Búvárfelszerelések – 5 tipp kezdőbúvároknak amit tarts be, ha uszonyt vásárolsz

Búvárfelszerelések – 5 tipp kezdőbúvároknak amit tarts be, ha uszonyt vásárolsz

Ha a tanfolyam után uszonyt szeretnél választani magadnak érdemes egy-két dolgot megszívlelni.

Minden tanfolyamon elmondják az uszonyok általános kiválasztási szempontjait, pl. hogy a merevsége igazodjon a lábad izomerejéhez, vagy hogy lehetőleg palackos merüléshez pántos uszonyt használjál, mert az jobban tartja a bokádat és úszás közben nehezebben esik le.

De vannak olyan dolgok amiket talán még nem hallottál, ezeket szedtük össze neked 5 tippben.

1. Vásárlás előtt próbálj ki minél több típust.

Búvártanfolyamon mi mindig azt javasoljuk tanítványainknak, hogy ne kezdjen bele azonnal a vásárlásba.
Hiszen épp az adott búvártanfolyamon tanulod meg hogy milyen felszerelés is célszerű, mire kell odafigyelni, és milyen szempontok vannak a kiválasztáskor.

Továbbá nálunk a tanfolyamon minden felszerelést megkap a tanuló és így akár többféle terméket is ki tud próbálni a medencés és a nyíltvízi merülések alkalmával, mielőtt dönt hogy neki melyik tetszik igazából.

Ha már túl vagy a tanfolyamon akkor is van lehetőség a próbálgatásra.

Hiszen a bérelt cuccok közül sem mindig ugyan azt a típusú uszonyt fogod megkapni.
És persze egy túrán is van arra mód hogy megkérd a társaidat hogy cserélhess velünk egy merülésre és így kipróbálhassad az ő uszonyukat (vagy más felszerelésüket). Persze ebben az esetben nem árt ha megegyezik a lábatok mérete, vagy legalábbis az csizmátok bele tud menni az uszonyba.

2. Típus kiválasztás, azaz mire szeretnéd használni.

Sok féle szempont szerint lehet csoportosítani az uszonyokat papucsos / pántos, egy anyagú / kompozit, teli / vágott…   Én most az uszonyok használata és a használathoz kapcsolódó úszás stílus szerint csoportosítanám. Tehát mondhatjuk úgy is hogy milyen merüléshez szeretnéd használni.

ABC búvár felszerelés uszony

Vannak kicsi, tömzsi, nehéz uszonyok (főként technikai búvároknál láthatsz ilyet), amik arra lettek kitalálva hogy használójuk szűk terekben (roncsokban, barlangokban) tudjon úszni. Az ilyen uszonyokat főként “békázva” (béka lábtempóban) használják, és nem annyira érdemes nyíltvízi merüléseknél használni, hiszen a gyorsúszás krall lábtempójához nem igen alkalmas, persze békában ott is lehet vele úszni, de nagyobb áramlásoknál szerintem nem annyira előnyös.

 

 

búvár, uszony, technikai, rekreációs
(piros) rekreációs uszony / (fekete) technikai uszony

A normál (nevezzük talán rekreációs uszonynak) az ami hosszabb tollal rendelkezik, vékonyabb mint a tech uszonyok és esetleg több anyagból is állhat, néhol pedig vágott vagy könnyített részt tartalmaz. Az ilyen uszonnyal könnyű haladni, úszhatsz vele krall, de akár béka lábtempóban is, sőt ha nem túl lágy az uszony akkor a hátrafelé úszást is meg lehet vele csinálni. Természetesen hátránya az hogy szűk terekben a hossza miatt könnyebben belerúghatsz a falba.

Én ha NEM kifejezetten barlangi vagy roncs technikai merülésre választasz uszonyt, akkor egy normál uszonyt javaslok, hiszen ezek “olcsóbbak” is ugyan úgy megbízhatóak viszont jobban lehet őket használni a nyíltvízi merüléseken.

3. Uszony kiválasztás csak csizmával!

Ha már tudod melyik tetszik akkor irány a bolt. DE ne feledd otthon a neoprén csizmádat, sőt ha szárazruhával is szeretnéd használni az új búváruszonyodat akkor bizony azt is magaddal érdemes vinned. (Rockboots előnyben, hisz ilyenkor nem kell az egész szárazruhát magaddal vinni.)

Miért vigyed magaddal?! Hiszen minden csizma más és más, így lehet hogy egy a boltban kapható 41-es csizmának például nincs erős merev talpa míg a tiednek otthon pedig van. Tehát a legjobb ha kéznél (lábnál) van az eredeti.

4. Rugós pántot rá?!

rugós pánt, búvár uszony

Szintén a technikai felszerelések felől érkezik az a trend hogy mindenki lecseréli a meghúzós uszonypántot egy úgynevezett rugós pántra. Ezek jó esetben nem szakadnak el. A “tech” búvároknál sokkal nagyobb problémát jelent például egy pántszakadás, hiszen ők a legtöbb esetben nem szakíthatják meg a merülésüket úgy hogy azonnal a felszínre emelkednek. Egy rekreációs búvár viszont ezt megteheti ha valami probléma történik azaz azonnal be tudja fejezni a merülését és kockázatok nélkül (betartva a felemelkedési sebességet) a felszínre tud emelkedni.  Tehát ez nem indokolja a rugós pánt használatát. Egy jól ellenőrzött sima uszonypánt akár 10 évet is kibír szakadás nélkül. Akkor mért választja egyre több kedvtelési búvár is a rugós pántokat? Annak az az egyszerű oka, hogy nagyon könnyű őket felvenni. Hiszen nem kell a csattokkal és a pántok meghúzásával bajlódni.

De míg a “tech” felszereléseknél ezek a pántok csavarokkal vannak az uszony anyagához rögzítve, addig a rekreácios uszonyoknál ez valamilyen klipsz megoldással van megoldva.

Rugós pántok hossza (bizonyos gyártóknál) is választható így pl van belőle: 20cm, 25cm és 30cm-es változat is.

5. Az uszony súlya!

Napjainkban sokszor beszélünk az egyes felszerelések súlyáról, hiszen ahhoz hogy magunkkal tudjuk vinni felszereléseinket egy repülőútra mostanában minden kg számítani szokott. A normál uszonyok általában kisebbek és könnyebbek is mint a “tech” uszonyok. Így ha Te sokat utazol repülővel akkor ez még egy ok lehet hogy rekreációs uszonyt válasszál.

 

+ 1 Tipp • Ne dőlj be a jónak látszó újításoknak!

búvár uszonyban való sétálás

Ha látsz egy jónak tűnő megoldást először néz körbe az interneten, kérdezd meg az oktatódat, kutakodj a búvárfórumokon, járj utána kinek mi a véleménye, vagy esetleg van e valaki akinek van tapasztalata az adott felszerelésről.

Saját véleményem szerint a kipróbált, bevált dolgokat csak akkor cserélném le valami újra ha biztonságot nem veszélyezteti az új felszerelési tárgy. Minden esetben védett vízben próbálnám ki először, és külön jelezném a társamnak, hogy most én egy ilyennel fogok merülni kicsit jobban figyeljen rám és segítsen ha kell.

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék