Búvár tippek – Hogyan adjuk vissza, és hogyan tartsd karban a búvárfelszerelésed

Sok búvár nem-, vagy csak részben tanulta meg, hogy hogyan kell merülés után eltenni, vagy visszahozni a búvárfelszereléseket.

Majdnem minden búvártúra vagy uszodás merülés után, amikor visszakapjuk a felszereléseket, mindig találunk valami “problémát”.

Hol kisebb, hol pedig nagyobb gondot. Néha pedig vicces dolgot.

Ebben a búvártipp videóban azt mutatjuk be, hogy hogyan kellene visszaadni a bérelt cuccokat, és hogy hogyan tudod megóvni a saját búvárfelszereléseidet a korai elöregedéstől, elromlástól.

 

Búvár felszerelés megóvó és ellenző checklista

Segíteni szeretnénk azoknak a búvároknak, akik meg szeretnék óvni a felszerelésüket. Így zökkenőmentes lehet a merülésed is.

Minden felszerelésre igaz (így ezt nem írom minden felszerelési tárgy mellé, hiszen ez alap 🙂 ):

Mosd el édesvízben a külsejét és a belsejét is! (kivéve a légzőautomata elsőlépcsőjének a belseje és a száraz ruhád belső része)
Majd hagyjad megszáradni, nem tűző napon.

 

FelszerelésMerülés előtt (búvárláz idején min 15perc.)Merülés utánTárolás
MaszkPánt ellenőrzése (nem szakadt), PáramentesítésPánt és a szoknya ellenőrzéseHogy ne karcolódjon vagy törjön ezért érdemes vagy maszktartóba rakni, vagy pedig az uszonyod lábrészében tárolni.
LégzőcsőCsutora ellenőrzése, Kilégző szelep jól zár, RögzítésSzelep alatt van e piszokNem igényel különösebb eljárást, merülések között úgyis a maszkodon marad.
Csukja, Kesztyű Felvételre előkészíteniKifordítva szárítani főként a titán fóliás belsővel rendelkezőket, mert összeragadhat. Figyelni kell, hogy ne ragadjon össze.
NeoprénruhaVisszafordítani,
Cipzárokat kinyitni (csuklón és a lábon is),
Nejlon zacskó előkészítése hogy könnyebb legyen felvenni
KifordítaniSzéles vállfán akasztva, Csak az utazás idejéig érdemes csak hajtogatni.
Jacket (BC), WingInflátor és a gyorsleeresztők ellenőrzése,
Levegő felfújás,
(Hevederek kilazítása),
Palacktartó heveder rendes befűzése
Kiengedjük a bele kerülő vizet, (Kilazítjuk a hevedereket) Vállfán kicsit felfújt állapotban, Csak az utazás idejéig érdemes csak hajtogatni.
Reductor 1st stageO gyűrűk megléte és épsége (ha sziszeg az nem jó!), Gyors légzéssel a 2nd stageből, nézve a nyomásmérőt ellenőrizhető, hogy jól üzemel e a 1st stage, vagy hogy nyitva van-e rendesen a palack. Ha billeg a mutató akkor valami nem jó!!!Porvédő kupak vissza, Tömlők törésvédő alatti átmosása és ellenőrzése.Körré alakítva, biztonságos helyen. Utazásnál kézipoggyászban szállítható (tör nélkül!)
Reductor 2nd stage, OktopuszCsutora épsége, Elzárt és leeresztett rendszer mellett, a kilégző szelep épsége (ha nem tudsz levegőt beszívni, akkor jó)Csutora épségeua.
Nyomásmérő0 levegő helyzete, Sziszegés a tömlő csatlakozásnál, ua.
PalackINT, DIN ellenőrzése,
(DIO "O" gyűrű megléte, minősége)
Adatok ellenőrzése a nyakon (dátum +3év az érvényes)
Gáz analizálás!!!
Nyomás ellenörzés
Nyomás ellenőrzésFektetve, vagy feldőlés mentesítve (hosszú időre max. 30-40bar)
SzárazruhaMandzsetták cipzárak ellenőrzése, Porozása "vakszolása", Felvétel után nyomástartás tesztTisztítás, Ellenőrzés, SzárításFélbehatva tartón vagy szárazruha tartón
ÓlomövSúlyok elhelyezését, Csatt befűzését, Túllógás mértékét Össze van-e csatolvaÖsszecsatolt állapotban
Súlyzseb Rögzítés ellenőrzéseVisszaszerzés a nagy halom súlyzsebből :), Utolsó merülés után pedig az ólmok kivétele BC mellett, benne, ólom nélkül!
Búvárkés, Kötélvágó Rögzítése
CsizmaCipzár lazítása
UszonyPánt kilazítása, és a pánt állapotának ellenőrzése Visszaszerzés a nagy halom uszonyból, Összecsatolás!!!, Kilazítás, Fektetve és sámfázva
ComputerTöltöttség és a kijelző épségének ellenőrzése, Merülés tervezésMerülési adatok kiolvasásaVédett helyen, (merülésre kész állapotban), Repülőn csak a kézipoggyászban szállítható!!!
LámpaTöltöttség, az "O" gyűrűk és a rögzítés ellenőrzése,Kikapcsolt állapot és a töltöttség ellenőrzéseVédett helyen, Hosszú távon elem vagy akkumulátor nélkül.
OrsóEllenőrizd hogy rögzített-e a kötél vége az orsó dobra és hogy nincs gubanc rajta és hogy önmagától nem tud lebomlani.Használat utáni rendbetétel
BólyaEllenőrizd hogy milyen tipus, van-e kötél benn (ha van akkor azt könnyen használható-e), Nincs-e sérülés rajta Ha használtad, akkor leengedni, összehajtogatni, összetekerni
Fényképezőgép, GoPro, stb...Ellenőrizd a töltöttségét, az "O" gyűrű épségét, a tok szigetelése és gombok működését és a rögzítéstElmosás, Szárazra törlés, Ha kiveszed a tokból a gépet akkor a tokot azonnal csukd ismét össze, így megóvod az "O" gyűrűt a koszolódástól. Biztonságos helyen

 

 

 

Author: Titán Búvár Iskola

CSAPATUNK

Share This Post On

Submit a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Íme a belépőjegyed a víz alatti kalandokhoz és egy nagyszerű közösséghez!

Köszönjük a feliratkozást!