Hogyan történik Covid19 után az első repülés és utazás Egyiptomba a Titán búvárszafarira

Hogyan történik Covid19 után az első repülés és utazás Egyiptomba a Titán búvárszafarira

Alighogy elindult az első búvárszafari a vírus után Egyiptomba, már ismét felvetődik a kérdés hogy lesz-e több, hiszen a gép már a levegőben, volt mikor Magyarország kormánya új bejelentést tett miszerint Egyiptomot a piros zónába sorolták (“Ahol megállni tilos”- ha emlékszel az Airplane! című film egyik poénjára. 😉 )

Tehát ez azt jelenti, hogy a hazatérő vendégeknek vagy 14 nap karanténba kell vonulniuk, vagy két hivatalos tesztet kell bemutatniuk. (2020 július 12.)

Reméljük ezen még a héten változtatni fognak, hiszen a WHO szerint is Egyiptom nem veszélyes besorolású ország, főként az üdülőhelyek szempontjából. Arról nem is beszélve hogy ha valaki búvárszafarira megy akkor egész héten egy hajón lakik ahol a vele utazókon kívül csak a személyzettel érintkezik. Akik pedig ugyan úgy mint a fedélzetre lépő utasok teszten esnek át. (De erről majd később.) És a fedélzetre lépés után senki sehova nem tud menni hiszen az egész hetet a tengeren töltik.

Tehát esélytelen hogy bármi kontaktba kerüljenek bárkivel. Tehát egy hajó olyan mint egy kisebb karantén, nem hiába van a hajózási zászlók között karantén jelzés is.

De nézzük akkor, hogy

Hogyan történt az utazás Egyiptomba Covid19 után.

Minden utas aki velünk tartott erre a kalandra előzetesen minden fontos információt megkapott tőlünk, így mindenki tudta mire számíthat az út alatt, hogyan és mire kell készülnie. Felhívtuk a figyelmét a reptéren, a repülőn, a hurghadai reptéren, a transfer buszon és a hajón várható intézkedésekre.

És persze a csapattal tartó búvároktató Józsi egész úton segítette a dolgok zavartalan kimenetelét.

Percről-percre, Egyiptom2020

Reggel viszonylag korán indult a gép, így a repülőtéren a check in nyitás előtt (2órával a felszállást megelőzően) találkoztunk. A reptérre az utasok és az esetleges kísérők is maszk viselése mellett bejöhettek, így a bent tudtunk találkozni, és befóliázni a csomagokat.
A fóliázásra két dolog miatt volt szükség, az egyik hogy ne sérüljön a poggyász, a másik a Covid vírus miatt a megérkezéskor fertőtlenítő szerrel fújják le a csomagok külsejét, így aki nem szerette volna hogy ez a szer megfogja, vagy átitassa a csomagját annak érdemes volt a reptéren vagy otthon gondoskodnia a külső fóliázásról. Fóliáztatni a reptéren is lehet jó sok pénzért, amiben persze egy biztosítás is benne van, de mi mindig szoktunk az OBI-ból hozni egy tekercs csomagoló fóliát, ami általában az egész csapatnak elegendő, és így egy reptéri tekercselés árából mindenki be tudja csomagolni a bőröndjét.


Miután az egész csapat megérkezett, beálltunk a sorba és habár 2-3 percenként bemondták hogy tessék távolságot tartani egymástól sorbanállás közben is, nem igazán tartották be az emberek. Igazi tescos sorbanállás volt ez. Volt aki viselte a maszkot rendesen, sokan csak fél fülükön lógatták és sajnos olyan is akadt akin egyáltalán nem volt. (nem beszélve a nózi kilógatósokról. 🙂 )

(Igazából nem tudom egyik utast sem igazából elítélni, hiszen a terminálban a rendőrök sem viselték a maszkot, így meg hogy lehet elvárni bárkitől.)

A mi csapatunk természetesen odafigyelt az utazás szabályaira és arra hogy ne veszélyeztessük társainkat, így rajtunk volt maszk. (Hiszen mint tudjuk az ilyen kórházi maszk nem minket hanem a társainkat védi inkább. Épp ezért illik hordani a kijelölt helyeken.)

Az egész reptéren csak a mi gépünkre ment a checkolás, de sajnos a poggyászfeladás nagyon lassú és nyögvenyelős volt.
Majd miután mindenki feladta a csomagját, irány a biztonsági ellenőrzés, ahol viszont nem volt semmi fennakadás, így nagyon gyorsan már bent is voltunk a SkyCourt-ban.

A SkyCourt-ban

A váróban szintén alig volt utas, de a legtöbb üzlet nyitva volt, így lehetett reggelizni, kávézni, sörözni… és persze várakozni is hiszen a gép késett, így az indulást is egy 3/4 órával későbbre írták ki. A csapatok együtt, jóízű beszélgetés, és pár korty innivaló után, elindultak a kapuk felé. Ahol az útlevél ellenőrzés is gyorsan zajlott.

Még az indulás előtt javasoltuk az utasoknak hogy hozzanak magukkal egy kulacsot (amúgy is fontos a hajón ld. blog) esetleg egy-két szendvicset és kézfertőtlenítő folyadékot (max.100ml) hogy ha a repülőn nem kapunk enni és/vagy innivalót akkor legyen nálunk.

A beszállásnál

A beszállásnál (ETI gép) sem volt semmi fennakadás, nem mértek lázat sem. Az első meglepő dolog az volt hogy a légiutaskísérő teljes “vegyvédelmi” cuccban fogadta az utazókat.

A gépet teljesen feltöltötték, így nem igazán volt meg a távolságtartás de igazából ez senkit nem zavart. Annyira sem hogy habár szintén kötelező a maszk viselése egész úton, itt is alig páran hordták. (Tisztelet a kivételnek)

Kaptunk egy dobozban hideg ennivalót is, fóliázott szendvicset, és dobozos üdítőt is.
Szokás szerint eltelt az amúgy is unalmas utazás.

Lázmérés a fedélzeten

Az első lázmérést akkor végezték el amikor Afrika fölé ért a gép. Persze itt is csak a homlokodon mértek digitális mérővel, aminek a hatásfoka valljuk be elég gyenge… Mindenki kihűlt volt. 🙂

A gépen adtak Covid nyomtatványt, amit ki kellett tölteni ha otthon még nem tetted volna meg.
Majd a leszállást követően már ahogy a csomagokat leszedték a gépről elkezdték fertőtleníteni őket. (De jó hogy becsomagoltuk…)

A gép elhagyása után a buszokba csak 1/3 mennyiségű embert engedtek be egyszerre. De ettől még nem volt nagy fennakadás.

Reptérre belépést csak egy újabb mérés és a nyilatkozat leadása után tehettük meg.

Az útlevél ellenőrzés 1 perc… és a csomagok már jöttek is a szalagra.

Pörgött minden szépen. 🙂

Végre Egyiptomban

A reptéren a csapatot Sabri (az Androméda egyik merülésvezetője, régi jó barátunk) várta.
Majd buszra szállt a csapat, és egyből a kikötőbe a hajóra mentünk.

A hajón újabb mérés és fertőtlenítés következett. Kéz, láb… stb.
Majd az egész csapat átesett egy gyorsteszten, amit egy helyi ápolónő végzett el mindenkin.

Ujjbegyből vettek vért és azt cseppentették a gyorstesztre. Mindenki negatív lett a csapatból.

(Ha valakinek esetleg fals pozitív tesztje lett volna, azt akkor elvitték volna egy helyi – de Eu színvonalú – kórházba, ahol vérvizsgálatos normál tesztelés lett volna aminek az eredményére pár órát kellett volna várni.)

Mi van ha kint megbetegszel, vagy ott derül ki hogy mégis fertőzött vagy?

Semmi, ugyanaz mint itthon, két hét hatósági karantén.

Ami tudjuk nem túl ideális, de ne feledd ha bármi deko betegséget szedsz össze a hajón a búvárkodás miatt, akkor szintén nem repülhetsz haza addig amíg nem gyógyultál meg teljesen. Tehát akkor is ottmaradsz. Jelen pillanatban pedig kevés az esélye hogy bárki fennakadna Magyarországról a teszten. Viszont mindenkinek megnyugvást ad, hogy ha tudja hogy a hajón egy hétig csak olyannal találkozik aki nagy eséllyel nem fertőzött.

A hajón

Az Andromédát gondolom nem kell bemutatni, hiszen sokan ismerik már.

Ezen a hajón ha tele van akkor is találsz olyan helyet ahol egyedül tudsz lenni. A mostani túrán meg mint hogy félig lett töltve, így alig találsz embert. 🙂 Kényelmes, tágas, igazi élmény vele búvárkodni menni.

A személyzetet is már névről ismerjük. Hiszen évek óta ugyan az a banda.

Most a vírus helyzet miatt vannak változások a hajón való életben.

Ezek közé tartozik hogy vannak lezárt un. Karantén kabinok, amiket akkor használnak majd ha a hajón valaki tüneteket produkál. Minden nap van hőmérőzés, és minden búvárnak saját felcímkézett pohara van. Nincs közös felszerelés áztató medence. Továbbá meg kell próbálni figyelni a távolságtartásra is. Kis csoportokban tudunk merülni, így mindenki a tudásának megfelelő mélységet fogja elérni.

A túra

Körbenézve a kikötőben elég érdekes látványt nyújt a sok szafarihajó ahogy vendég nélkül ringatózik a tengeren. Tudomásunk szerint eddig egy ukrán gép szállt le Egyiptomban, így a magyar gép volt a második csapat.
(Valljuk be, így még Budapesten sétálva is könnyebb elkapni a vírust, mint Hurghadán.)

A mi hajónk és a Titán búvárszafari úti célja a Brothers, Daedalus, Elphinstone szigetek, ami talán magában is az egyik legszebb búvár úti cél Egyiptomban. Most pedig hogy több hónap kihagyás után a miénk az első hajók egyike a vízen, így remélhetőleg vissza nem térő élményben lesz a csapatnak része.

Sajnos a célszigetek területe és a túra alatt alig van térerő a hajón, így most egy időre nem tudunk napi infókkal bombázni titeket, de amint lesz ismét lefedettség és internet, azonnal mutatjuk mi várt minket a tenger alatt.

Remélhetőleg olyan látván ami után az ember meggondolja hogy ez bizony megér akár 14 nap home office-t is. 🙂

 

Folytatás következik…

Nem akarsz lemaradni a további infókról?

Iratkozz fel hírlevelünkre ITT!!!>>>

 

Tarts velünk!
Mert nemsokára megyünk ismét az Adriára, Ausztriába és ha minden jól megy akkor Egyiptomba is!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék