Búvártúra Horvátországban, Pag-on

Búvártúra Horvátországban, Pag-on

Búvárkodás Horvátországban az Adrián

Egy búvártúra szervezői szemmel,

avagy polip- és csikóhalnézőben a Titán Búvárok.

Ha ősz, akkor Pag! A TBK szeptember végén ismét Horvátország felé vette az útirányt, hogy egy ötnapos búvártúrán fedezze fel a sziget körüli szépségeket.

Búvár csapatunk ismét szépeket merült és jól érezte magát, igaz az időjárás ezúttal nem kedvezett annyira a késői nyaralásra vágyó családtagoknak, hisz borongós esős idő volt majdnem végig. De mivelhogy a búvár így is úgy is vizes lesz, ezért az eső nem befolyásolt bennünket a merülések végrehajtásában – és a nap is kidugta a fejét a felhők mögül egy-egy merülés alkalmával.

A pag-i jól felszerelt apartmanok, a parti gyönyörűen kiépített sétaösvény a nem merülő családtagoknak is nagyszerű pihenési lehetőségeket nyújt, és ha bármikor úgy döntenének, hogy kipróbálják a merülést, azonnal van rá lehetőség.

Búvartúra_Pag_merülés

Idén a pár nap híján 12 éves Csanád próbálhatta ki egy próbamerülés alkalmával, milyen is a búvárkodás. Beöltöztettük neoprén ruhába, megkapta a felszerelését, aztán már csobbantunk is bele a vízbe, egészen 4 méteres mélységig jutottunk, első búvárútja végig dokumentálva lett.

Idén a legnépszerűbbek a falaknál megbújó polipok voltak. Majdnem minden merülésen lehetett találkozni ezekkel a rejtőzködő, akrobata módon úszó-mászó állatokkal, persze csak akkor, ha valaki alaposan megfigyelte a sziklákat és köveket.

Búvártúra-Pag-Polip

Hogyan vegyük észre a polipokat búvárkodás alkalmával?

Kezdő, tapasztalatlan búvároknál fordul elő gyakran, hogy anélkül úsznak el a látnivalók mellett, hogy bármit észrevennének. Annyira a technikára és a lebegés beállítására figyelnek, vagy éppen túl gyorsan úsznak, hogy nem látják meg a legérdekesebb dolgokat. A polipokra különösen jellemző, hogy a búvárok közeledtére behúzódnak a víz alatti üregekbe, kövek, sziklák mögé, így aztán alaposan körbe kell nézni, hogy megtaláljuk őket. A színüket ráadásul bizonyos mértékig tudják változtatni hogy még jobban beleolvadjanak a környezetükbe. Ha viszont észrevesszük őket, könnyedén farkasszemet is nézhetünk velük akár: megfigyelhetjük, amint pislognak a sziklák mögül, ha túl közel megyünk akkor pedig ijedtükben tintafelhőt fújnak és biztonságosabb helyre másznak odébb. Gyönyörűen, elegánsan és kecsesen mozognak a víz alatt, hihetetlen kis helyekre bepréselődnek, igazi élmény megfigyelni őket! Tehát heti búvártippünk: nézz meg alaposan minden gyanúsnak, furcsának tűnő sziklát, hátha polip van mögötte!

Természetesen a Titán Búvárok majdnem minden egyes merülés alatt kiszúrták a nyolclábúakat és fotókat, sőt videókat is készítettek!

Búvártúra-Pag-merülés

Milyen mélyre lehet merülni?

Merüléseink kezdő és haladó búváraink számára is nyújtottak izgalmakat – a polipok már a kezdők számára elérhető 18 méteres mélység fölött is megtalálhatóak, haladó képesített búvárjainkkal még mélyebbre merültünk, egészen 30 méterig. Gyermekbúvár is volt a csapatban, oktatói felügyelet alatt Norbival is lemerészkedtünk a biztonsági szabályok betartása mellett 5-10 méterig.

Szerencsére a másik nagy kedvenc, a csikóhal kedvéért még 10 méterig sem kellett merülni: egy gyönyörű, álmosan pislogó zöld példányt a sekély 5 méteres vízben találtuk meg, a tengeri fűbe kapaszkodva. Sajnos másnapra már “elvágtatott”, mert nagy volt a hullámzás, és azt a csikóhalak nem szeretik. És természetesen azt sem, ha elúszunk felettük!

Ha fentiek alapján kedvet kaptál a búvárkodáshoz, gyere el és próbáld ki biztonságos uszodai körülmények között, próbamerülésünkön! Lehet, hogy jövőre már Te is az Adrián vizsgázol? 🙂

Búvártúra-Pag-Búvárok

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék