Egyiptomi búvártúra – így készülj fel rá! (Betegségek és gyógyszerek)

Egyiptomi búvártúra – így készülj fel rá! (Betegségek és gyógyszerek)

A Vörös-tengeri merülőhelyek a világ legjobbjai között vannak számontartva, de hiába mész el búvártúrára, ha bekapsz egy jó kis hányós-fosós betegséget, és emiatt nem tudsz merülni. A következőkre figyelj nagyon oda, hogy zökkenőmentes legyen a túrád, és ne a wc-ben, hanem lehetőleg a tenger alatt tölts el több időt.

(Az alább leírt tanácsok, kizárólag oktatói ajánlások és nem orvosi vélemények.
Így, ha komolyabb problémád van mindenképp keresd fel orvosodat.)

Hasmenés, hányás – kerüld el a híres egyiptomi hányós-fosós betegséget!

Először is, mitől lehet elkapni a híres egyiptomi hányós-fosóst? A legfőbb ok az, hogy a folyamatos vízhiány miatt a gyümölcsöket és zöldségeket szennyezett vízzel öntözik, és a legtöbb helyen csapvízzel mossák meg ezeket, mielőtt felvágnák és feltálalnák neked salátának. Ezért az első biztonsági szabály így szól: soha ne egyél gyümölcs- vagy egyéb salátát. Igen, jól néz ki a grillezett csirke, hal meg rántott husi mellett, de akkor se edd meg. Mint ahogy – ezt mondani sem kell – csapvizet is tilos inni, fogat is ásványvízzel moss!
Természetesen ez a szabály kicsit módosul a hajós búvárszafarikon. Hiszen ott a gyümölcsök és a sima zöldségeket biztos hogy tiszta vízzel mossák meg. De a salátát ott sem javasoljuk fogyasztásra.

Akkor most nem lehet gyümölcsöt vagy zöldséget enni ha nem hajós szafarira megyek? Szerencsére ehetsz, vedd meg a zöldségesnél, most meg ásványvízzel és nyugodtan megeheted. Dinnyét is, mangót is, banánt is, bármit amit csak szeretnél! A salátaleveleket messziről kerüld, mert képtelenség őket rendesen lemosni.

salata-egyiptom-fosas-gyomorrontas

A dahab-i Light House búvárbázison odafigyelnek arra, hogy mit főznek, ott biztonságos az étkezés – persze a salátáért itt sem vállalunk garanciát!

Mi van, ha már elkaptad? 🙁

A betegség általában gyomorfájással és hascsikarással kezdődik, aztán hasmenés és rosszabb esetben hányás követi. Az elején nem kell percenként wc-re rohangálni, csak épp a megszokott állag változik meg, de elég durván…

Marmaria_beduin-zsaja-egyiptom-gyomor

A gyomorfájást nagyszerűen enyhíti a helyi Marmaria beduin zsálya-tea, az íze nem mindenkinek jön be, de jól működik, “már úgyis mindegy” alapon érdemes meginni pár csészével belőle.

Antinal-egyiptom-fosas-gyomorrontas

Utána következik a helyi nagyágyú, amire mindenki esküszik, ez az Antinal, amely belsőleg fertőtlenít, ráadásul egyiptomi gyártmány, ők pedig csak tudják, mi a dörgés. Sokan számoltak be arról, hogy az Európából hozott dolgoknál sokkal jobban működik, ezért érdemes kipróbálni. Várandósok nem szedhetik, ők maradhatnak a jó öreg széntablettánál, ami nem minden alkalommal állítja meg a dolgokat, de legalább szép szénfeketére festi őket 🙂

Fülgyulladás

A sok merüléstől a sós víz felpuhítja a fület, amelyen emiatt könnyebben megtelepednek a baktériumok, ez pedig fülfájáshoz és fülgyulladáshoz vezet. Minden merülés után öblítsd ki édes vízzel a füledet! Vigyázat! Hiába öblögeted lelkesen a búvárbázis zuhanyzós vizével, ha az szintén sós vagy félsós! Palackozott vízzel öblíts, mert a legtöbb helyen még a szállodában is enyhén sós a csap víz. Miután az öblítés megtörtént érdemes megszárítani a füledet erre használhatsz akár hajszárítót is vagy törülközőt viszont akkor csak a füled külső részeit szabad szárazra törülni. A lényeg, hogy lehetőleg a füled belsejébe ne nyúljál még fülpiszkálóval sem, és nem kell a fülzsírt eltávolítani hisz az védő hatással van a külső hallójáratra.

Egyiptomi gyártmány az Otal-csepp: ha érzed, hogy valami baj van, akkor cseppents először az egyik, majd a másik füledbe, de mindkét fül esetén várj legalább 5 percet, addig tartsd oldalra a fejed, hogy hasson a szer.

otogutta-borica-buvar-fulcsepp

A másik csodaszer a Magyarországon kapható Otogutta Borica (bórsavas fülcsepp) névre keresztelt fülcsepp. Ennek elkészülése egy napig tart és a patikákban lehet megrendelni.

Míg a Otal egy olajos fülcsepp amit akár merülés előtt is érdemes becseppenteni a fülünkbe (a parafinolaj is ilyen, hisz) ezzel is egy olajos védelmet adunk a merülés előtt a fül belső felületének. Az Otogutta Borica egy alkoholos tehát szárító hatású készítmény, így annak használatát inkább merülés után javasoljuk.

Fejfájás

A fejfájás egyik oka a nem kielégítő légzés miatti CO2 felgyülemlés a szervezetben a második számú oka, hogy nem iszol elég vizet, és itt el is érkeztünk a következő ponthoz:

Kiszáradás

Az ajánlott napi vízmennyiség két-három liternél kezdődik. Figyelj oda, hogy valóban meg is igyál ennyit, főleg merülések előtt és után töltsd fel magad folyadékkal. Ha nem akarsz a kelleténél több palackot venni és utána a szemétbe dobálni akkor, vehetsz nagyobb kiszerelésűeket – 6 litereseket – és tárolhatod a szállodai hűtőben őket. Az alkoholfogyasztás nem számít bele a napi folyadékmennyiségbe, mert az alkohol szárít, ráadásul másnapos is lehetsz tőle, szóval csak óvatosan és amúgy is csak akkor fogyaszthatsz alkohol tartalmú italokat ha aznap már nem merülsz. A folyadék hiány miatt nem egy búvár szédelgett már merülés előtt vagy érezte rosszul magát merülés alatt csak azért, mert ezt az egyszerű szabályt (min. 3 liter/nap) nem tartotta be. Ha megy a hasad vagy hánysz, pláne rengeteget kell innod, különben kiszáradsz és mehetsz infúzióra. Ha a merülések alatt rossz fizikai kondícióban vagy, akkor a dekompressziós betegség is hamarabb előjöhet! Ha gyomorproblémád akkor mindenképp, de amúgy is érdemes sót és egyéb ásványi anyagokat tartalmazó keveréket keverni a vízbe, vagy izotóniás italokat inni, hogy pótolva legyenek a kiürült dolgok a sok folyadék bevitel miatt.

Leégés

Főleg a férfiak utálják kenegetni magukat naptejekkel, aztán meg (titokban) sírnak, ha jól leégnek egy nap után. Az Egyiptomi nap “nem ugyanaz”, mint a magyarországi, minden merülés után kend be magad alaposan. A környezet tudatos gondolkodás viszont megkívánja hogy lehetőleg vízbe menetel előtt legalább egy órával kend be magad, így a krém felszívódik és nem a tengert szennyezi.
Figyelj oda a tarkódra is, mert ha leég, akkor a jacket könnyebben ki fogja dörzsölni a bőrödet, ami eléggé fáj, ha belemész a sós vízbe. Vigyél feltétlenül napszemüveget és főleg ha kopasz vagy, valamilyen fejkendőt vagy kalapot magaddal a napszúrás ellen!

tengeribetegseg-buvarTengeribetegség

A hajó mozgása és a hullámzás igen komoly rosszullétet okozhat azoknál a búvároknál akik gyomra nehezen bírja.
Természetesen egy búvártanfolyamon megtanítjuk hogy ilyenkor sosem szabad zárt térben lenni. Ki kell menni a szabadra, méghozzá a hajó olyan részére ami kevéssé imbolyog. Ez legtöbbször a hajó közép vonalában található. Ilyenkor az is használ ha a távolban keresünk egy fix pontot és azt nézzük.
Megjegyezném, hogy érdemes ki próbálni a hajó orrát is ilyenkor. Igaz hogy hullámzásban az liftezik a legjobban, de ott látod hogy mi fog következni, hogy fog mozdulni a hajó. Sőt a hajóorrban a legjobb a levegő is.
Ha tudod hogy érzékeny a gyomrod akkor már indulás előtt, be lehet venni egy fél Dedalont. De a Dedalonnal csak óvatosan hiszen ez a gyógyszer egy kicsit elbódítja az embert és ez nem összeegyeztethető a búvárkodással.

Másik remek gyógyszer a Dramenex amit szintén Egyiptomban lehet megvásárolni. Vagy választhatod a hatóanyagában a Dramenexel azonos Emetrex gyógyszert is.
Mostanában inkább ezt lehet kapni kint.
Ha nagyon nem bírod a hajózást és hánynod kell, akkor legjobb ha ezt a WC-n teszed. A hajókorláton áthajolni veszélyes, mert könnyen ki lehet esni. Mindig jelezd a társaidnak hogy rosszul vagy és segítsenek neked, vigyázzanak rád!

Ha pedig bármi miatt nem érzed jól magad akkor ne feledd a legfontosabb szabályt, merülni sosem kötelező. Hagyd ki az éppen aktuális merülést és csak akkor merülj újra ha rendbe jöttél!

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék