Búvártanfolyam – Amit a kezdő búvártanfolyamról tudnod érdemes

Búvártanfolyam – Amit a kezdő búvártanfolyamról tudnod érdemes

Itt kezdődik a búvárkodás!

Kezdő búvártanfolyam A-Z-ig.

 

Ha túlvagy a próbamerülésen, vagy tudod, hogy Te búvár akarsz lenni, akkor első lépésként találnod kell egy búvár iskolát és búvároktatót, és be kell iratkoznod egy kezdő búvártanfolyamra.
A búvártanfolyam választásánál felmerülhet benned a kérdés, hogy milyen búvár oktatási rendszert, milyen búváriskolát, milyen búvároktatót válasszál.
Mi ebben segítünk neked, hisz fontos hogy Te is a megfelelő kezdő búvártanfolyamon vegyél részt!
A lenti válaszokból most mindent megtudhatsz a kezdő búvártanfolyamról.

 

Kezdő búvártanfolyam esetén, milyen búvár oktatási rendszert válasszak?

 

Sok búvár oktatási rendszer közül lehet választanod, mégis a búvár rendszerek oktatási tematikában és szabályokban nagyon hasonlóak. Alap búvár igazság, hogy nincs jó vagy rosz búvároktatási rendszer, csak jó vagy rossz búvár oktató.
A kezdő búvártanfolyam esetében nincsenek nagy oktatási különbségek, illetve a minősítés megszerzése után is nagykából ugyanazon merülésekre és mélységekre leszel felkészítve és felhatalmazva akármelyik búvár oktatási rendszert választod.
A UEF rendszer (amiben a Titán Búváriskola is oktatja búvárait) nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, ezért kötelező minden búvárnak búvár komputerrel merülni, és jelzőbólyát vinnie magával. A biztonságot növeli a magyar nyelven íródott oktatási anyag és könyv is, amit szintén minden búvár megkap. Ezen felül a UEF magyarországon egyedülálló módon 10 napos garanciát vállal a búvárkártya elkészülésére, vagy vissza fizeti a regisztráció költségét, tehát a vizsgád után nálunk nem kell hónapokat várnod a búvár kártyádra

búvároktatási rendszerek UEF CMAS NAUI SSI PADI TDI

 

Hogyan válasszak búváriskolát?

 

Búvártanfolyam kiválasztásnál elsődleges szempont szokott lenni a búvártanfolyam ára. Ez iskolánként változó, de 60-80 ezer forint között mozog. Ha ennél olcsóbbat találsz, akkor gyanakodhatsz, hogy valami nincs benne az árban, tehát minden esetben kérdezz rá hogy mit tartalmaz a búvártanfolyam, (búvároktatási csomag, könyv, elméleti búvár oktatás, búvár felszerelés, uszodai és tó belépők, vizsgadíj, nyíltvízi merülések ára, nemzetközi búvárkártya díja)
A Titán Búvár Iskolában akkor sem szoktunk plusz pénzt kérni ha neked több merülésre van szükséged ahhoz hogy biztonságosan tudjál búvárkodni.
Fontos továbbá, hogy egy búvártanfolyam alkalmával egyszerre mennyi emberrel foglakozik az oktató. 2-4fő felett félő, hogy nem kapod meg azt az odafigyelést, ami szükséges a búvár tudás elsajátításához.
Érdemes a lakhelyedhez közeli iskolát választanod, igy megúszod az állandó utazgatást. Persze van olyan búvár iskola akiért érdemes utazni. 🙂

 

Ki a jó Búvároktató?

 

Jó búvároktató az, aki magasszintű elméleti és gyakorlati tudás birtokában van, és állandóan képzi magát. Ezen felül fontos hogy ne csak jó búvár hanem jó pedagógus is legyen, így a tudásának maximumát tudja majd átadni neked.
Legyen igényes és követelje meg a fegyelmet ne csak búvár tanítványaitól, hanem önmagától vagy tanár társaitól is.

 

Mit tanulok majd a kezdő búvártanfolyamon?

 

Három részből áll a kezdő búvártanfolyam,

  1. elméleti búvár képzésből
  2. uszodai búvár gyakorlatból
  3. nyíltvízi búvár merülésből.

 

Az elméleti búvár képzés:

Legtöbb esetben 12-20 óra búvár elméleti előadásból áll. Jó esetben ez nem egy videónézés, vagy a könyvből való felolvasás, hanem egy érdekes, a lényeget akár többször is elismétlő, történetekkel színesített előadás sorozat.
A legtöbb búvár oktatási rendszerben létezik már a tankönyv általi otthon tanulós egyedül felkészüléses, e-learning módszer is, de ez esetben mindenképp ragaszkodj a személyes konzultációkhoz is, hisz ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy profi búvár váljon belőled.
Nem elhanyagolható az sem, hogy míg a könyv csak az éppen aktuális tanfolyam anyagával ismertet meg, addig az elméleti oktatáson a Búvár oktató túllépheti ezt a határt és tapasztalataival kiegészítve átfogóbb képet tud majd neked nyújtani a búvárkodásról, és segíthet a szabályok és a törvényszerűségek pontosabb megértésében is.

 

Miről hallasz majd a búvártanfolyamon?

 

  • megismerkedsz majd a búvárfelszerelésekkel és azok karbantartásával
  • a búvárkodás fizikai ismeretével
  • a búvármerülés élettani kihatásával
  • a merülés megtervezésével és végrehajtásával
  • önmentési és társmentési technikákkal
  • a búvárkodás veszélyeivel, és azok megelőzéséhez szükséges szabályokkal
  • és a vízalatti környezettel, növényekkel, állatokkal.

 

A búvártanfolyam elméleti előadás sorozatának végén írásbeli vizsgát kell tenned minden rendszerben.

 

Uszodai Búvár képzés:

 

Általában 4 merülésből kell állnia, de egy jó búvártanfolyamon csak akkor engednek nyílt vízre merülni, ha már mindent tökéletesen meg tudsz csinálni. És egy jó tanfolyamon egy-két plusz merülésért nem kérnek plusz pénzt a tanulóktól.
Az uszodában tiszta látótávolság, és 1-2m-es vízmélység van. Így minden búvártanuló biztonságban tudja gyakorolni a különböző búvár feladatokat.
Az uszodában megtanulsz lebegni, maszkot üríteni, légző automatát vízteleníteni, kiegyenlíteni, levegőt adni és kapni… stb. ezek mind szükségesek, hogy megszerezd az alapvető vízbiztonságot, és biztonságban tudjál merülni.
A búvártanfolyamod uszodai részében meg kell hogy ismerd a különböző felszerelési tárgyakat, és gyakorolnod kell azok összeállítását is. Ezt itt kell megtanulnod, és ne hagyd, hogy ez kimaradjon.

Ha mindent jól begyakoroltál csak akkor jöhet a búvártanfolyam nyíltvízi része!

 

Nyílt vízi búvárképzés:

 

A búvártanfolyam nyíltvízi részén oktatási rendszertől függően 4-5 merülésnek kell lennie. Az is szabály, hogy a búvártanfolyam részeként egy nap maximum 2 merülés lehet végrehajtani.
Fontos, hogy ezt is még a tanfolyam megkezdése előtt tisztázd oktatóddal, mint hogy azt is hogy lesz-e teljes felszerelésed a merülésre, vagy valakivel osztoznod kell, s így lehet, hogy kevesebb időd jut majd gyakorolni. (Nálunk természetesen ilyen nem fordulhat elő)
Nyíltvízi merülések esetén a tanfolyamok költségében a magyarországi merülések szoktak benne lenni. Ha Te tengeren szeretnél merülni, akkor ezt is mindenképp beszéld meg oktatóddal. Ilyen esetben valahogy jóvá szokták irni a nyiltvizi merülések költségét a tengeri túra árából.

Persze nem kell tenger ahhoz, hogy búvártanfolymod befejezhetsd. Magyarországon is vannak jó látótávolságú, és érdekes tavak. Dorog Gyékényes, Hegyeshalom, vagy akár a télen is merülhető melegvízű Tatai fényes-forrás is remek hely a merülésre.

 

Mi fog történni a búvártanfolyam nyíltvízi részén?

 

Nyíltvízen mindent gyakorolni fogsz amit eddig tanultál az uszodában, természetesen itt a lebegés is nagyobb jelentőséget kap.
Az utolsó merülésen gyakorlatban is le kell vizsgáznod az uszodai gyakorlatokból.

 

Búvártanfolyam után!

 

Eredményes vizsga után megkapod búvárigazolványodat (Fontos! Van olyan rendszer, ahol több hetet is kell várni a búvárkártyára.) és mehetsz is merülni 18 méteres mélységig bárhol a világon. 20-25 merülés után pedig továbbképezheted magad haladó búvárrá.

 
Nézd meg mi minden van a Titán kezdő búvártanfolyamban és jelentkezz!
https://titanbuvar.hu/kezdo-buvar-tanfolyam/

Jó merüléseket kívánunk!

[esbsingle id=4]

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék