Búvárkodás: 7 alaptalan félelem, ami miatt nem jelentkezel kezdő búvártanfolyamra

Búvárkodás: 7 alaptalan félelem, ami miatt nem jelentkezel kezdő búvártanfolyamra

“Búvár oktatóként sokszor találkozunk megalapozott és megalapozatlan félelmekkel a búvártanfolyamok során. Sokszor haljuk, hogy “félek, hogy fájni fog a fülem”, vagy “félek az állatoktól, félek a bezártságtól vagy félek, nem tudom megtanulni a technikát, félek a merüléstől és a mélységtől.

Mi, a Titán Búvár Iskola oktatói úgy gondoljuk, hogy csak az ismeretlen dolgoktól lehet félni. Ha eljössz és kipróbálod a búvárkodást akárcsak egy próbamerülés során, akkor már nem fogsz félni. Lehet, hogy örök szerelmeddé válik a merülés, de az se gond, ha rájössz, hogy a búvárkodás nem neked való. A lényeg hogy próbáld ki!

Megnyugtatásod kedvéért, még mielőtt a vízbe merészkednél és felvennéd a búvármaszkot, megpróbálunk néhány alap búvár kérdésre választ adni.

A 7 leggyakoribb kezdő búvár félelem

 

“Félek hogy fájni fog a fülem”

Ahányszor mélyebbre próbálsz menni, elkezd fájni a füled?
A fájdalom oka az, hogy a víz nyomást gyakorol a dobhártyára, ez pedig, amíg ellennyomás nem lesz a közép fülben, fájdalmat okoz.  Ezt nagyon egyszerűen el lehet kerülni. Fogd be az orrod, és próbálj levegőt kifújni rajta! Ezzel az egyszerű mozdulattal levegőt tudsz juttatni a dobhártyád mögé, ezzel biztosítva az ellennyomást. Ezt a mozdulatsort nevezik a búvárok kiegyenlítésnek.
Fontos, hogy ha nem tudsz kiegyenlíteni, ne merülj mélyebbre. Sőt, inkább emelkedj feljebb és a fájdalom meg fog szűnni.
Ha már merülés elött fáj a füled, akkor ne merülj!

“Félek a mélységtől”

 

búvár félelem mélység
Nemo33 – egy 33 m mély medence Brüsszelben

Sokan mondják, hogy félnek a víztől és a mélységtől. Ennek az oka a legtöbbször az, hogy úszás közben általában nem látják, mi van alattuk. Búvárkodás közben legtöbb esetben jó a látótávolság, és így, hogy mindent látsz, nem fogsz félni.
Ha próbamerülésen veszel részt, az oktatód pontossan beállítja neked a lebegésed, ha pedig búvárképzésen, akkor pedig egy jó oktató csak akkor enged nyíltvízben merülni, ha már tökéletesen tudsz lebegni és akkor is csak fokozatosan visz ki nagyobb mélységek fölé.

“Félek a búvár felszereléstől, és attól, hogy nem fogom tudni használni.”

 

kezdő búvár felszerelés félelem
Megannyi felszerelés, no de minek?

Egy próbamerülés alkalmával az oktató mindent kezel helyetted, így neked csak a légzéssel és az úszással kell törődnöd. Egy búvár tanfolyamon pedig védett körülmények között addig fogod gyakorolni a felszerelés használatát amíg az nem megy rutinszerűen.
A legtöbb búvárrendszerben kötelező párban merülni, ez azért van, mert a párod felszerelése a te pótfelszerelésed. Tehát mindenki a saját biztonságának veszélyeztetése nélkül segíteni tud a társán, például levegőt tud adni neked.

“Félek az állatoktól”

kezdő búvár félelem állatok

A legtöbb búvár tanuló vagy aki még nem próbálta a búvárkodást, az fél a tengeri állatoktól. Reméljük, megnyugtat a tény, hogy a vízi élőlények több mint 90% nem veszélyes az emberre. Az állatok legtöbbször önvédelemből támadnak, ezt könnyen kivédheted, ha nem piszkálod őket a merülések során.
A nagytestű vízi élőlények színtén nem lépnek fel támadólag a búvárok ellen. Az ilyen állatokkal való találkozás hatalmas pozitív élmény lesz, ezt garantáljuk!

“Félek a cápáktól”

kezdő búvár félelem cápa

Szintén semmi okod nincs félni tőlük, hiszen a cápák nagyrésze nem támadja meg a búvárt, egyszerűen azért, mert a közel 400 cápafaj nagyrésze olyan kicsi hogy nem is próbál támadni. Veszélyt max. a nálunk nagyobb testű cápafajták jelentenek, de ezek nagyrésze sem támad provokálatlanul. 8 cápafaj van, amelynél provokálatlan támadást jegyeztek fel búvárok ellen, de hogy ezekkel a cápákkal együtt búvárkodhass, ahoz már magas búvár képzettségre van szükséged. Próbamerülőket és kezdő búvárokat sosem szoktak veszélyes élőlények közelében merültetni.

“Félek a bezártságtól”

 

búvár próbamerülés
Látod nem is olyan félelmetes!

Sokan félnek a bezártságtól és attól, hogy a vízfelszín alatt lesznek búvárkodás közben. Érdemes kipróbálni vajon tényleg ezt érzed majd a víz alatt?! Próbamerülésed vagy búvár tanfolyamod alatt meglátod majd, hogy a víz alatt egy nyitott világ vár rád. Innen bármikor fel lehet jönni és el lehet hagyni a vizet. Itt az első reflexek (miszerint az ember nem kap levegőt a viz alatt) leküzdése után, meglátod majd, hogy ugyanolyan könnyen tudsz levegőt venni mint a felszínen, és könnyed mozgással tudsz úszkálni. Kezdetben nem fognak roncsok mélyére vinni, illetve barlangokba sem, hisz ehhez külön képesítések kellenek, melyek jóval túlmutatnak egy kezdő búvár minősítésén.

“Szemüveges vagyok és félek, hogy nem tudok így búvárkodni”

búvár maszk kontakt lencse

Ez igazából nem ok a félelemre! Ha szemüveg nélkül nem látsz jól akkor két lehetőség van arra, hogy búvárkodjál. A szemüveges búvárok vagy kontaktlencsében vagy dioptriás búvár maszkban kell, hogy merüljenek. Tehát ez az akadály is elhárult az elől, hogy profi búvárrá válj! 🙂

[esbsingle id=4]

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék