Miért NE menj búvárkodni Korona vírus idején!

Miért NE menj búvárkodni Korona vírus idején!
 • Solo Diver vagyok, hát kit tudnék megbetegíteni…
 • Nyitnak a bázisok, hívogat a tenger, úgy merülnék már…
 • Kőbánya jó hely, és kevesen is lennénk…
 • Nagy rét van a parton és amúgy is be tudjuk tartani a távolságot…
 • Víz alatt meg amúgy is palackból lélegzünk…

Tudom mindenkinek már “porzik a bőre”, tudom, hogy ínycsiklandozó belegondolni, milyen jó volna csobbanni egyet és az is megfordult a fejemben, ha leugrunk a feleségemmel a kockatóra merülni, akkor ugyan kinek is ártunk vele.

Miért NE menj búvárkodni Korona vírus idején!

Egyre több hívást kapunk, hogy “de jó volna merülni menni.”
Ez természetes, hiszen egyre nehezebben bírják az emberek otthon, (már aki megteheti).
Sőt a Facebook is egyre több olyan hírrel fog előállni, hogy itt, ott, amott lehet merülni, mert biztonságos, mert csak dolgozunk a víz alatt, amúgy is sport tevékenység (végre jól jön, hogy törvény szerint az 🙂 ) és még a vízirendészet sem zárta ki.

Hozzáteszem, hogy nem vagyok egy tűzzel-vassal #maradjotthon ember, de minden észszerű dolgot betartok, amivel vigyázni lehet egymásra, még, ha ez el is húzza a folyamatot.
És pont ezért szeretném felhívni a figyelmedet egy másik részére a “menjünk már merülni” kérdésnek.

Mi a Titán Búvár Iskolában elsődleges irányelvként azt szoktuk mondani (nem vírusos időben is) hogy első a biztonság!

 

Most a járvány ideje alatt, felelősséggel tartozunk egymásért (ezerszer halljuk), de hogy vonatkozik ez a búvárkodásra?!

Mivel a COVID-19 világjárvány nem csak az általános egészségügyi rendszert érinti, hanem a mentőszolgálatokat és az elsősegélynyújtókat is, ezért a magas kockázatvállalással járó tevékenységnek minősülő sportolóknak figyelembe kell venniük ezt a helyzetet.
Amennyiben a merülés közben bármilyen vészhelyzet alakulna ki, akkor az veszélyezteti a mentés résztvevőit is.
Ha pedig a vészhelyzet súlya szakellátást igényel, akkor a mentők, orvosok, hiperbár központ személyzete és ezek erőforrása is veszélyeztetve lesz!
Nem beszélve arról, ha valami baj van, akkor a családodnak is intézkednie kell, esélyesen nem a neten keresztül!

Mit mond a DAN

A DAN ajánlása szerint se tegyük ki szükségtelen kockázatnak magunkat ebben az időszakban. Ez magában foglalja, hogy most nem megyünk merülni, hiszen gondolni kell az esetleges DCI (dekompressziós megbetegedés) bekövetkezése esetén arra, hogy a megfelelő kezelőhelyek talán éppen nem elérhetőek, zárva vannak.
A DAN továbbá arról is tájékoztatta minden tagját, hogy továbbra is működik a 0-24 assistance és továbbra is segítik a bajba került tagokat. Azonban, ha valaki az adott ország előírásait megszegve utazáson vesz részt (szerk.: ami most már ugye nem olyan könnyű), akkor az túlzott kockázatot jelent, így a Covid-19 által okozott követeléseket nem teljesíti, de az első orvosi vizsgálatot, mely a beteg stabilizálására vonatkozik természetesen fedezi.
(Hozzá tették, ne feledjük, hogy a DAN egészségbiztosítást nyújt, és nem terjed ki az utazás lemondására.)

Az EUBS (European Underwater and Baromedical Society) írása szerint pedig:

A SARS-CoV2 és a COVID-19 betegség elleni szigorú megelőző intézkedések hatálya kitér a rekreációs búvárkodásra is.
A (rekreációs) búvárkodás során nem lehetséges az ajánlott 1-1,5m-es távolság betartása (amit a WHO ajánl a COVID-19 megelőzésére), hiszen nem garantálható, hogy a légzőgázt nem osztják meg a búvárok egymással egy víz alatt bekövetkező eseménynél. (Szerintünk a társellenőrzés is nehézkes ilyen távolból.)
A bérelt búvárfelszerelések használata is felvetheti a vírus átterjedésének kockázatát.
Sőt még a leggondosabb merüléstervezéssel és mélységkorlátozással sem lehet teljesen kizárni a nyomáskülönbségből eredő problémák (barotrauma, dekompressziós betegség, AEG, fulladás) előfordulását, amik akár pár méter mélységben is bekövetkezhetnek.

Ennélfogva az Európai Vízalatti és Baromedikus Társaság (EUBS) és a Hiperbarikus Orvoslás Európai Bizottsága (ECHM) az alábbiakat javasolja:

 1. Az összes szabadidős búvárkodási tevékenységet, akár egyedül, akár csoportosan történik, fel kell függeszteni a COVID-19 világjárvány idejére.
 2. Az összes rekreációs búvár orvosi vizsgálatot, mivel ezek nem sürgősségi beavatkozások, későbbi időpontra el kell halasztani.
  Az orvosi vizsgálatok személyes érintkezést feltételeznek a vizsgálat során az orvos és a búvár között, ami összeegyeztethetetlen a személyek közötti távolsággal kapcsolatos jelenlegi ajánlásokkal.
 3. Az ipari búvártevékenység folytatása és ezen búvárok orvosi vizsgálata a munkavállaló felelőssége. Az ilyen merüléseket alapos kockázatelemzés után lehet végrehajtani, figyelembe véve az adott ország szabályozó testületeinek javaslatait, a búvárkodás sürgősségét és a megfelelő orvosi ellátást a búvárkodással összefüggő betegség vagy sérülés esetén.
  Ez azt jelentheti, hogy el kell halasztani a merülést, kivéve, ha a balesetek kezelése garantált és megoldható anélkül, hogy közegészségügyi ellátást kellene igénybe venni hozzá.

Tüdőproblémák:

Másfelől érdemes azon is elgondolkodni, hogy habár elég keveset tudunk erről a vírusról, de az majdnem biztos, hogy tüdő- és légzéssel kapcsolatos problémákat is okoz.
Minthogy még kevés az információ a gyógyulás mibenlétéről, az esetleges kihatásairól a tüdőben és a keringési rendszerben végbemenő hatásáról és mellékhatásokról és az esetleges maradandó szövődményekről, így mindenképp érdemes megvárni míg a búvárorvosok és az ezzel foglalkozó szervezetek állást foglalnak a témában.
Megkockáztatom, hogy nem válik senki kárára, ha a következő merülések előtt egy tüdőröntgen és egy újabb búvárorvosi vizsgálatra elmegy.

Ki vagy kik szerint lehet most merülni?

Megkockáztatom, azok szerint akik pénzt akarnak látni ebből.
Megéri?! A kockázatokat látva, szerintem nem!

Habár a kép ennél sokkal bonyolultabb, hiszen vannak oktatók, akik csak a búvárkodásból élnek, nekik most nagyon nem könnyű. Biztos van olyan oktató akinek túrái voltak ebben az időszakban, kifizetett foglalót, vagy ami rosszabb vissza kell fizetnie a már befizetett pénzeket a túrára jelentkezőknek.

Bízom benne, hogy ezen érvek ismeretében is átgondoltan cselekszenek.

Bírjuk ki, használjuk ki az időt, hogy tanuljunk, ismételjük át az eddig tanultakat, ez az, amit megtehetsz most a járvány idején búvárként!

Mi is ezt tesszük kollégáimmal, tanulunk, készülünk, hogy amikor lehet majd egy-egy közeli tóra menni merülni, ha lehet újra tanfolyamot tartani (bár mi tartunk folyamatosan) akkor összeszedettebb, még jobb merüléseket és képzéseket tudjunk tartani nektek!

A járvány és a vírusról való ismereteink pedig napról-napra változnak.
Remélem hamarosan eljön azaz idő amikor közösen indulhatunk merülni!  Mindenképp jelezzük feléd! 🙂

Vigyázzatok magatokra!

Attila, Risty és Józsi
és a Titán Búvár Iskola csapata

2020. 04. 20.

UPDATE:
Olvasd el a kommentek között Dr. Garay Erzsébet kiegészítését a témában!
Köszönjük!

2020. 04. 21.

UPDATE:

Már várja a DAN a Covid-19-ből felépült betegek jelentkezését, hogy megtudják milyen hatással van a vírus a búvárokra.

További infó ITT >>>

2020. 04. 26.

(Hivatkozások:

COVID-19: EUBS-ECHM Position Statement on diving activities http://www.eubs.org/?p=1104

European Committee for Hyperbaric Medicine http://www.echm.org/

EUBS & ECHM positionstatement http://www.echm.org/documents/English-EUBS-ECHM-position-on-diving-and-COVID-19-26th-March-2020.pdf

COVID-19 and DAN Europe Membership, Assistance & Insurance https://bit.ly/2VrrLFQ

)

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

2 válasz

 1. Mindenki, aki merülni szeretne, előtte mindenképpen keresse fel búvárorvosát! Most nem elég, hogy a háziorvos pecsétel! Mellkas röntgen vizsgálata biztosan szükséges!
  Akinek nem készül legalább a szervezetében lévő új koronavírus ellen termelődött ellenanyagok kimutatására teszt ( ezt végzik vérből gyorsteszttel, és a járvány végetérése után lesz érdemes vele foglalkozni) az nem tudhatja, hogy fertőződött-e.
  Enyhe tünetekkel, szinte csak náthának, vagy egy allergiának vélt tünetekkel lezajló fertőzés után is maradhatnak vissza sajnos olyan tüdőelváltozások, amelyekkel veszélyes a merülés.
  A búvárorvosi vizsgálatok új protokollja sem alakult még ki, de már látszik, hogy a vér O2 szaturációjának és valamilyen szintű (majd kiderül, mi az ami mindenképpen szükséges) légzésfunkciós vizsgálatra szükség lesz a döntéshez.
  Mindenki maradjon otthon, ezzel tehetünk legtöbbet a jövőbeli szépséges és biztonságos merülésekért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék