Magyarországon itt érdemes búvárkodni 1 – Fényes források Tatán

Magyarországon itt érdemes búvárkodni 1 – Fényes források Tatán

Búvárkodás Magyarország egyik legjobb merülőhelyén!

 
A Titán Búvár Iskola vezetőiként annak idején kezdő búvárként (főként anyagi okok miatt) sokat búvárkodtunk Magyarországon. Merültünk Dorogon, Csepelen, Szalkszentmártonba, Kőbányán, Ecséden, Gyékényesen, Tatán, a Hegyesdi tóban, sőt, még a feneketlen tóban is, Budapest szívében.

búvár, búvártúra, búvárkodás, Magyarország, Budapest, Feneketlen tó, merülés
Feneketlen tó, Budapest.

Ahogy később oktatók lettünk, elkezdtük felkutatni azokat a magyar merülőhelyeket, ahol érdemes merülni. Azokat a helyeket, ahol valami érdekesség várja a búvárokat, és nem csak egy kötélpálya, fél méteres látás és egy roncs autó vagy egy telefonfülke.

 

Tehát merre találhat a búvár félméternél jobb látótávolságot?
Hol lehet halakat és más érdekességeket látva búvárkodni?
Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg legújabb cikksorozatunkban.

A cikkek első felében általános kérdéseket feszegetünk, a második fele pedig egy bizonyos merülőhely leírását tartalmazza majd.

 
 

Mért merülünk Magyarországon?

 

Anyagi okok:

 
Egy magyar merülés elsőre jó és olcsó ötletnek tűnik, de ez sajnos nem minden esetben igaz.
Ár/érték arányban lehet hogy nagyon megéri, de hidd el, hogy az egyik legdrágább merülési módszer az egynapos búvárkodás.
Ha egy kicsit utána számolsz, lehet hogy egyszerre csak kevés pénzt kell kiadnod (3000–15 000ft), de csak egyet vagy kettőt tudsz merülni. Viszont el kell jutni a merülési helyig, tehát van egy utazási költség is, és azért biztos hogy eszel is valamit még akkor is ha hozott szendvicsekről van is szó, tehát van egy étkezési költség is.
(Jobb helyeken ebben az árban benne van egy-két palack levegő, a belépő, és az is hogy foglalkoznak veled, mind a felszínen merülés előtt és után, mind pedig a víz alatt.)
Ha lemész Horvátországba egy hosszú hétvégére, igaz többe kerül, de többet is merülsz. Egy hosszú hétvégés merülés ára nálunk 200-280 Euro között mozog, szállással és 6-7 merüléssel, attól függ melyik csomagot választják a búvárok.
Legjobban pedig akkor jársz, ha egy egyiptomi szafarira jössz el. Igaz hogy drágának tűnik a dolog de ha leosztod a kb. 20 merülést, és az ott látott szépségeket, az all inclusive kiszolgálást és a pihenést, akkor meglátod, hogy ez az egyik legjobb ár/érték arányú merülés, tehát érdemes rá gyűjteni.

Viszont találunk Magyarországon is olyan merülőhelyet amit a sokat látott búvároknak is érdemes megnézni és megéri az árát.

Ilyen hely például:
 
 

Tata, a fényes források.

 

búvár, búvártúra, búvárkodás, Magyarország, Tata, Fényes, Égerláp
Égerláp a Fényes fürdő területén

Bátram kijelenthetem, hogy az év vagy talán egész életem legcsodálatosabb merülésén vettem részt a minap a tatai fényes forrásokban búvárkodva.
Sokszor merültünk már ezen a helyen, és mindig más és más meglepetésben és élményben volt részünk.
Volt, amikor csak a Katonai vagy más néven Grófi forrástó volt merülhető, volt hogy igazi kalandot kínált a körtefás tó, hisz a tetején és benne alig lehetett mozogni a vízinövényektől és lámpát kellett vinni magunkkal, olyan alkalom is volt amikor remek ebéd várt minket, és volt olyan is hogy kint hóban kellett öltöznünk, de mi ezt sem bántuk hisz a tó termál 25C fokos vize és a forrás látványa mindig kárpótolt minden kellemetlenségért.

Aki mélyre szeretne merülni, annak nem ajánlom hisz a maximális mélység itt 4m körül van, és véleményem szerint tanfolyam gyakorlásra sem igazán való a tó, legfeljebb ha a lebegést szeretnénk gyakorolni olyan nyílt vízen ahol a tanuló búvároknak élményt is szeretnénk adni a tanfolyamos merülések mellé.

Kicsit félve írom le mit tapasztaltunk a most (2013 Augusztusi) hétvégi merülésnél, nehogy csalódjon az olvasó búvár mikor ide megy merülni. Hisz sok függ az merülés órájától, az évszaktól, a fényektől, és az előttünk merülő társaságoktól.
Nem tudom megígérni hogy ilyen csodában lesz része minden itt merülőnek, de egy biztos, mindenki aki itt velünk merült, olyat látott amiért érdemes volt a Fényes forrásokban búvárkodni.

Régebbi cikkünket a fényes merülésről itt tudod elolvasni (videó) >>>

Mint már hírül adtuk, már nem csak egy (a Katonai vagy Grófi) forrástó merülhető, hanem 2-3 sőt már lassan 4 tó is (körtefás, sarki, és a védett forrás is).
A helyi vezető áldozatos munkájának köszönhetően egyre szebb és egyre több tóban indul be az élet, élednek újra a források, és jelennek meg az őshonos vízinövények. A kotrásnak és az iszap szivattyúzásnak illetve az új növény telepítésnek köszönhetően a Grófi tóban 6-15m-es látótávolság is van, és egyre több forrás merülhető.
 
 

Katonai vagy Grófi forrástó:

 
búvár, búvártúra, búvárkodás, Magyarország, Tata, Fényes, Grófi tó
 
Elsőre egy medencének tűnik… “Ez a tó? Itt fogunk merülni???” ezt a kérdést mindig megkapjuk ahányszor ide érkezünk. Jogos a kérdés mert egy körbebetonozott medencére jobban hasonlít mint egy tóra. Sajnos ez a múlt rendszer hagyatéka.
A forrás tó partján állva is látható hogy merre vannak a források, a felszínen látszanak a bugyogásuk, ezek miatt jöttünk ide. Ez a tó a fényes források legnagyobb forrástava.

A grófi nevet onnan kapta első forrásként a legtisztább vízben a grófok fürödhettek, lentebbi tóban a nemesek, majd a polgárok jöttek.
A katonai név akkor ragadt a tóra mikor a közeli laktanyából ide jártak gyakorlatozni a katonák.

Igazi strandlépcsőn lehet bemenni a vízbe, társat ellenőrizni, majd elmerülni. Érdemes “békában” úszni és/vagy fejnehéz módon lebegni, hisz az ajzat üledéke még mindig könnyen felkavarható és ezzel elrontható a látótávolság. A vízinövények között számos apró forrás, egy-két kisebb és egy nagy forrás található. Itt a tiszta kvarchomokon keresztül tör fel a kb. 22-25C fokos víz. Olyan ez mint ha egy tavat látnánk a vízfelszín alatt. Belemerülés nem tanácsos, hisz az apró szemű homok pillanatok alatt a légzőautomatába kerülhet és mint tudjuk, ennek a szervizeltetése nem olcsó. Mi is legfeljebb a kezünket szoktuk beledugni a forrásrészbe. Hihetetlen és feledhetetlen látvány.
Halakkal nem igazán lehet ebben a tóban találkozni, de nekünk most sikerült egy nagyobb halat és egy-két kisebbet megfigyelni merülés közben.
Főszezonban azaz amikor a strand nyitva van, csak kora reggeli órákban lehet ebben a tóban merülni, így elkerülhető a sok fürdőző.
A korai merülésnek köszönhető, hogy a csodás fények mellett a teljes tórendszert megmerülve is csak a délelőttünk megy el a napból, és már kora délutánra haza tudunk érni.

búvár, búvártúra, búvárkodás, Magyarország, Tata, Fényes, Grófi tó
Merülhető tavak a Fényes-források területén (Térkép)

Hosszú ideig csak ezt a tavat merülhették meg a búvárok, de most más tavakkal és sok érdekességgel is találkozhatsz, tehát ha már merültél itt, akkor is érdemes visszatérned.
 
 

Körtefás forrás tó:

 
búvár, búvártúra, búvárkodás, Magyarország, Tata, Fényes, Körtefás
 
A körtefás tó igazi vadregényes “ősi” tó. A fényes-források második tava. Kisebb mint a Grófi és két forrása közül az egyik a tavon kívül található a büfé betonja alól egy kis ér segítségével jut el a körtefás tóig, a másik forrás a tó közepén található meg, de elég kicsi. Buja növényzet és jó látótávolság és egy kicsit hidegebb víz várja az itt merülőket. Számomra ez a legszebb tó. Olyan élmény benne búvárkodni mint ha egy édesvízi akváriumban merültnél. Sok apró halat, kagylót, négy-öt közepes halat és 1db egy méter körüli Amurt láttunk.

Amur (kép forrása: tarkabarkablog.hu)
Amur (kép forrása: tarkabarkablog.hu)

A tó oldalfalánál a parton álló fák gyökerei között úszva szintén izgalmas búvárkodni. Napsütésben és a korai órákban ajánlott a merülés. A tó 3-4m mély, és a partfalba vájt lépcsőn lehet lemenni a vízbe.

A Körtefás tóból már ki sem kell jönni hisz az átkötő patakokon két búvár le tud úszni a következő tóban és onnan tovább egész a védett forrásig.

búvár, búvártúra, búvárkodás, Magyarország, Tata, Fényes, patak

Persze néha nem árt kinézni a patakban úszás közben, hisz látványos dolog egy ilyen patakban a búvárkodás.
Két búvár után kis szünetet kell hagyni hisz a patak könnyen felkavarodik, de szerencsére viszonylag gyorsan le is ülepszik.
 
 

A sarki forrás tó:

 
búvár, búvártúra, búvárkodás, Magyarország, Tata, Fényes, Sarki
 
Teljesen más mint az előző kettő tó. Fehéres aljzata kietlen sivár hangulatot áraszt. Itt is be lehet úszni a fa gyökerek közé, de itt nem találkoztunk halakkal, viszont Ritsy egy nagy teknőst látott benne. Magyarországon teknőssel merülés… hmm ez is egy olyan meglepetés amit a Tatai fényes források tartogatnak. Forrást is csak kicsiket találtunk benne. A kifolyás szintén izgalmas volt. Tovább a patakban 1-2m mélyen felettünk sok uszadék növény ami miatt igazán sötét lett a patak vége. Viszont azokon a kis réseken ahol nem volt összefüggő a felettünk lévő növényrész, ott pengeként hatolt be a napfény.
2013 őszén megkezdődött a vízfelszín sőt az összekötő árkok mélyítése iszap szivattyúzása is.
 
 

Védett forrástó:

 
Ez a forrástó az utolsó, amit most még meg lehet merülni. Feltörő forrást itt is találtunk méghozzá igen különleges hisz egy kürtő alján van. közvetlenül az összekötő árok befolyásánál kell keresni. A tó felszínén gyönyörű vízi liliomok vannak, érdemes körbenézni itt is, hisz a liliomok indaként lenyúló “gyökerei” igazán izgalmas merülési környezetet adnak a búvárnak. Lámpát érdemes vinni.
 
 
A kb. 2 órás merülés alatt szép és izgalmas részeit fedeztük fel a Tatai fényes Forrásoknak.
 

Ha téged is érdekel hogy milyen itt merülni, akkor jelentkezz a következő merülésünkre! >>>

 
Próbamerülésre is kiváló helyszín. Igaz, bizonyos tavak próbamerülőkkel nem merülhetők, de a grófi és a körtefást ajánlom a próbamerülőknek is.
Szerintem akkor is megéri eljönni ha már voltál itt.
 
Ha kérdésed van, írj nekünk a [mailto]info@tbkdivers.com[/mailto]-ra és azonnal válaszolunk!
 

Ne maradj le az Akciókról!

Titán Búvár Infó Csomag • Rendeld meg INGYEN!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék