Hogyan merülj szirti cápákkal és az óceáni fejérfoltú cápával.

Hogyan merülj szirti cápákkal és az óceáni fejérfoltú cápával.

Mint már írtuk pár cikkünkben, cápákkal merülni nagy élmény!

Nem kell félni tőlük, de tiszteletben kell tartani őket, hiszen ezek mind vadállatok és és csúcsragadozók.
A közel 400 cápa faj körülbelül 30%-a nagyobb az embernél. A többiben fel sem merül az ötlet hogy emberre támadjon. De természetesen azért ezek a cápák is tudnak harapni.

A szirti cápák

Mi búvárok legtöbb esetben az úgynevezett szirti cápákkal találkozunk. Hiszen a legtöbb merülésünk korallzátonyok mellett történik.
A szirti cápák azok a fajok akiknek a mérete akkora hogy még egy ilyen szírt elegendő táplálékkal tud szolgálni nekik. Méretileg körülbelül akkorák mint mi, így nem ember méretű táplálékot fogyaszt, hanem annál kisebbet.

Ezek a cápák nem vagy csak provokáció miatt haraptak meg embert.
Tehát ha nem megfelelően viselkedsz vele, akkor a macskacápa is meg tud harapni.

Szürke szirti cápa

A szürke szirti cápa (grey reef shark, Carcharhinus amblyrhynchos) a legagresszívabb a szirti cápák közül.
Ha azt látod hogy egy kicsit meggörbült és rázza magát akkor azt az agresszivitás jelének lehet venni.

 

Oceáni fehérfoltú (Longimanus)

Az óceáni fehérfoltú cápa egy kicsit másabb mint a megszokott szirti cápák.
A velük való búvárkodás hatalmas élmény, minden búvár nagy kedvence. Viszont a velük való merülésnél fontos betartani egy-két szabályt, hiszen ezek a cápák már sokkal veszélyesebbek mint a szirti rokonaik. De ha betartod az alábbi dolgokat akkor nem lesz baj!

1. Maradj a csapattal!

Talán a legfontosabb az hogy mindig maradj a csapattal. A természetben köztudott hogy a ki lemarad vagy egyedül van az a sérült egyed. A vadállatok ösztönösen az ilyen egyedeket szemelik ki maguknak. Így van ez az Oceáni fehér foltúval is. Ha egy csapatban merültök akkor nem lehet baj, de ha téged elvakít az hogy lemaradva megcsináld életed legjobb filmjét akkor akár komolyabb dolgok is történhetnek. Hiszen amíg egy csapatban vannak a búvárok addig a cápa is nagy köröket ír le körülöttük, de ahogy van egy kilógó egyén akkor látható hogy a cápa érdeklődése is megváltozik. (Ez persze nem azt jelenti hogy azonnal meg fogja támadni, de így sokkal kiszámíthatatlanabb lesz.)

 

2. Mindig tarts szemmel!

A cápáknál általános szabály hogy ne veszítsd őket szem elől. Mindig figyeld a mozgásukat hiszen abból tudsz következtetni arra is hogy mit kell tenned.

3. Ha falnál merülsz akkor maradj a fal közelében.

Akár nagy csapatban, vagy kevesebben is, de ha fal menti merülés alatt találkoztok egy Longimanus-szal, akkor mindig maradj a fal mellett! Így sokkal biztonságosabb.

4. Ne te legyél az utolsó a vízben.

Amikor elhagyjátok a vizet lehetőleg ne te maradj egyedül a vízben. Hiszen az egyespontban leírtak miatt ilyenkor sokkal védtelenebbnek érzékel a cápa. Hagy az oktatót vagy a helyi merülésvezetőt hogy ő legyen az utolsó. 😉

5. Nem fontos a tökéletes trim

Persze én tudom hogy minden búvár szeret, és nem csak szeret hanem tud is tökéletesen lebegni, de ha cápákkal kerülünk szembe akkor egy testhelyzet váltás igen csak segíthet elkerülni a támadást. Hiszen a közeledő cápa számára egy fekvő célpont (jelen esetben a jól lebegő búvár) igen kis felületű, de ha idő közben a fekvő búvár függőleges testhelyzetbe vált, akkor az esetek többségében a cápa ki fog térni, hiszen a célpontja még sem akkora mint ahogy azt elsőre “gondolta”.

Az alábbi videóban több hibát is elvétenek a búvárok.
Szétszóródva vannak, még akkor sem zárnak össze amikor látják hogy a Longi nagyon érdeklődő a középen lévő búvár iránt… és utána jön a szerencsétlenül járt tökéletes trim búvár, aki nem is figyel a cápára úgy úszik el mellette mint ha nem is lenne cápa a közelben.
Nézd az alábbi videón a sidemount búvárt a bal felső sarokban

+1 TIPP

Íme egy táblában összegyűjtve a Legfontosabb információk

 

oceanifeherfoltu-longi-longimanus-buvar-szabalyok-buvarkodas-capa-merules-veszely-hogyan

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék