Kell-e félni Szaúd-Arábiában egy búvártúrán?

Kell-e félni Szaúd-Arábiában egy búvártúrán?

Szaúd-Arábia különleges lehetőséget kínál a búvárok számára, hogy felfedezzék a sokak által szeretett Vörös-tenger eddig még érintetlen és csodálatos vízi birodalmát. De vajon kell aggódnod a biztonság miatt egy szaúd-arábiai búvárszafari során? A válasz egyértelműen nem! Tehát megfordítva a kérdést:

Biztonságos-e egy Szaúd-Arábiai búvártúra?

Röviden a válasz: Igen!

szaud-arabia-buvar-veszelyes-e

Szaúd-Arábia sokáig rejtve maradt a külvilág számára, Mekkán kívül nem utazhattak még a zarándokok sem. A 2019-es turistavízum bevezetésével azonban a királyság lenyűgöző tájait és kultúráját mindenki számára elérhetővé tették.

buvar-szafari-Szaud-Arabia-Empty-Quarter

Homokos síkságoktól kezdve hófödte hegyekig, ősi városoktól pezsgő metropoliszokig Szaúd-Arábia lenyűgöző sokszínűséggel kápráztatja el a látogatókat. A Vörös-tenger partján fekvő Farasan Banks érintetlen strandjaitól a lélegzetelállító Empty Quarter “Üres Negyed” sivatagig, Tabuk havas hegycsúcsaiig és a Rub’ al Khali hatalmas homoktengeréig a tájkép változatos és lenyűgöző. A történelem és kultúra szerelmesei felfedezhetik Mada’in Száleh ősi romjait, Dzsidda modern építészetét és Rijád kozmopolita hangulatát, miközben megismerik a királyság gazdag örökségét.

Szaud-Arabia-Tabuk-buvartura-buvar-buvarszafari

De Szaúd-Arábia nem csak a látnivalókról szól. A szaúd-arábiai konyha ínycsiklandó ízeket kínál, melyek évszázados hagyományokon alapulnak. Az arab-félsziget és Észak-Afrika ízeivel fűszerezve ezek az egyedi ételek igazi kulináris kalandot ígérnek. Kóstolja meg a helyiek által a prófétákhoz és más vallási ikonokhoz kötött ételeket, és merüljön el a szaúd-arábiai ízek varázslatos világában.

Tehát Szaúd-Arábia a maga módján egyedülálló ország, de szigorú vallási törvényekkel és ősi kultúrával rendelkezik.

repuloter-Jeddah-este-szaud-arabia

Azonban a turisták számára, beleértve a búvárokat is, biztonságos úti célnak minősül. A helyi hatóságok nagy figyelmet fordítanak a turisták biztonságára, a bűnözési ráta alacsony, és a merülőhelyeket is szigorúan felügyelik.

Természetesen, mint minden utazásnál, fontos betartani a helyi szabályokat és előírásokat, tiszteletben tartani a kulturális normákat, és körültekintően viselkedni. A mi általunk szervezett búvártúra is ideális a gondtalan utazáshoz, hiszen nálunk tapasztalt vezetők kísérik a csoportokat, akik ismerik a helyi viszonyokat, és gondoskodnak a biztonságos merülésekről és a jó hangulatról is.

Szaúd-Arábia: A kultúra megértése

Szaúd-Arábiában nagyon fontos tiszteletben tartani a helyi szokásokat. A nyugati turisták számára ez a kultúra eltérő lehet, de a megértés kulcsfontosságú a kellemes és tiszteletteljes utazáshoz.
Szaúd-Arábia iszlám állam, ahol az iszlám vallás az élet minden területét áthatja.

Szaúd-Arábiába utazva öltözködjön szerényen, kerülje a nyilvános kihívó viselkedést, és legyen türelmes a kulturális különbségekkel szemben.

A fényképezés tiltott lehet bizonyos helyeken, ezért kérjen engedélyt, mielőtt lefényképezne bármit vagy bárkit.

A nőknek a vállaikat, karjaikat és térdeiket fedő ruházatot kell viselniük, a férfiaknak pedig kerülniük kell a rövidnadrágot a nyilvános helyeken.

A nyilvános helyeken a fizikai kontaktus kerülése is javasolt.
A vallási előírások betartása is elengedhetetlen, így például tilos az alkohol és a disznóhús fogyasztása.

Utazási lemondás a háborús helyzet változása esetén

Először is szögezzük le hogy a cikk írásakor az adott országban béke van. Így igazából ez a kérdés nem is érdemel sok gondolatot. Mégis úgy érzem érdemes egy kicsit megemlíteni milyen lehetőségek vannak ha a búvártúra ideje előtt ez a helyzet változna.

Amennyiben egy régió veszélyessé válik, akkor a Külügyminisztérium és a légitársaság is úgy szokott dönteni, hogy vagy alternatív útvonalon repültet, vagy nem javasolttá teszi a régiót és/vagy el sem indítja a járatot.

Ezekben az esetekben a légitársaságok egyéni üzletszabályzatának megfelelően járnak el az átfoglalások, visszafizetések, vagy voucher-ek tekintetében.

Tehát ameddig repültetnek egy gépet egy adott országba/városba, addig oda lehet jutni. Így csak akkor fog visszatérítés járni, ha az utat a légitársaság mondja le. Azokra az esetekre, ha lebetegszik egy utas vagy hozzátartozója a családból (és sok egyéb más stornó esemény), a stornó biztosítás nyújt fedezetet. A stornót az előleg befizetésének idejében kell megkötni.

De lényeges, hogy arra az esetre, ha valaki saját maga (csak úgy) nem szeretne elutazni, de a gépek járnak, akkor sem a légitársaság, sem a biztosító nem fog fizetni. A túrát pedig az ÁFSZ alapján lehet lemondani.

Veszélyesek-e a merülések?

buvarszafari-szaud-arabia-voros-tenger-titan-buvar

Aki már volt velünk búvártúrán az tudhatja, hogy mi soha nem csinálunk és nem visszük bele a velünk merülő búvárokat veszélyes szituációkba.

Mi úgy tanultuk anno, hogy semmi nem éri meg a kockázatot, a csapatunk mindig veletek merül, odafigyel a búvárokra mind a víz alatt mind pedig a víz alatt is. Továbbá nagyon figyelünk arra is hogy az általunk szervezett túrák mindig kipróbált és biztonságos helyekre vezessen titeket. Szaúd-Arábia is ilyen terület, hiszen a hajót és annak személyzetét jól ismerjük sokat jártunk már velük merülni. Az utazást szervező cég már több éve dolgozik azon, hogy lehessen menni erre a területre is búvárkodni és már mögöttük van egy sikeres teljes szezon is.

szaud-arabia-buvar-szafari-tura-andromeda-Farasan-Banks

Így biztos lehetsz benne hogy ismert és biztonságos területre megyünk búvárkodni.

A vízalatti világ pedig a már bizonyára általad is jól ismert vörös-tengeri élővilágból fog állni. Nem lesznek nehezebb merülések mint Egyiptom déli részén, vagy egy Szudáni túrán. Mi pedig ott leszünk és végig vigyázunk rád!

esta-szaud-arabia-buvarszafari

Okozhat gondot az ESTA

Sokan tartanak attól hogy ha eljönnek egy ilyen szaúd-arábiai búvártúrára, akkor ugrik az amerikai vízum.

Az amerikai vízum jelenleg nem probléma Szaúd-Arábiában, és a szaúdi vízummal sem lesz gond az egyesült államokban. Ez az ország nincs rajta a tiltott országok listáján (úgy mint pl.: Szudán). Tehát nem kell tartanod miatta.

(Azok az állampolgárok nem utazhatnak az USA-ba vízum nélkül, és a továbbiakban nem léphetnek be az USA-ba a VWP keretében, akik 2011. március 1-je után Iránban, Irakban, Líbiában, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, Szíriában, Szudánban, Jemenben vagy Szomáliában tartózkodtak vagy oda utaztak.)

Ne hagyd, hogy a félelmek visszatartsanak a Vörös-tenger csodáitól!

Válaszd Szaúd-Arábiát a következő búvárkodási kalandodhoz, és merülj el a tengeri kincsek birodalmában aggodalom nélkül!

További infók és foglalást a Titán Szaúd-Arábiai búvártúrára ITT>>>

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék