8+1 ok amiért érdemes Szárazruhában merülni!

8+1 ok amiért érdemes Szárazruhában merülni!

Ha próbáltad már, akkor tudod hogy milyen előnyökkel jár a szárazruhás merülés.
Ha még nem akkor íme 8+1 ok miért érdemes megtanulni

8+1 ok amiért érdemes Szárazruhában merülni!

 

1 • Nem fázol a víz alatt

Merülés alatt két okból fázik a búvár, az egyik hogy hideg víz veszi körül, a másik hogy túl hosszú ideig van a vízben. A szárazruha megvéd a kihűléstől és kellemessé teszi a búvárkodást bármilyen időben szeretnél merülni.

2 • Nem fázol merülés után

Nedves ruhás merülések végeztével a búvárok rohannak törülközni átöltözni felmelegedni… Szárazruhás merülés után csak a fejedet kell megtörölnöd és csak ki kell bújnod a ruhából, ami sokkal egyszerűbb mint a nedves ruha levétele.

3 • Könnyű öltözés

Igaz, hogy a szárazruhák előkészítése (főként, hogy ha szeretnéd sokat használni a ruhát) merülés előtt kicsit több időbe telik mint egy nedves ruháé, de maga a felvétel és a levétel nem jár annyi vesződéssel. Gyors és kényelmes. Több merülés esetén pedig nem kell a vizes ruhába visszabújni.

4 • Nem csak nyáron tudsz merülni

A Magyar vizekben és az Adrián is a búvárszezon tavasztól késő őszig szokott tartani. Szárazruhás búvárként viszont ezt az időt ki tudod nyújtani akár a teljes évre, hiszen a víz vagy a levegő hőmérséklete nem számít.

5 • Irány a hideg vizes merülőhelyek

Ha Ausztriában, Olaszországban vagy Svájcban szeretnél búvárkodni biztos hogy sok hideg vizű tóval és folyóval fogsz találkozni. Ezek nagyrészt megmerülhetők nedves búvár ruhában is, de Pl. a Grüner See-n kevés búvár szokott visszamenni, újat és újat merülni. Szárazruhában ez nem probléma. Szárazruhás búvárkalandot akár még a hideg északi vagy fehér tengeren is kereshetsz, hisz ki ne szeretné látni az angliai hajóroncsokat, és ki ne szeretne belugákkal úszkálni.

6 • Mélyre vágysz

Ha szeretnél mély merülést csinálni még a nyári melegben is 30m alatt a víz igen hideg tud lenni, hiszen a felső hőhatárokat elhagyva akár több 10C fokot is tud esni a víz hőmérséklete. Tehát ha mélyre kívánkozol, akkor is hasznos társ tud lenni a szárazruha.

7 • Búvár eszközök a zsebben

Egyre több búvár használ a szokványos Jacket helyet hátlebegtetős mellényt vagy winget. Az ilyen BCD-k legtöbb esetben nem rendelkeznek nagyméretű zsebbel, így nincs hely egy tartalék maszk, olló, írófüzet és egyéb, a merülésekhez szükséges búváreszközök elrakására.
Ilyen esetben a szárazruhás merülésnél a combon elhelyezett nagy zsebek segítik a búvárokat, hogy eszközeik könnyen elővehetőek és beakadás mentesen rögzítettek legyenek.

8 • +1 felhajtó térfogat

Sok technikai merülés esetén kötelező a 2 külön is használható, felhajtó erőt szabályzó eszköz a merüléshez. Ez megoldható kétkörös wingel is, de tökéletes lebegést segítő eszköz lehet a szárazruha is. Minthogy a neoprén a mélység növekedésével összenyomódik, így veszít a felhajtó erejéből és persze a hőszigetelő hatásából is.

+1 • Még egy ok a hideg vizes merülésekre! És arra hogy miért érdemes megtanulnod a szárazruhában merülni

Te is szívesen találkoznál velük?!

(video from Jason Neilus)

Ha érdekelnek a részletek, csatlakozz hozzánk és tanulj meg szárazruhában merülni.

Tovább a Titán Szárazruhás Búvártanfolyamra >>>

(photo by Andrey Nekrasov)

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék