Derbit nem nyerne: bemutatjuk a csikóhalat

Derbit nem nyerne: bemutatjuk a csikóhalat

Van, aki a pagi búvártúrát azért szereti, mert fantasztikus térélményben lehet része a hatalmas falak mellett merülve, mást a roncsok érdekelnek, de számomra Pag legfőbb és verhetetlen látványosságai egyértelműen a csikóhalak!

Cukiság rovatunk következik, amelyből kiderül, hogy az ártatlan kis csikóhal valójában hatékonyabb gyilkológép, mint a nagy fehér cápa!

csikóhal búvártúra

Miért ő a nagy kedvenc?

Először is azért, mert egy kezdő, sőt, intro dive-on résztvevő búvár is nagyon könnyen megtalálhatja: sekély vízben él és nem úszik el villámgyorsan, mint a többi hal amit az előbb a szemed sarkából mintha láttál volna, de mire odanézel már el is húzta a csíkot. Ideális fotóalany, és hát tényleg hasonlít a feje egy lóéra, ami miatt aztán azok is ismerik, akik soha életükben nem búvárkodtak.

Csikóhal top 13 tény

1. A csikóhalak színükkel és nyúlványaikkal tengeri növénynek álcázzák magukat.

2. A csikóhalak hideg és meleg tengerekben egyaránt megtalálhatók. Az általam megfigyelt trópusi csikóhal jóval gyorsabb és izgágább volt, mint pagi társai.

3. Farkukkal a növényekbe kapaszkodnak, hogy ne sodorja el őket az áramlat. Ha két csikóhal együtt úszik, akkor egymásba kulcsolódnak hogy ne veszítsék el egymást.

4. A csikóhalak túl csontosak, ezért nagyon kevés ragadozó eszi meg őket.

5. A legkisebb csikóhal 13 mm-es, a legnagyobb pedig 35 cm-es. Összesen 47 fajtájuk ismeretes.

6. A csikóhalak pici kis uszonyaikkal másodpercenként 35-öt tudnak csapni, de ettől még nem lesznek gyorsak: óránként pár méternyi távot tesznek meg csupán. A fejükön lévő uszonyokkal irányítanak, a hátukon lévővel pedig növelik a “sebességüket”. Ha gyorsabban akarnak haladni, sokszor “stoppolnak”: a tenger alján lévő mozgó növényekbe, maradványokba kapaszkodnak amiket aztán messzire visz magával az áramlat.

7. Szegény csikóhalak – amint az a fentiekből is kiderült – egyáltalán nem nagy úszók, ezért a viharos tengerben ha elszakadnak az aljzattól és próbálnak visszaúszni, akár el is pusztulhatnak a kimerültségtől.

8. A csikóhalak planktonokat és apró tengeri lényeket, például vízibolhákat esznek. Szájukkal legfeljebb 3 cm-es távolságból lévő dolgokat képesek beszippantani, viszont azt különleges fejformájuk miatt képesek szinte mindenféle vízmozgás nélkül, tehát a vízibolhák számára “láthatatlanul” megtenni. Emiatt préda elejtő sikerarányuk 90% fölötti, tehát jobb, mint a nagy fehér cápáé. Az emésztőrendszerük annyira gyors, hogy szinte egész nap enniük kell, hogy ne haljanak éhen.

A nagy fehér cápa sehol nincs a csikóhalakhoz képest, amelyek valóságos gyilkológépek (persze csak kicsiben)

9. Hogy ne keltsen feltűnést, a csikóhal a két szemét egymástól függetlenül tudja mozgatni, így figyelve meg a környezetét anélkül, hogy a fejét el kellene mozdítania.

10. A csikóhalaknál apu hordja ki a kicsinyeket. Előtte persze sokat udvarol a párjának: körbeúszkálja, színét változtatja, és bemutatja, hogy üres az erszénye, tehát készen áll a terhességre. Vannak csikóhal fajok, akik egyszerre akár 1800 kis csikóhalat is a világra tudnak hozni!

11. És ha az még nem lenne elég önmagában, hogy eleve az apa terhes, újabb plusz pontot kap azáltal, hogy egész életében monogám marad. (A legtöbb csikóhalfajta legalábbis). A párok közül sokan minden reggel tánccal és színváltozásokkal köszöntik egymást, aztán a nap további részében egyedül “bóklásznak”.

12. A csikóhalak száma sajnos egyre csökken, ennek egyik oka az, hogy Ázsiában porítva gyógyszerként használják. A klímaváltozás is betesz nekik.
13. Soha ne vegyél kiszárított csikóhalat! Igen, szép és jól mutatna a fürdőszobádban, de azáltal, hogy megveszed, támogatod a kipusztulásukat. 

 

Boldog apák napját! Így születnek a kis csikóhalak.

 

Jó, és hogyan találkozhatok én is egy csikóhallal?

A csikóhalakat a part közelében, kb. 4-6 méteren, a tengeri fűben kell keresni. Vigyázz, hogy a nagy keresés közben az uszonyod ne érjen le, és ne kavard fel a homokot, mert azt a csikóhalak kifejezetten utálják. Amúgy is roppant kényes állatok, azt se szeretik, ha közvetlenül felettük úszol el. Mivel iszonyatosan lomha állatok, ezért fő taktikájuk a rejtőzködés, emiatt persze nem könnyű meglátni őket. Horvátországban kb. 10-15 centiméteres, fűszálon lógó zöldes-barnás valamit kell keresni.
csikohal a pag-i búvártúrán
A pagi csikóhalak lustaságukról híresek: sokszor amikor meglátod őket, a homokon fekszenek és úgy kell őket felébreszteni (ezt csak átvitt értelemben írom, nyúlkálni, piszkálni őket szigorúan tilos!). Ha észreveszik a búvárokat, álmosan felemelkednek és pislognak, hogy na, már megint látogatók vannak. Ahogy említettem, a menekülési sebességük legfeljebb egy-két méter per óra, így nagyszerű fotókat tudsz készíteni róluk!

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék