Tanulmányok szerint 2-7-szer nagyobb a valószínűsége esetükben az érpályán belüli véralvadásnak! (Az így képződő véralvadékot hívjuk thrombusnak, a kórállapotot thrombosisnak és ha az eret teljesen elzárja, az a thromboembolia. Az embólia, akár vérrög, akár gáz, akár olaj… okozza az elzáródás helyétől függően halálhoz vezethet »pl. tüdőér elzáródása, szív koszorús ér vagy agyi erek elzáródásai/.)
A búvár tüdejének pici erei folyamatosan ki vannak téve a a sérülésnek, ami már önmagában is beindítja a véralvadás vízesés-szerű folyamatát, amihez a vérkeringésben felszaporodó nitrogén véralvadékonyságot fokozó hatása is társul.
A hosszú utazás során a sokáig tartó inaktivitás lassítja a vérkeringést, ami megint önmagában is, de egy búvártúra alatti a kevés folyadék fogyasztása miatt fellépő kisfokú kiszáradással együtt ismét emeli a thrombosis kockázatát.
Ha valaki még mindezek mellett dohányzik is, elfogadhatatlanul magas kockázatnak teszi ki magát! Ilyenkor más fogamzásgátló módszer alkalmazásával merülhet csak a búvár.

Mell implantátumok és a búvárkodás

Természetesen semmi akadálya, hogy implantátumokkal merüljön az illető nő. Sóoldatos, vagy szilikon legyen is a feltöltés, ugyan azok a fizikai szabályok vonatkoznak rá, tehát a folyadékok nem összenyomhatóak. Mint hogy a mellimplantátumok zárt szilikon burokban vannak beültetve, így semmilyen hatással nincs a női testre. Kilyukadástól sem kell tartani, az esetleges repedések vagy szivárgások sem veszélyesek, hisz a feltöltő folyadék legtöbb esetben test azonos anyag (só oldat).
Fontos viszont hogy a műtét után csak teljesen gyógyultan lehet merülni.
Érdemes odafigyelni a búvárfelszerelésekre és a kényelemre, hisz egy nagyobb implantátumhoz megfelelő méretű búvárruha és akár kifejezetten nőknek készült jacket kellhet.
Megelőzésként viszont nem csak a szilikon mellű nőknek, oda kell figyelni hogy a mell alatt ne rekedjen meg levegő, így elkerülhetjük a bőr baromtraumás megbetegedését.
Bizonyos méret felett az implantátumok, mivel a víznél sűrűbb anyagot tartalmaznak szükségessé tehetik a korábban használt súlyozás megváltoztatását.

Dekompresziós merülés veszélyei nőkre

Buvarkodas-terhesen-Diving-Pregnancy

Minden búvár tisztában van a dekompresszios betegségek veszélyeivel. Sőt a legtöbb rekreációs búvár oktatási rendszer nem engedi a búvárainak a dekos merülést. Mégis ha nőként dekompresszíos merülésen töröd a fejedet, akkor gondold végig a következőket.
A dekompresszios merülés esetében annyi nitrogén gyülemlik fel a szervezetedben a szöveteidben, hogy az emelkedés közben nem tud normális kiürülés végbemenni. Így bizonyos mélységeken megállókat kell tartanod a felemelkedés közben. Még a legodafigyelőbb és legtapasztaltabb búvárnak is a mikrobuborékok sok gondot okozhatnak, olyan helyeken okoznak érelzáródást és ez által szövet és sejt elhalást, ahol nagyon apró érhálózat van… E miatt romlik a hallásunk is ha rendszeresen búvárkodunk.
Nők esetében a petesejtek is veszélyeztetve lehetnek.
Így akik szeretnének gyereket szülni, azoknak tilos/nagyon nem javasolt dekompressziós merülést végrehajtaniuk.

Női búvárfelszerelések

Elöljáróban annyit érdemes elmondani, hogy általában a nők kisebbek és kevésbé erősek mint férfi búvár tátsuk. Éppen ezért ha egy mód van rá, akkor ne egy lányra rajunk rá egy 15l-es palackot. Hiszen azzal a felszínen mozogni is nehezebb, és általában a nőknek sokkal jobb a levegőfogyasztásuk is, így teljesen felesleges is. Továbbá érdemes odafigyelni a felszerelések felvételénél, hogy míg férfi búvártársunk a hátán a teljes búvárfelszereléssel együtt fel tud emelni egy komplett légzőkészüléket, addig a nőknek ezt nehezebb megtenni. Tehát itt is érvényes az a buddy rendszeri alapszabály, hogy mindig az erősebb búvár veszi fel (a társa segítségével) a felszerelést és ő segít utána a kevésbé erős társnak a felvételben.

társ rendszer búvár nők és a búvárkodás

Ruhák és kiegészítők

Fontos megemlíteni azt, hogy a nők esetében kiemelten fontos a hővédelem. Így vese és csípő tájon sokan plusz kiegészítő neoprén övet viselnek a felfázás ellen.
De még fontosabb talán az, hogy a ruha jól illeszkedjen a testünkre. Így jobb lesz a hőtartása, és kevésbé fordulhat elő, hogy egy kis légbuborék beszorulás miatt a bőrödet barotraumás károsodás érje. Épp ezért fontos, hogy a merülés megkezdése előtt, vagy az első pár méteren vizet engedj be a ruhába, hogy ezzel elkerüld a levegős terek kialakulását a ruhán belül. Nők esetén fontos kiemelni hajlatokat és a mell alatti részt.

Tipp:
Hideg víz esetén lehet a konyhából meleg (nem forró!) vizet vinni, és azt beönteni a ruhába. Így komfortosabb lesz a merülés  🙂

Természetesen mindig a víz (melegségének) hőmérsékletének megfelelő ruhát és kiegészítőket vigyél magaddal egy túrára. Hidegebb vagy hideg vízben használj csukját és kesztyűt is!

Ólom

Amennyiben ólomövet használsz, érdemes figyelned az ólmok elhelyezésére. A nők esetén az erősebb csípőlapátot szokták az ólomkockák nyomni. Így az öv felvétele után érdemes jól elhelyezni a súlyokat. Ha pedig még így is problémát okoz, akkor lehet, hogy megéri az ólmokat megosztani, az öv és a jacket között, vagy épp integrált jacketet használni.

Jacket

nők búvárkodás, jacket, felszerelés

Tudtad? Vannak nők számára készített BCD-k is, itt főként a vállheveder úgy van kialakítva hogy az ne nyomjon.
Nők esetében érdemes meggondolni hogy integrált BCD-t válasszunk. Hiszen ezzel elkerülhetjük az ólomöv által a csípőnket nyomó néha leviselhetetlen érzést.
De itt is érdemes figyelni a megfelelő jacket méretre, hiszen ha egy jól megtömött súlyzseb épp a csípőnket nyomja, vagy hozzáverődik folyamatosan az oldalunkhoz, akkor az sem kellemes érzés. Ilyenkor mindig arra gondolj hogy a zsebet fekvő helyzetben lefelé húzza a benne lévő ólom. Tehát úgy kell jónak lennie.

Tipp:
Figyel ne súlyozd túl magad! Illetve az integrált súlyú jacket esetében is érdemes megosztani a súlyokat az eldobható súlyzseb és a trimzsebek között, sőt ha nagyon sok kell akkor nyugodtan felrakhatsz 1-2kg-ot egy ólomövre is.

Wingek esetében, (ha igazán profin akarod csinálni) akkor válassz egy a tested méretéhez illő háttámlát (létezik direkt nőknek készített a standard mérettől eltérő, kisebb támla is) és állítsd be jól a hevedereztet (ezt a Fundamentals búvártanfolyamon tudod megtanulni). Ha duplával merülsz, majdhogynem nincs is szükség plusz ólomra. Ha pedig mégis, akkor választhatsz a támlára, vagy a palackok közé rakható P vagy V ólmok közül. De használhatsz eldobható zsebet vagy fix trimzsebeket is.

Terhes nők búvárkodása

Lehet-e búvárkodni terhesen?

TILOS!
A terhes nők búvárkodása tilos!
Hiszen a nitrogén árthat a magzatnak! Igaz ennek az ártalomnak a mértékét nem tudjuk, hiszen egy kísérlet sem irányulhat erre, érthető okokból…
Ha viszont úgy búvárkodtál, hogy még nem tudtál róla hogy terhes vagy, – ez az első trimeszter első 1-2 hete szokott lenni, – akkor (nem kell aggódnod) de beszéld meg a tennivalókat a gondozó szülésszel! Kérj soron kívüli vizsgálatot!

A kevés tapasztalat alapján tett megállapítás az, hogy a búvárkodás a terhesség ezen korai szakaszában még nem árt a magzatnak, de erre sincs bizonyíték!
Persze ez nem azt jelenti, hogy ha tudod, hogy terhes vagy, akkor nyugodtan még elmehetsz a befizetett túrára. Hisz a búvárkodás mindenképpen kockázatot jelent a magzatra.
A felléphető problémák a rendellenes koponya, szív és végtagképződéstől az esetleges vetélésig terjedhetnek.

Néhány állat kísérlet készült már nyomáskamrában vemhes juhok segítségével.
A kísérletek kimutatták, hogy a míg az anyaállat nem mutatott semmi dekompressziós tünetet, addig a magzat vérében megjelentek már a buborékok. Amikor pedig az anyaállatnál DCI lépett fel akkor a magzat esetében sokkal komolyabb tünetek jelentkeztek… szívritmus gondok sőt még halálos artériás gáz embólia is kialakulhatott.
Gondoljuk végig a folyamatot! A légzőgáz innert gáz tartalmának felszaporodásából eredő buborékokat kilégzéssel távolítjuk el a szervezetünkből. A magzat viszont nem lélegzik, az anyai keringés táplálja, így a szöveteiben felhalmozódó gázok eltávolítása sokkal több időt igényelne és ráadásul szövetei lazábbak, nagyobb mennyiségben nyelik el a gázokat.

Szoptatás alatt lehet-e búvárkodni?

Igen lehet!
De mindenképpen számolni kell azzal, hogy ha a kismama sokat merül, akkor kevesebb lehet vagy akár el is apadhat a teje, amire a csecsemőnek viszont szüksége van.
Ez nem azt jelenti, hogy szülés után “azonnal” merülhetünk. A szülés után 4-8 hétig ne menjünk merülni. Illetve csak akkor merüljön a szoptatós anyuka, ha már az orvosok szerint is gyógyult merülésre alkalmas állapotban van.

Nitrogén van e az anyatejben és árthat-e a gyereknek?

Van, de a mennyisége elenyésző és a csecsemő az anyatejet lenyeli így a gyomrába jut és nem a véráramba! 🙂

Bajod, problémád van? Ne feledd,  hozzáértő embert kérdezz!

Ha bármi problémád van, kérd ki egy búvárorvos véleményét!
Sokan a facebook oldalon érdeklődnek komoly orvosi dolgok iránt. NE TEDD!
Ez azért nem biztos hogy jó út, mert nem tudod kiszűrni (vagy csak igen nehéz), hogy ki az akire érdemes hallgatni. Az ilyen fórumokon sajnos 10-20 merüléses kezdők is olyan öntudattal osztják az észt arról, amit egyszer hallottak valahol, hogy az embernek belefájdul a szeme az olvasásba. Sok oktató is félinformációkból építkezik, ami talán nem akkora gond, ha mondjuk a csikóhalak szaporodásáról van szó, de igen nagy problémát okozhat, ha az egészségügyi dolgokhoz szól hozzá.

Ezt a cikket kb 2 éve írjuk, és addig nem is voltunk hajlandók közzétenni amíg, orvosi szempontból nincs lektorálva. Köszönjük Dr. Garay Erzsébet munkáját.
Tehát ha komolyan kérdésed van, akkor azt egy szakképzett búvárkodáshoz is értő orvosnak tedd fel!
Itt találhatod a magyar búvárorvosok listáját!>>>

Búvárorvosok országos listája (Medical Examiner of Divers) v.05_2017

Remélem segített ez a cikk és egy-két kérdésedre választ kaptál.
Ha igen kérlek oszd meg búvártársaiddal.
További biztonságos merülést kívánunk neked!

Attila és Ritsy
és a Titán Búvár Iskola csapata

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék