Miről szól a mentőbúvár tanfolyam?

Miről szól a mentőbúvár tanfolyam?

Minden évben 1 alkalommal megrendezzük a Titán Mentőbúvár képzésünket, ahova olyan búvárokat szoktunk elhívni, akik komolyan gondolják a búvárkodást és nem csak egy újabb kártyát szeretnének szerezni.

Miért fontos ez?

Azért mert a Titán mentőbúvár tanfolyamon a jó hangulat mellett komoly fizikai munka folyik. 3 nap-ig gyakoroltunk, esténként pedig elméleti előadások sora várt ránk.

Még az időjárás is segített minket abban, hogy valódi legyen az élmény, hiszen a napsütés mellett még jégesőben is mentettünk. Itt jegyezném meg, hogy egy mentési szituáció soha nem ideális körülmények között történik.

Csapatunk mégsem adta fel és betartotta az egyik legfontosabb négyes alapszabályt:

Állj,

Hozd rendbe a légzésed,

Gondolkozz,

Cselekedj!

Így tehát kifulladásig gyakoroltunk… 🙂 Ezek után persze mindenkinek jól esett a Feketenyéki tó szomszédságában lévő Vén Diófa vendéglőben az esti vacsora, majd pedig az esti előadás után a pihentető alvás. 🙂

Meglepetésünkre épp az első napon volt adásban az a rádió riport amit velünk készítettek.

Amiben a mentő búvár tanfolyamról kérdezett minket az MR2 rádió Trend idők műsorának riportere Vajda Klára:

Mit tanul egy mentőbúvár?

Ezen a tanfolyamon a jelentkezők megtanulnak felismerni hibákat és kijavítani azokat, és ami talán az egyik legfontosabb hogy, megelőzni a problémákat (lehetőleg még a felszínen 🙂 ).

Ezen felül megtanulunk menteni is víz felszínen és víz alatt.

Megtanuljuk és gyakoroljuk hogy mit kell csinálni eszméleténél lévő akár passzív vagy aktív pánikban lévő társunkkal. Eltűnt búvárt keresünk több féle módszerrel (kötéllel, iránytűvel, helyzet jelölővel). Megtanulunk sérült akár eszméletlen búvárt a víz alól felhozni, “partra” juttatni, vetkőztetni, és kiemelni akár lapos partra vagy csónakba, magas partra, sziklás lépcsős partra vagy épp egy hajóra létrán keresztül.

A tanfolyam kitér arra is hogy hogyan lehet megszervezni a mentést, hogyan kell delegálni az embereket a különféle feladatokra, és mit kell kezdeni a nézelődő bámészkodó emberekkel.

És ha ez még nem volna elég akkor megtanulunk újraéleszteni, CPR alkalmazni, elsősegélyt nyújtani, Oxigénes ellátást alkalmazni… stb.

Mentő Búvár Tanfolyam, rescue diver, mentés, búvárkodás

Természetesen komoly hangsúlyt fektetünk az önmentési gyakorlatokra is, így gyakoroljuk és rendbe tesszük azokat az esetleges hibákat amik nem mennek az alap feladatok közül.
Ilyenkor gyakoroljuk az úgynevezett “Basic 5” -ot és kiegészítjük minden olyan gyakorlattal, ami ahhoz kell hogy mindenki készségszinten tudja alkalmazni ezeket legyen szó akár rekreációs vagy technikai búvárról.

 

Ki jelentkezhet mentőbúvár tanfolyamra?

Ahhoz hogy sikeresen tudjad elvégezni ezt a képzést, megbízható alapokkal kell rendelkezned! Épp ezért nálunk min 50 merüléshez és a Haladó (AOWD) vizsgához van kötve a jelentkezés.

Mentő Búvár Tanfolyam, rescue diver, mentés, búvárkodás

Mire jó ha elvégzed ezt a mentőbúvár tanfolyamot?

A titán mentőbúvár tanfolyam után másképp fogsz hozzáállni a búvárkodáshoz. Innentől kezdve biztosabb lesz a tudásod, és ha úgy látod hogy valami gond van akkor tudsz segíteni a társaidon vagy feltudod hívni a merülésvezető figyelmét az esetleges problémára. Részt tudsz venni egy mentési szituációban, és ha kell akkor tudod azt irányítani is.

De ettől még nem leszel hivatásos búvár azaz ugyan úgy csak a társadért “felelsz” mint kezdő vagy haladó korodban. Nem leszel tűzoltó se vízimentő. (Habár biztos vagyok abban hogy ezek a tudásanyagok a hivatásos mentőknek is hasznos kiegészítések lehetnek.)

Mentő Búvár Tanfolyam, rescue diver, mentés, búvárkodás

Hogyan tudod megszerezni a minősítést?

Mint már többször említettem ez más mint a többi tanfolyam. Itt a képzés végén az egész tanfolyam alatt végrehajtott teljesítményt vizsgáljuk. Mindenkinek elmondjuk hogy miken kell még változtatni, mit kell még gyakorolni. Van természetesen egy teljes gyakorlatsor amit végig kell csinálnia a tanulónak, de ez csak a külön-külön gyakorolt elemek összefűzött változata. Az elméleti vizsgára is fel kell készülni ezért azt egy későbbi időpontban szoktuk megtartani. Sőt nálunk egy külön egyeztetett időpontban minden mentőbúvárnak részt kell vennie egy elsősegély és újraélesztő tanfolyamon ami után React Right minősítést kapnak.

Mentő Búvár Tanfolyam, rescue diver, mentés, búvárkodás

Miért különleges a Titán mentőbúvár tanfolyam?

Nálunk a jelentkezők egy 3 napos ottalvós elméleti és gyakorlati képzést tartalmazó folyamatos tanfolyamon vesznek részt. Reggel és este elméleti képzések előadások vannak, nap közben pedig a gyakorlatok mennek több csapatban, több oktatóval, majdhogynem kimerülésig. 🙂 És ami lényeges hogy nálunk az oktatók is végig csinálják a feladatokat, tehát mi is úszunk, mi is végig csináljuk a teljes gyakorlatsort és nem csak a partról vezényelünk. Hogy miért?

Mentő Búvár Tanfolyam, rescue diver, mentés, búvárkodás

Mert mi tudjuk, hogy milyen fontos az egyszer már megszerzett tudás folyamatos gyakorlása.

Éppen ezért idéntől kezdve minden mentőbúvár végzettséggel rendelkező búvárnak (akár nálunk tanult akár nem) lehetőséget adunk a velünk való gyakorlásra a “gyere el és nézd meg mi hogyan csináljuk” akciónkban. Sőt aki nálunk végzett annak a képzés díja ingyenes, aki pedig máshol annak is csak egy egyszeri jelképes összeg.

 

És hogy mi volt a véleményük a résztvevő búvároknak?

Nézd meg az alábbi videót! És ha kedvet kaptál akkor jelentkezz a következő tanfolyamra! Várunk sok szeretettel!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék