Búvárkodás Vigyázat!!! avagy, milyen veszély fenyegeti a búvárt?

Búvárkodás Vigyázat!!! avagy, milyen veszély fenyegeti a búvárt?

Búvárkodás veszélyei kezdő és haladó búvároknak – Szeretnéd tudni, hogy milyen veszélyek fenyegethetik a búvárokat? Mi a Titán Búvár Iskola oktatói úgy gondoljuk, hogy minden búvárveszély a szabályok áthágásából fakad! Félni nem kell a búvárkodástól, csak a búvárszabályokat kell betartanod! Ha jó búvár oktatód volt, akkor már a kezdő búvártanfolyamon megértetted, hogy a szabályok a biztonságos merülés határait húzzák meg, és nem azért vannak, hogy korlátozzanak a szabadságodban. Például: Kezdő búvárként azért nem merülhetsz mélyebbre, mint 18m, mert ezen a tudásszinten még a legtöbb búvár, (ha nagyon ügyes is,) nem ismeri eléggé a felszerelését. Mikor megkérdezik mennyi levegőd van, a kezdő búvár végigtapogatja az egész felszerelését, mire a kezébe akad az amúgy könnyen megtalálható nyomásmérő. és csak ez után kezd el gondolkodni azon hogy hogy is mutogassa el a 130 bar-t. Legalább 20-25 merülés kell hogy igazán ráérezzél és tudd kezelni a felszerelésed. No de nézzük sorra, milyen veszélyek lesnek a búvárra, azaz mik a valós és melyek a vélt félelmek a búvárkodással kapcsolatban!

 

Búvárkodás veszélyei 1. –
“Félek hogy elfogy a levegőm!”

búvár, búvárkodás, búvárkodás veszélyei, levegő, kezdő búvártanfolyam

Ettől nem kell tartanod. A búvártanfolyamon is megtanulod, hogy a búvárok minden esetben tartalék levegővel vannak ellátva. Ezt a levegőmennyiséget (nyílt víz esetén 50 bar) csak és kizárólag akkor használhatják el ha valami probléma történik a víz alatt. A tartalék levegő mennyisége elegendő arra, hogy nyílt vízi merülések alkalmával a szabályszerű felemelkedést végre tudd hajtani a társadat lélegeztetve is. Másrészről pedig a búvárok mindig párban merülnek! Tehát a társad tartalék levegője a Te tartalék tartalék levegőd. Hisz meghibásodás esetén a társad tud a második légzőautomatán (oktopusz) keresztül levegőt adni neked!

 

Búvárkodás veszélyei 2 –
“Félek hogy elromlik a felszerelésem!”

búvár, búvárkodás, búvárkodás veszélyei, búvárfelszerelés, kezdő búvártanfolyam
A társellenőrzés elengedhetetlen a biztonságos búvárkodáshoz!

A búvártársi rendszer biztosítja számodra a legtöbb felszerelés pótlását! A társad egyes felszerelései a te pót felszereléseid. Levegőt tud adni, segíthet az emelkedésben, vagy éppen a sülyedésben, a búvár komputere vagy mélységmérője a főbb adatokban segít eligazodnod. Sőt a társad segíthet egy leesett maszk megtalálásában, vagy egy beakadt damil elvágásában is! Így tehát ha betartod azt az alapszabályt hogy a társadtól karnyújtásnyi távolságban merülsz, és 4-5 percenként összevetitek búvár műszereitek adatait, akkor minimális az esélye annak, hogy bajba kerülhess.
 

Búvárkodás veszélyei 3 –
“Félek hogy eltévedek!”

Kezdő búvárként a UEF-ben és a legtöbb oktatási rendszerben kötelező oktató vagy merülésvezető felügyelete mellett merülnöd. Nekik többek között az a feladatuk hogy egybentartsák a csapatot. Persze ebben neked is tevőlegesen részt kell venned. A víz alatt ha csoportosan merülünk, mindig páronként sorban úszunk. Kezdő búvárok mindig az oktatóhoz közel középen helyezkednek el a csapatban, elöl és hátul pedig tapasztalt búvárok szoktak úszni. Tehát ritka hogy valaki feltűnésmentesen el tudjon hagyni egy ilyen merülő csoportot. A Titán Búvároknál és a legtöbb rendszerben így a UEF-ben is haladó búvártanfolyamon a búvárok megtanulják és gyakorolják a vízalatti búvár tájékozódást tájolóval és tájoló nélkül is!
 

Búvárkodás veszélyei 4 –
“Félek hogy a mélybe süllyedek!”

A lebegés az egyik legfontosabb dolog, amit a búvár tanuló elsajátít a kezdő búvártanfolyamon. Ha nem tudsz lebegni uszodában, akkor egy jó oktató nem engedi hogy a búvártanfolyam nyílt vízi részére áttérjél. Ezt medencében kell megtanulni. (A medencés búvártanfolyam része, hogy megismerkedj a lebegést biztosító kiegyenlítő térfogattal – jacket-el, és megtanult a használatát.) Másrészről, kezdő búvárként az oktatód nem fog hatalmas mélységek fölé vinni. Itt a neked is a fokozatosság elve alapján kell eljárnod, még akkor is ha már tapasztalt búvárnak számítasz.
 

Búvárkodás veszélyei 5 –
“Félek hogy megtámad egy cápa!”

búvár, búvárkodás, búvárkodás veszélyei, cápa támadás, kezdő búvártanfolyam

Cápát látni, és cápával merülni hatalmas élmény! A búvárok legtöbbje nagyon várja ezeket a merüléseket! Neked sem kell tartanod attól, hogy cápával fogsz találkozni. Hidd el nekem, a legtöbb merülőhelynél nem lesznek cápák. Ahol vannak, ott pedig előre jelezni fogja a helyi merülésvezető, és azt is elmondja mit és hogyan csinálj. De nem kell megijedned, nem fognak támadni! Cápák nagyrésze nem is támad emberre, mert méretük miatt annyira kicsik, hogy nem tekintenek minket tápláléknak. A legtöbb cápatámadás pedig nem palackos búvárok ellen irányul: a szörfösök, vadász búvárok és a snorkelingesek inkább veszélyeztetettek ilyen szempontból, hisz ők azok, akik a felszínen összetéveszthetők a táplálékuknak szolgáló élőlényekkel. Merüléseid alatt nem kell tartanod a cápáktól! De az is fontos, hogy ne tekintsd őket delfineknek sem. Ne feledkezz meg róla hogy vadállatokról van szó! Ne piszkáld, ne etesd, és ne vadássz a közelükben. Snorkelezni is csak cápamentes helyen menj, kérdezd meg a helyi bázisokat hogy hol érdemes és hol szabad szabadtüdős búvárkodni.
 

Búvárkodás veszélyei 6 –
“Félek hogy klausztrofóbiás leszek!”

Azok akik szorongnak, nem érzik magukat jól szűk és zárt terekben azoknak azt tudom javasolni, hogy egy próbamerülés alkalmával próbálják ki a búvárkodást. Tapasztaltaink szerint, mindenki aki ezzel a fajta érzéssel jött búvárkodni és félt a bezártságtól, arról számolt be, hogy épp ellenkezőleg hatott rá a vízalatti világ. Búvárkodás közben egy tágas 3 dimenziós teret járhatsz be és nem érzed hogy be lennél zárva. Ha érdekel a búvárkodás akkor gyere el egy próbamerülésre és próbáld ki neked milyen érzés. Hidd el megéri!
 

Búvárkodás veszélyei 7 –
“Félek hogy dekompressziós betegségem lesz!”

Ettől sem kell félned. Tartsd be a búvárszabályokat, és merülj biztonságosan! A dekompressziós betegséget a nem megfelelő felemelkedési sebesség és a nem betartott no deco idő válthatja ki. A UEF-nél és a Titán Búvár Iskolánál kötelező minden búvár részére a búvárkomputer használata (ha nem ismered akkor mi szívesen megtanítjuk neked). A búvár komputernek köszönhetően a merülés egész ideje alatt – több más adat mellett, – pontos információkat kapsz a szervezetedben felgyülemlett nitrogénről azaz arról hogy még mennyi időt tölthetsz egy adott mélységben, hogy ne lépd túl a no deko idő határát. A búvárkomputer a felemelkedési sebesség betartásában is a segítségedre van. Pontos adattal szolgál az éppen aktuális sebességedről, és figyelmeztet arra is ha túl gyorsan emelkednél, segít betartani a biztonsági megállót is!
 

Búvárkodás veszélyei 8 –
“Félek hogy fájni fog a fülem!”

A fülfájás is elkerülhető! A nyomás okozta fülfájás ez első, amivel a búvár találkozik. Ezt a fájdalmat a víz alatti környezeti nyomás és a dobhártyád mögötti terület kisebb nyomása miatt érzed. Búvártanfolyam vagy akár egy próbamerülés alkalmával, a búvároktató részletesen elmagyarázza, hogyan kell kiegyenlíteni, és ezzel az egyszerű módszerrel meg is oldódik a probléma. A másik oka annak, hogy búvárkodás közben előtt vagy után tartósan fáj a füled, lehet, hogy bakteriális fertőzést kaptál. Ennek megelőzése érdekében, ha tengerben merülsz, mindig mosd ki a füled édesvízzel, és amennyire tudod, szárítsd meg! (fülpálcikát NE használj!)
 

Búvárkodás veszélyei 9 –
“Félek az áramlásoktól!”

búvár, búvárkodás, búvárkodás veszélyei, áramlásban merülés, kezdő búvártanfolyam
Jelzőbolya feltűnő színe miatt, messziről is jól látszik a tengeren. A nálunk és a UEF búvárrendszerben is kötelező felszerelési tárgy!

Tengeri búvártúrák alkalmával mindig van esély rá, hogy olyan helyen merülsz ahol áramlás lesz. Kisebb áramlások várhatnak rád Horvátországban Pag-szigeténél, nagyobb áramlásokkal pedig találkozhatsz egy Vörös-tengeri búvártúra alkalmával a Brothers szigeteknél Dahabon vagy akár a Thistlegorm roncsnál is! Gyenge áramlás esetén a búvárok az áramlással szemben kezdenek merülni, és visszafele az áramlás segíti a búvárt a visszaúton. Az erősebb áramlást is meg lehet “lovagolni” ezt hívják sodró áramlásos merülésnek más néven “korall express”-nek. Ebben a merülési formában a víz visz magával, és neked csak a lebegésre kell figyelned! Ez a merülési forma is nagyon kedvelt a búvárok körében. Áramlásos merülés alkalmával alap követelmény hogy mindig legyen a merülőhelyen üzemképes motorcsónak, és lehetőleg felszíni figyelő! A UEF szabályai értelmében, így a Titán Búvároknál is, mindig van jelzőbója. Ez az egyszerű eszköz életet menthet, hisz elsodródás esetén a feltűnő színű nagy méretű “hurka” messziről is nagyon jól látszik! Ne felejtsd el, hogy a felszíni jelzősíp szintén kötelező felszerelés minden rendszerben, hangjával messziről is jelezni lehet bármilyen vészhelyzetet!

[esbsingle id=4]

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék