Búvárkodás Tatán, a Fényes-forrásban

Búvárkodás Tatán, a Fényes-forrásban

Itthon merülni?” – a legtöbb búvár, aki valaha merült már külföldön, csak a száját húzza erre a kérdésre. A Vörös-tenger, vagy akár csak az Adria vízi világának látnivalóihoz képest a hazai vizekben szinte „nincs semmi”.

Minden búvárnak, aki eddig így gondolkodott, hatalmas meglepetést jelent a tatai Katonai tó, amely az egyetlen engedélyezett merülő hely a Fényes-források közül. Igazi különlegesség ez, ami újdonság és élmény a legprofibbaknak is.

tata fényes-forrás búvár merülés

 

Búvártúra a Fényes-forrásokhoz

 

tata fényes-forrás búvár merülés, láperdő

A hosszú hétvégén éppen ezért Tata felé vettük az irányt, ahol a Katonai tavon kívül még számos más forrástó, horgásztó, illetve Európában egyedülálló láperdő várja a látogatókat. A búvártúra éppen ezért egy kis sétával kezdődött, ahol megcsodálhattuk a természetvédelmi terület legszebb helyeit. Tavasszal és nyáron a legburjánzóbb itt a természet, ahogy azt megtudtuk, ilyenkor tavirózsa szőnyeg lepi el a lápot, a tönkökön teknőcök és vadkacsák sütkéreznek. Rajtuk kívül mintegy 300 védett növény- és állatfaj él ezen a tájon, ezért a búvártúra a kísérőknek is érdekesség. Mivel nem minden tó merülhető, számos titkot rejtenek a tatai vizek – mesélte a helyi búvárbázis vezetője.

A rövid séta és előadás után megkezdtük a merülést a Katonai tóban. Első ránézésre talán kiábrándító lehet, hogy a kis tavacskát körbebetonozták, de ez ne riasszon el senkit: alámerülve látványos víz alatti növényvilág, igazi dzsungel várja a búvárokat, amiben a legtöbben nagyon hamar el is tévedtek. Feljövetelkor ugyancsak vicces „víziszörnyek” válhattak azokból a búvárokból, akik a felszínen úszó hínárokba beleakadtak.

 

tata fényes-forrás búvár merülés

Milyen egy forrás a víz alatt?

 

A vízmélység maximum 6 méter, és mivel a forrásnál – a fő látványosságnál – nem több, mint 3, ezért intro merülésre, kezdők számára is ajánlott.

A forrás 25 fokos vize pedig október végén is kellemessé teszi a merülést száraz és nedves ruhában egyaránt. A tó mérete miatt egyszerre csak 2-3 búvár tartózkodhat benne, vigyázva kell úszni,  hogy ne zavarjuk fel nagyon a vizet. A látótávolság három-négy méterről könnyen csökkenhet nullára, ha valaki nem figyel oda a lábtempóra.

tata fényes-forrás búvár merülés

Maga a forrás fantasztikus jelenség, pár főbb központi helyen kívül rerngeteg apróbb víz alatti gejzírhez hasonló bugyogó alakzatot lehet látni. A kezünket belemerítve úgy érezhetjük, folyékony a homok, a víz állandó mozgása a nagyobb helyeken akár egy szivacsos szerkezetű követ is meg tud tartani. Ez a nagyon laza szerkezetű homokréteg 6 méteres vastagságot is elérhet, ezért vigyázni kell, nehogy belesüllyedjen a búvár.

A merülések közben a parton az őszi napsütésben piknikeztünk egy jót, majd még egyet merültünk, mielőtt lement volna a nap.

tata fényes-forrás búvár merülés, ebéd

A Fényes-forrást jó szívvel ajánljuk az összes búvárnak, hiszen ilyen érdekességet a Vörös-tengeren sem látni, ráadásul ezért nem kell elutazni sem!

 

Merülj Te is! Búvárkodj velünk a tatai Fényes-forrásban 2013-ban! Tovább… >>>

 
További cikkek a fényes-forrásokról >>>
[single-testimonial id=”638″]

[single-testimonial id=”642″]

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék