Búvártanfolyam – Amit a haladó búvártanfolyamról (AOWD) tudnod érdemes

Búvártanfolyam – Amit a haladó búvártanfolyamról (AOWD) tudnod érdemes

A kezdő búvár tanfolyam után a következő szint az AOWD azaz a haladó búvártanfolyam.
Van olyan búvár rendszer, ahol minden búvár azonnal mehet ilyen tanfolyamra, de mi úgy gondoljuk hogy a kezdő búvártanfolyam után a 20-25-dik merülésig nincs értelme. Ezen szám úgy alakult ki, hogy ennyi merülés szükséges az alapfelszerelések és a kezdő búvár tanfolyamon tanult tudás megszilárdításához. 25 merülés után a búvár már nem az inflátor tömlőt fogdossa, ha a merülésvezető a nyomást kérdezi tőle. 20-25 merülés után már kinyílik a világ és a kezdő búvár nem csak magával foglalkozik hanem a környezettel is, és persze már jobban figyel a társára, és mondhatni profin tud lebegni.

 

Mi a Haladó búvártanfolyam (AOWD) célja?

búvár, haladó búvártanfolyam,
A kezdő búvártanfolyam után mondhatni, hogy már meg vagy fertőzve a merülés szeretetével, de a búvárok ilyenkor kezdik érezni saját és a tudásuk korlátait is! Fontos, hogy ezeket a korlátokat búvártudás nélkül ne feszegessük. A haladó búvártanfolyam segít tovább lépni, ha mélyebbre szeretnél merülni, vagy érdekel egy korallszirt éjszakai élővilága, esetleg egy roncs közelében szeretnél búvárkodni. A haladó búvártanfolyam alatt elméletben és gyakorlatban is egy a kezdő búvártanfolyamra támaszkodó, de még alaposabb tudás birtokába kerülhetsz.

Tehát nincs más dolgod, iratkozz be egy haladó búvárképzésre!

 

Ki legyen a búvároktatód,
avagy milyen búváriskolában tanulj?

búvár, haladó búvártanfolyam, tanfolyam váltás, PADI, NAUI, SSI
Merj kiugrani! Válts iskolát, ha nem figyeltek eléggé az oktatóid!

Mint azt már a kezdő búvártanfolyam esetében is leírtuk, nem az a fontos hogy milyen búvárrendszerben tanulsz, hanem hogy ki az oktatód! Ha úgy érzed nem volt megfelelő a kezdő búvártanfolyamon a képzésed, ne félj oktatót váltani. Lehet hogy te is bedőltél egy kuponos búvártanfolyam ajánlatnak ahol igazából kártyát kaptál, de biztonságos tudást nem adtak hozzá. Ha ezt beismered magadnak, akkor már elindultál egy jó és biztonságos búvárkodás felé. Nyugodtan válts oktatót, a búvár rendszerek elfogadják egymás minősítését, és hidd el egy jó búvároktató meg fog tanítani a haladó tanfolyamon is azokra a hiányosságokra amik kimaradtak az előző tanfolyamodból.

 

Vannak-e eltérések Haladó búvártanfolyamok között?

 

Igen, már a nevükben is. A UEF Haladó Nyiltvízi Búvár-nak vagy Advanced Open Water Diver-nek (AOWD-nek) hívja, de ez a minősítés a CMAS rendszerben a CMAS **-nak más néven önálló búvár végzettségnek felel meg.

A búvártanfolyamok nevén kívül mélységhatárbeli, és oktatási anyagbeli eltérésekkel is találkozhatsz.

búvár, haladó búvártanfolyam, mélységről
Mélység szerint a UEF (amiben a Titán Búváriskola is oktat,) 30 m mély merüléseket enged haladó búvárai számára, a dekompressziós technikákat csak a UEF mélymerülő specialitás elvégzésénél tanítja ezzel is biztonságosabbá téve a búvárkodást. Úgy gondoljuk, hogy a 30m alatti merülések esetén külön érdemes foglalkozni azzal hogy hogyan kell egy ilyen mély merülést megtervezni, hogyan kell a szükséges levegő számításokat elvégezni, és hogyan kell a dekompressziós megállókat betartani. A mélymerülő szakvizsgán kívül a a CMAS **-os (azaz önálló búvár) búvárminősítés megszerzésével 30m-es merülést hajthat végre, de itt megtanulnak “dekósat” is merülni, a PADI és az SSI kifejezetten tiltja a kedvtelés szintű búvárai részére a dekompressziós merülést.

A haladó tanfolyamok tananyagai között is vannak különbségek. Vannak olyan búvártanfolyamok, ahol az alap tudásanyagon kívül választhatsz 3 specialitást amit tartalmazni fog a te képzésed, de olyanról is hallottam ahol külön kell ezekért is fizetni.
A Titán Búvár Iskola által oktatott búvároknak a UEF standardnak megfelelően a haladó búvár képzésben benne van minden olyan specialitás, amit más rendszereknél külön kell elvégezni. Nem részletezem hogy melyik rendszerben mi tartozik a haladó tanfolyam anyagába, de érdemes odafigyelni. Mi nem vagyunk hívei a felesleges specialitás oktatásának, kifejezetten pénzlehúzásnak érezzük őket! A UEF specialitás tanfolyamjai között csak olyan többlet tudást adó búvártanfolyamokat találsz amik ténylegesen túlmutatnak egy kezdő, vagy éppen egy haladó búvár tanfolyam anyagán.

 

Mit tanul egy haladó búvár?

 

A haladó búvártanfolyamon mélyebb tudást szerezhetsz a búvárfelszerelések működéséről, használatáról és karbantartásáról.
Megismerkedhetsz olyan felszerelési tárgyakkal amik egy később tanult éjszakai, mély vagy roncs, azaz zárttéri merülés elengedhetetlen kellékei.
A mélyebb merülések megtervezését, illetve a fizikai és egészségügyi ismereteidet is növelni fogod.
A legtöbb oktatási rendszerben megtanítanak a vízalatti tájékozódás szabályaival, és a búvár tájoló használatával is.

(Stephen Frink)
(Stephen Frink)

A Titán Búváriskola Haladó képzésén és UEF -nél a különleges és speciálisnak mondható merülési környezetekkel is megismertetjük a tanulókat! Tehát megtanulod az éjszakai, a magashegyi és az üregi merülés, a roncs körüli és az áramlásos búvárkodás szabályait, és persze a tájolást is, ezen kívül a hajós búvárszafarik és a parti merülések közötti különbségekkel és szabályokkal is megismerkedsz.

 

Hogyan tovább?

 

Ha sikerrel elvégezted a haladó búvártanfolyamot akkor a legtöbb rendszerben ilyenkor ismét egy jó pár merülés kell, hogy tapasztalatot gyűjtsél mielőtt tovább tanulnál. Persze vannak kivételek, de szerintünk a fokozatosság nem árt!
Természetesen ez idő alatt is megtanulhatsz egy két értelmes specialitást, ilyenek a szárazruhás, nitrox, mélymerülő, roncsba behatoló, szaktanfolyamok melyekről a következő cikkünkben írunk!

Ha felkeltette érdeklődésedet a haladó búvár tanfolyam és továbblépnél akkor nézd meg, hogy a Titán Búváriskola milyen egyedülálló haladó képzéssel vár! >>>

Ha pedig kérdésed van, írj nekünk a [mailto]info@tbkdivers.com[/mailto]-ra és azonnal válaszolunk!
 

Ne maradj le az Akciókról!

Titán Búvár Infó Csomag • Rendeld meg INGYEN!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék