Félelem a mélységtől… tipp hogyan győzd le.

Félelem a mélységtől… tipp hogyan győzd le.

Nemrég a facebook oldalunkat követő búvártól egy kérdést kaptam:

“Hello! Az a kérdésem lenne, azt lehet orvosolni, hogy valaki ne féljen a mélységtől?
Én szeretek mélyre merülni de amikor már nem látom a feneket csak kékséget akkor félelem tör ki belőlem?”

Ez a kérdés késztetett hogy megírjam az alábbi válasz levelet, melyet most veled is megosztok, hisz talán te is okulsz a válaszokból!

búvárkodás, mélység

Hogyan győzd le a mélységtől való félelmedet!

“Szia,
Rövid és hosszú választ is tudunk adni a kérdésedre.

Az egyszerű válasz az hogy ha megtanulsz jól lebegni akkor elmúlik a félelem… hiszen nem “esel” lefele, hiába van alattad 20-30m biztonságban tart a felszerelés és a biztos tudásod.
A lebegés lényege az, hogy uszonymozgás nélkül egy helyben tudsz az adott mélységen lenni.

Honnan láthatod hogy épp jól lebegsz?

Onnan, hogy ha abba hagyod az uszonyozást, nem emelkedsz vagy nem süllyedsz (még egy kicsit sem) akkor épp semleges a lebegőkepésséged tehát lebegsz. 🙂

Merülés alatt ha egy csapatban úszol, akkor figyeld meg a mozgásodat.
Ha nem jól lebegsz, akkor felfele vagy lefele kell úsznod ahhoz hogy egy szintben tudjál lenni a csapattal.
Pedig úszás helyett, csak egy kis levegőt kéne fújni vagy épp kiengedni a jacketből (BCD-ből).
Ha pedig jól van beállítva a lebegésed, akkor tart a jacket és max. a tüdőddel játszol hogy egy kicsit emelkedj vagy süllyedj.

(Ha jól lebegsz, azzal még levegőt is spórolsz hisz az úszás csak az előre haladáshoz használod és így az izmoknak kevesebb oxigénre van szükségük.)

tökéletes lebegés, búvár, búvárkodás

A lebegést sokat kell gyakorolni! Méghozzá kis mélységben kell megtanulni lebegni, hisz ott a legnehezebb.

A hosszabb válasz több részből tevődik össze:

1. Nem kötelező merülni.

Ha tudod magadról, hogy nem szereted a nagy mélységet akkor ne ússzál olyan terület fölé ahol nem látsz le. Akár ki is hagyhatsz egy merülést ha tudod, hogy olyan helyre tervezik ami neked problémát, szorongást okoz. (hivatkozhatsz bármire, de én azt javaslom hogy mond el őszintén mindig a véleményed félelmedet, mert akkor a DM is tudni fogja és esetleg áttervezi a merülést, vagy több csoportra bonja a csapatot) Egy biztos ha te már a parton szorongsz a merülés miatt, akkor nem fogod élvezni a víz alatt sem. Pedig a merülést élvezni és nem túlélni kell.

2. Jól legyél kisúlyozva és ismerd a felszerelésed!

A check dive segít mindent beállítani, megismerni.
A check dive esetében kis mélység, gyakorlás és sok idő van arra hogy összekészülj, beállítsd a lebegésed és a súlyozásod.
Nagyon fontos hogy ne legyél túlsúlyozva, 10/1kg alapszabály nem rossz de Vigyázz! sokban függ a víz típusától (édes/sós; sőt van különbség a tengerek só tartalma között is), a palack anyagától (alumínium/acél) és méretétől (10/12/15/18l) és a ruha típusától és vastagságától is.
Fontos hogy ismerd a BCD-det tudd, hogy hogyan tudod feltölteni levegővel, hol vannak rajta a leeresztő szelepek, és az is fontos, hogy a hevederek a testedhez jól illeszkedjenek.
De itt említeném meg azt is, hogy szépen rendezetten legyen rögzítve minden tömlő. Hiszen ha szanaszét lebeg a bordás tömlő nem biztos hogy könnyem oda tudsz nyúlni ha tölteni vagy ereszteni kell belőle.

3. fontos a viszonyítási pont.

buvar-aramlas-felelem-merules

Ez legtöbb a merülés alatt a melletted lévő fal, aminek látványa viszonyítási pontként is felfogható. A falon látod hogy emelkedsz vagy éppen süllyedsz. A fal biztonságot ad hisz mindig vannak párkányok kitüremkedések amik segítenek biztos talajt érezni magunk körül. Sőt rossz esetben a falba bele is lehet kapaszkodni, így megtudod akadályozni az esetleges leesést illetve a feldobódást is. (Persze oda kell figyelni mit és hol fogsz meg figyelve hogy ne romboljuk a környezetet illetve nem előnyös beletenyerelni egy kőhalba vagy egy tűzkorallba sem.)

Ha nincs fal a közelben akkor a társad vagy a merülésvezetője is fix pontként használható és oda tudsz figyelni rájuk, sok esetben ez persze azt eredményezi hogy a 3. pár is a merülés vezető “nyakára mászik” ami nem túl egészséges hisz felborítja a merülés rendjét. (viszont ha te jelezted a vezetőnek hogy te tartasz a mélységtől akkor egy jó vezető biztos hogy magához közel fog beosztani pároddal együtt)

búvár. búvárkodás, bolya, áramlás,

Felemelkedés esetén ha nincs viszonyítási pont akkor jöhet a jelzőbolya. A UEF-nél kötelező hogy mindenkinél legyen, sőt ugye tanfolyamon meg is tanuljuk biztonságosan használni. Ilyen esetben a jelzőbolya kötele a viszonyítási pont. Persze ebbe nem igazán lehet megkapaszkodni, hisz nem bír el.

És ami szintén kötelező a UEF-nél a komputer aminek az adatait nézve is kapsz visszajelzést az éppen aktuális mélységedről.

4. Ha félsz a mélységtől Ne merülj a kékben.

A kékben merülés egy nehéz merülési forma, hiszen itt nincs viszonyítási pont. Tehát csak a műszereidre tudsz hagyatkozni. Ha te nem szereted a mélységet, illetve nem tudsz jól lebegni, akkor ilyet merülésen ne vegyél részt.
A kék merülés esetén vagy egy faltól szoktunk eltávolodni a kék felé nagy halak cápák manták reményében, vagy direktben a kékben merülünk el pl. egy roncshoz bár általában ilyenkor egy levezető kötél segíti a búvárokat, hogy ne tévedjenek el.
A kötél irányt mutat és emelkedésnél segíti a biztonsági megállót is megtartani.

5. Tudd hogy milyen áramlás van a merülőhelyen.

áramlás búvárkodás

Ha egy kicsit is félsz a mélységtől, akkor olyan helyen ne merülj ahol esetleg lefele irányuló áramlás lehetséges.

5. Lebegj jól! Gyakorolj sokat!

szárazruha búvártanfolyam búvár lebegés

A jó lebegésről már fenn írtam…De a gyakorlást még egyszer kiemelném hiszen sokan alábecsülik a medencés merülések, és a medencében gyakorolható feladatok súlyát.

A medencés gyakorlás fontos lépés ahhoz hogy kezdőből haladó, vagy akár egy profitból technikai búvár váljon.

Hogy milyen medencés gyakorlatok vannak arról egy következő cikkünkben lesz szó.

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék