Ma búvárkodunk ott, ahol 1990-ben még füves puszta volt.

Kőbányai Sörgyár pincéjében pontosabban az úgynevezett Park kútban ma búvárkodni szoktunk, de ez nem volt mindig így.

A magyar filmekért rajongó vájt szemű búvároknak biztos feltűnt a Mész András Meteo (1990) című filmjében egy jelenet ahol a most víz alatt lévő Park kút még szárazon van és zöld árpagyep fedi.

Zsótér László így nyilatkozik a filmről és a látványtervezői munkájáról:

“A Kőbányai Sörgyár pincéjében, ahol forgattunk, árpakeltető volt, aminek köszönhetően összefüggő zöld gyep alakult ki ott a föld mélyén. Óvtuk, ápoltuk, nehogy letarolja a stáb, jól látszik a filmen is, mert ezt is felhasználtuk. Sejtelmes vizuális elem volt, olyan helyszíni adottság, amit beépíthettünk. A sörgyárban egyébként apróra vágott alufóliát használtam, ami beborítja az alagútban kialakított utat, mert lelketlennek éreztem magában. Amikor elsuhant ott a Csajka, így egy azonosíthatatlan eredetű fémes csillogás vette körül.”

Park kút anno

kőbánya park kút metro film zsotér lászló

Ma így néz ki mindez

photo by JP Bresser

 

Habár ez a kép és a jelenet, ahol szárazon láthatjuk a ma már elárasztott merülőhelyet talán felülmúlhatatlan mégis nem árt megemlékezni azokról a filmekről amiknek a jeleneteiben szintén feltűnik a kőbányai pincerendszer.

A kém (Spy 2015)

című filmben, egy igen ismerős lépcsőn sétál lefelé Jude Law.

És ilyen a lépcső, ha épp nincs forgatás benne.

És a terem amiben a fő gonosz főhadiszállása van berendezve.
Mi ezt a termet “templomnak” szoktuk nevezni a csúcsíves kialakítása miatt. Persze hibásan, hiszen ez és a mellette lévő másik 2 boltíves tér egyben egy feltáró gödör volt régen. A fenti terület hasznosítása érdekében később be akarták fedni, így az alátámasztás miatt kellett a boltíves kialakítás.

Maigret

Szintén minden búvár számára ismert lehet a bejárat melletti bázis épület francia festése, ami az egyik BBC által készített filmben látható. (És aki anno velünk volt merülni a forgatás napján az élőben is láthatta Rowan Atkinsont).

kőbánya, francia épület, búvár, búvárkodás, Maigret film

 

Tudsz még filmet amiben szerepel a kőbányai pincerendszer?
Írd a kommentek közé!

Author: Titán Búvár Iskola

CSAPATUNK

Share This Post On

Submit a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Íme a belépőjegyed a víz alatti kalandokhoz és egy nagyszerű közösséghez!

Köszönjük a feliratkozást!