David Attemborough és a Nagy Korallzátony

David Attemborough és a Nagy Korallzátony

Azok a búvárok, akiket egy picit is tájékozottak környezetvédelem terén, tudják: veszélyben vannak a korallzátonyok. A klímaváltozás, a környezetszennyezés, a túlhalászás és természeti javak egyéb kizsákmányolása, és a rekreációs búvárkodás is nagy szerepet játszik abban, hogy a világ különböző merülőhelyein pusztulnak a korallok.

Búvár, Nagy korallzatony, David Attemborough

Mindenki kedvenc tudományos ismeretterjesztője, a 2016-ban 89 éves David Attemborough új filmjeiben most a Nagy Korallzátony sebezhetőségére és védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet. Szerencsére a tévésorozathoz egy fantasztikus virtuális utazás is készült, egy weboldal, ahol a korallzátonyok életének különböző aspektusait ismerhetjük meg, miközben végigjárjuk Ausztrália partjait. A korallok védelmében megszólalnak tengerbiológusok, geológusok, környezetvédők és etológusok is, elmagyarázva, mi zajlik jelenleg a víz alatt. A rövid videók mellett 3D-ben – egy szupermenő felfedező tengeralattjáróból – nézhetünk körbe a odalent, követhetjük a bálnák vonulását, egy kis teknőc első merülését, de azt is láthatjuk, mi történik akkor a zátonnyal, ha csupán pár fokkal emelkedik tartósan a hőmérséklet, vagy ha egyes élősködő fajok túlszaporodnak a klímaváltozás miatt.

Mi a korall? A korallzátonyok tulajdonképpen apró korallpolipok százezreinek közössége: ők építik fel a zátony meszes vázát úgy, hogy az új lakók az elhullt állatkák csontvázaira telepednek. A korallok napsütötte, sekély, tiszta vízben élnek. Fontos számukra a megfelelő hőmérséklet, oxigénszint és az sem mindegy, mennyire sós a víz. A korallok rengeteg fajnak adnak táplálékot és otthont, ők a víz alatti világ dzsungele. És csakúgy, ahogy a dzsungelekkel, a korallzátonyokkal sem bánunk túl jól: az emberiség kártékonysága a korallzátonyokon történő robbantásos halászástól, a nemtörődöm búvárhajók bójáinak pusztításától kezdve az olajszennyezésig terjed.

Búvár, Nagy korallzatony, David Attemborough

Attemborough a weboldallal az ismeretterjesztésen túl a fentiekre is szeretné a figyelmet felhívni. Minden búvárnak ajánljuk, nézzen körbe a Nagy Korallzátonyon!

Mit tehetsz te búvárként a korallokért? Vigyázz rájuk! A rekreációs búvárkodás hatalmas károkat okoz a zátonyoknak, méghozzá azért, mert nem vigyáznak rájuk kellőképpen a merülők, illetve a sznorkelezők. Figyelj oda, hogyan merülsz!

  1. SOHA ne érj hozzá a korallokhoz! Ha nem vagy képes kontrollálni a mozgásodat és nekiütődsz a zátonynak, előbb tanulj meg rendesen úszni vagy lebegni. Ha áramlás van, számítsd bele a merülésedbe és ne ússz túl közel a korallhoz!
  2. SOHA ne állj rá a zátonyra! A merülőhelyeknél mindig van bemeneti pont, mindig itt menj be és itt gyere ki!
  3. Figyelmeztesd a fentiekre búvártársaidat is. Lehet hogy nem Te leszel a legszimpatikusabb, de legalább tettél valamit a korallokért. A rekreációs búvárok között sajnos sokan úgy gondolják, egy merülés kizárólag az ő szórakoztatásukról kell, hogy szóljon, hiszen ha már “befizettek”, mi másról is szólhatna? Hajlamosak elfelejteni, hogy a víz alatti világban csak vendégek és megfigyelők vagyunk, és ennek megfelelően kellene viselkedni. A népnevelés kemény dolog, de működhet!
  4. Magyarázd el a helyi vezetőknek és hajósoknak, hogy ne dobják a horgonyt a korallra. Sajnos számos országban látni, hogy a kapitányokat nem érdekli, hol kötnek ki, és a “minél közelebb lehorgonyozni a korallokhoz” utasítást úgy értelmezik: “a korallokra horgonyozni”. Magyarázd el nekik, hogy a saját bevételeiket teszik tönkre, mert ha nincs korall, nincs turista. Hátha megértik…
  5. Figyelj oda a saját ökolábnyomodra. Élj környezettudatosan – szerencsére most egyébként is kezd divatba jönni! 🙂

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék