Cousteau kapitány után – 2 hely amit a vörös-tengeren meg kell merülni.

Cousteau kapitány után – 2 hely amit a vörös-tengeren meg kell merülni.

Mint legtöbbünket, biztos Téged is inspirált Cousteau kapitány filmjei abban, hogy Te is kipróbáld a Búvárkodást!

El sem tudod képzelni mekkora élmény ha részese is lehetsz ezeknek a filmeknek.
Természetesen nem úgy hogy ott vagy a forgatáson, mert az a tudomány jelen állása szerint ez nem kivitelezhető, hanem úgy gondolom, hogy Te is megmerülheted azokat a helyeket ahol régen Cousteauék is merültek, láthatod élőben azt amiről gyerekként csak álmodoztál.

Szudan, buvar, shaab rumi

Cousteau kapitány után

1.  Thistlegorm roncs (egyitpom)

A legtöbb vörös-tengert megjárt búvárnak már volt ilyenben része, hiszen (bár lehet hogy nem tud/tudsz róla) de az Egyiptom északi részén elsüllyedt hajót a Thistlegormot is Cousteau kapitány és csapat találta meg először 1955-ben. Ezt a részt meg is lehet nézni a “Csend világa” című filmben.

Ugye ugye?! Milyen jó belegondolni hogy Te is láthattad. Persze a Thistlegorm már “nem akkora durranás” hiszen tényleg az egyike a legközkedveltebb roncsoknak amik a vörös-tengeren megmerülhetők. Talán nem véletlenül. Hiszen egy északi szafarin mindenképp fontos megálló, de elérhető Sharm-ból is, így akár egy Dahabi búvártúrán is lehet egy napot szánni a roncsmerülésre.

thistlegorm roncs

Könnyű merülőhely hiszen a hajó a talpán fekszik, és nem is nagyon mélyen, így már OWD búvárokkal is meg lehet nézni a főbb részeit. Végig lehet úszni a fedélzeteken, meg lehet nézni a raktereket, hiszen anélkül, hogy zárt térbe kéne úszni a rakodó nyílásokon akár az egész csapat le tud merülni a 3. szintig is, és ott bevilágítva láthatja a teherautókat és a motorokat is. Természetesen akik mélyebben szeretnének beúszni a roncs belsejébe, azoknak nem árt ha van roncs merülésben jártassága. (Persze sokszor lehet a belsejében is látni monopalackkal búvárkodókat hiszen még a belseje is egyszerű, könnyen merülhető, de ne feledkezzünk meg arról hogy milyen veszélyeket is rejthet egy zárttéri merülés.)

Talán az egyik legnehezebb dolog a Thisthlegorm merülésnél, hogy a nyílt tenger miatt majdnem mindig erős az áramlás a hajó körül. Így a búvárok nemegyszer kényszerültnek arra, hogy a biztonsági megállót úgy töltsék, mint a szélben kiteregetett frissen mosott ruhák a szárítókötélen. 🙂
Az áramlás miatt érdemes arra is figyelni hogy a merülés végén vissza tudjunk jutni a levezető kötélhez. Tehát itt érdemes nyílt merülés esetén is extra levegőtartalékkal számolni a visszatérés és az áramlás miatt.

2. Precontinent II. (Szudán)

Ha te is részese szeretnél lenni a búvártörténelemnek és valódi különlegességre vágysz, akkor érdemes merülnöd a Conshelf II / Precontinent II. nevű víz alatti állomás megmaradt épületei körül, illetve az épületektől távolabb és mélyebben fekvő úgynevezett a cápaketrec mellett.

Ezt a Szudáni Cousteau emlék egy 30 napos kísérlet volt, ahol azt vizsgálták hogy vajon az ember élhet e a víz alatt hosszabb ideig. Az első kísérletben Precontinent I. 1962-ben Marseilles közelében két hétig éltek 12m mélyen, majd egy évvel később folyatódott a kísérlet Shaab Rumi nevű zátonynál, ami Port Sudantól 48km-re fekszik.
A Titán Szudáni Ultimate túra egyik állomása is ez a hely lesz.

A kísérletből dokumentum film is készült 1964-ben Nap nélküli világ címmel ami Oscar díjat is nyert!

A Precontinent projekt épületei közül az ikonikus hagyma kupolás merülőcsészealj garázsa, a scooter-ek tárolója és a már fenn említett cápaketrecek maradtak meg, így a most Szudánba látogatók ezeket az épületeket merülheti meg.

szudan-Precontinent-II-cousteau-buvar-buvarkodas-buvarszafari-voros-tenger szudan-Precontinent-II-cousteau-buvar-buvarkodas-buvarszafari-voros-tenger

Az alábbi videóban, most te is megtudhatsz minden infót erről az akkoriban gigászi projektről.

 

Nagyapja nyomdokain

A szudáni túra egyik különlegessége az, hogy pár éve szintén az Androméda búvárhajó fedélzetén utazott Jacques-Yves Cousteau unokája is Fabien Cousteau is.

Aquarius-Mission31-Fabien-Cousteau

Nagyapja nyomdokain Fabien is megcsodálhatta azokat a helyeket ahol nagyapja kísérletezett.

A kísérlet azonban nem ért véget a Precontinent II.-vel, hiszen a Szudáni túra előtt a Mission-31 elnevezésű projekt keretein belül Fabien megdöntötte nagyapja rekordját és 31 napig élt a víz alatti Aquarius nevű létesítményben 19m-en Floridában.

A kísérlet lényege igazából mindig is az volt hogy megvizsgálják, vajon az ember képes-e a tenger alatt élni. De emellett a projekt tengerek fontosságára is megpróbálja felhívni a figyelmet.

Szeretnél jönni Szudánba?

Tarts velünk! Még van 2 hely az Ultimate túrára!

[events_list scope=”future” limit=5 pagination=1 category=412]

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék