Búvár tudástár – Fülfájás

Búvár tudástár – Fülfájás

A búvárkodás egyik legkelletlenebb része lehet az hogy ha fáj a füled. A  kezdő búvár tanfolyamon vagy akár egy próba merülés alkalmával biztos hallottál arról hogy hogyan kell kiegyenlít.

Mostani cikkünk azt mutatja be, hogy hogyan tudod megoldani a fülfájásból eredő problémákat.

(Az alább leírt tanácsok, kizárólag oktatói ajánlások és nem orvosi vélemények.
Így, ha komolyabb problémád van mindenképp keresd fel orvosodat.)

Mitől fáj a fülünk búvárkodás alkalmával?

Biztos már érezted ahogy a víz alá mész a víz nyomást gyakorol a dobhártyádra ami egy kellemetlen érzéssel gyakran fájdalommal párosul.

Ennek az az oka hogy a füledben a dobhártyád mögötti területen kisebb nyomás van mint a dobhártyát külső felületén ami a vízzel közvetlenül érintkezik.

Ilyenkor ki kell egyenlíteni a külső és a belső nyomást, akár palackkal akár  szabad tüdővel merülsz.

Semmikép nem javasoljuk hogy egyedül kezd el gyakorolni. A kiegyenlítés folyamatát egy kezdő Freedive vagy palackos búvártanfolyam alatt szakavatott oktatók jelenlétében érdemes megtanulni és gyakorolni! (Hiszen nem csak a fülünkben kell kiegyenlíteni, hanem pl. a maszkunkban is!)

búvár, fül, kiegyenlítés, valsava, frenzel

 

A kiegyenlítésnek két formája létezik:

1. Valsalva módszer:

A Valsalva módszerrel a búvár maszkon keresztül befogott orrán próbál levegőt kifújni, melynek hatására megnyílik az Eustach kűrt és nagyobb nyomású levegő áramlik a dobhártya mögötti területre.

búvár, fül, kiegyenlítés

2. Frenzel módszer:

A Frenzel módszernél  nyeléssel és/vagy az állkapocs mozgatásával nyitjuk meg az Eustach kürtöt.

(Ez olyan mint amikor a repülőgépen cukorkát osztogatnak hogy az utasok nyeljenek leszállás közben)

A két kiegyenlítés forma közül a Frenzel módszer az amelyik kevésbé terheli meg a fülünket. A legtöbb búvár tanfolyamon ezt a módszert ajánlják. Viszont sajnos ezzel a módszerrel a búvároknak csak egy elenyésző százaléka tud kiegyenlíteni. Ezért legtöbben a Valsalva módszert alkalmazzák.

Tipp!

Ha nem szeretnéd, hogy fájjon a füled akkor a Valsalva módszer alkalmazása előtt mindenképp fújd ki az orrodat, ezzel megelőzheted a gyulladást. Hiszen így nem kerül váladék a dobhártyád mögötti részre.

Hányszor kell kiegyenlíteni?

A búvárok a kiegyenlítést folyamatosan csinálják, ahogy egyre mélyebbre merülnek. Persze minél mélyebben van a búvár annál ritkábban kell kiegyenlíteni, hiszen a relatív nyomásnövekedés a mélység növekedésével csökken.

Nem tudsz kiegyenlíteni?!

Fontos szabály! Ha nem tudsz kiegyenlíteni akkor ne merülj mélyebbre mint ahol már érzed, hogy egy kicsit “nyom” tehát nem fáj hanem már érzed a nyomást a füleden.

búvár, veszély, stop, kiegyenlítés

Ilyenkor tilos mélyebbre merülni. Hiszen ha tovább ereszkedsz, akkor akár be is szakadhat a dobhártyád.

Tehát mindig akár méterenként is egyenlíts ki! Ez persze könnyebb ha palackkal merülsz, mert akkor van levegőd és időd a próbálkozásra.

Hogyan előzhető meg a fülfájás, ha búvárkodsz?

A fülünk belső felén természetes védő réteget képez a fülzsír.  Viszont több egymás utáni merülés esetén, sajnos kimossuk ezt a védő réteget a fülükből és az így felpuhult részeken könnyebben meg ülnek a baktériumok amik gyulladáshoz vezetnek.

Megelőzésképpen érdemes olajos cseppeket használni merülés előtt.

Merülés után pedig sose felejtsd el (főleg ha sós vízben merültél) édes tiszta vízzel kiöblíteni, majd pedig a lehetőségekhez képest megszárítani a füled.

Fülpucoló használata szigorúan tilos!

A kórokozók elleni védelem és a hatásos szárítás érdekében érdemes alkoholos fülcseppeket használni merülés után. Ezek szárítják a füled belső felületét és antibakteriális hatásukkal védik is.

Ha már fáj a füled búvárkodás után.

A fül fájás megnehezíti a búvárkodást, sőt néha nem is tudsz tovább merülni.

Mi a búvárainak legtöbbször az egyiptomi Otal fülcseppet szoktuk javasolni.

Otal-fulcsepp-egyiptom

Ugyan ilyen jó ha az itthoni patikákban kevertetsz magadnak egy szárító hatású Otogutta borica nevű fülcsep. De ennek elkészülte legalább egy napot vesz igénybe. Tehát ne hagyd az utolsó percre a beszerzését!

otogutta-borica-buvar-fulcsepp

Mind két szer esetében ajánlott egy-két (4-5) cseppet cseppenteni először az egyik, majd a másik füljáratba. De a kettő között legalább öt percig hagyni kell hogy benne legyen a szer. Tehát oldalt dőlve érdemes csinálni.

Ha már fáj a füled a jó öreg meleg sós melegítés is szokott használni.

Ha pár napig nem javul akkor érdemes orvossal megnézetni.

Ha nem tudsz kiegyenlíteni nem merülj!

Amennyiben mégis merülnél, és még lefele kínszenvedések árán sikerül is a kiegyenlítés, lehetséges hogy a felfele emelkedésnél fog nagyon fájni a füled. Ilyenkor a jó megoldás (ha már ott vagy) az, hogy a lehető leglassabban emelkedsz fel a felszínig.

Lyukas dobhártya

Lyukas dobhártyával nem lehet merülni. Ilyen estben is fordulj orvoshoz!

+1 tipp

Ha csuklya van a fejeden előfordulhat (néha még csukja nélkül is), hogy egy kis levegő marad a külső hallójáratodban, és ennek hatására nem sikerül vagy csak lassan megy a kiegyenlítés. Ilyen esetben engedj vizet füledbe, és úgy próbáld meg. természetesen betartva a fent leírtakat.

 

Biztonságos merülést kívánok neked!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék