Adriai búvár határozó: tengeri állatok és növények

Búvár oktatóként a merülések után sokszor hallom a kérdést:
“Mi volt az a csíkos hal aminek olyan vöröses csík van az oldalán és amikor felkavartad a homokot akkor odajöttek sokan? és az mi… és az mi…”

Te vajon, felismered az alábbi élőlényeket?

Tudod a nevüket?

Megtalálnád őket búvárkodás közben?

 

Adria, búvár, horvat ország, állat, növény, tenger, tenger biologia,

(balról jobbra: Vándorló Sallangcsiga • Társuló garnéla • Conger vagy Tengeri angolna • Közönséges polip • Kövi aranyrózsa • Hosszúorrú csikóhal • Leopárdcsiga)

 

Ha már láttad őket de nem tudod, mi a nevük, érdemes tovább olvasnod!

Hiánypótló könyv az Adriáról!

Ha elvégeztél egy kezdő búvártanfolyamot és már van egy pár merülésed, valószínűleg már találkoztál egy-két élőlénnyel a víz alatt
Minél többet merülsz, annál inkább feltárul a felszín alatti világ. Ez egy olyan elképesztő és sokszínű területe a földnek ami még nagyrészt feltérképezetlen. Olyan élőlények vannak a víz alatt, amiről nem is tudjuk/tudtuk hogy léteznek.
Búvárként talán neked sem elég az hogy tudsz már merülni, úszni, lebegni vagy maszkot üríteni, és szeretnéd már testközelből látni a tenger lakóit. Ez azonban nem is olyan egyszerű – hiszen a legtöbb víz alatti élőlény elbújik a búvárok elől ezért nem könnyű őket észrevenni.

Hányszor úsztunk már el a tengeri moszatfűben megbújó csikóhalak mellett, mennyiszer nem vettünk észre egy sziklahalat a falon, és mennyi alkalommal nem ismertük fel hogy az üregben polip van…

buvar-adria-horvat-orszag-tarsulo-rak

Társuló garnéla és Kövi aranyrózsa

 

Régen állandó csodálkozással töltött el amikor vezetőnk vagy oktatónk olyan élőlényekre is rámutatott a merülés során, amelyeket észre sem vettünk. Sőt a merülés végén a naplóba beíráskor el is tudta mondani hogy mit láttunk.
Hogyan csinálja? Hogy veszi észre? Honnan tudja?

A válasz nagyon egyszerű: ha búvárként megtanultad mit és hogyan keress, és ha egy alkalommal is de megtaláltad és megjegyezted hogy néz ki a víz alatt, akkor már rááll a szemed és a következő merüléseknél is észre fogod venni.
Egy kis trenírozás után én például (szerencsére) akármennyiszer búvárkodom Pag-on, mindig minden merülésnél megtalálom a polipokat. Ezért is szeretnek velem merülni a búvárok.

búvár, horvát ország, adria, polip, pag

Közönséges polip (Octopus vulgaris) • Adria, Pag

 

A felismeréshez elengedhetetlen hogy tudd mit keresel, ebben segítenek a tengerek élővilágával kapcsolatos könyvek.

búvár, egyiptom, vörös-tenger, határozoIgaz ezek nagy részét nehéz magaddal vinni nagy méretük és súlyuk miatt, de a készítők legtöbb esetben erre is gondoltak, így sok esetben egylapos vagy olykor kihajtós, esetleg víz alá vihető állathatározó lapokat is készítenek.
A legtöbb ilyen kiadvány a Vörös-tengerről szól.

De most itt az igazi hiánypótlás ismét kapható magyar nyelven!

 

Az Adriai-tenger élővilága

Bevezetés a tengerbiológiába

Az adriai tenger élővilága, búvár

Farkas János és Németh Szabolcs könyve igazi kincs ha sokat járunk az Adriára búvárkodni.
Segít a különböző fajokat megismerni, és felismerni, de a könyv ennél is többet ad a búvároknak.
Mentőbúvári szemmel nézve a könyv hasznos segítőtárs hisz külön fejezet foglalkozik a különböző tengeri élőlények által okozott sérülések ellátásával és kezelésével.
Ha pedig csak érdeklődők vagyunk, akkor arra is ad tanácsot hogy hogyan kezdjen el az ember a tengerbiológiával foglalkozni.
Igaz a könyv bizonyos nézeteit búvároktatóként vitatnám, hiszen mi azt tanítjuk a búvárainknak hogy ne gyűjtögessenek és vadásszanak a víz alatt, hisz ezzel ritkítják a merülőhelyek szépségét. De ettől eltekintve csak ajánlani tudom, hiszen nagyon hasznos útitárs ha a horvát tengerpartra készülünk.

Ha bővebben érdekel a tengerbiológia, nálunk a Kezdő búvártanfolyam mellé ajándékba halfelismerő előadást kapsz egy Tropikáriumi bejárással.

Hol vásárolhatod meg Az Adriai-tenger élővilága c. könyv?

Ha szeretnéd hogy a polcodon legyen ez a hasznos búvárkönyv, akkor jelezd felénk és segítünk beszerezni, vagy te magad is megvásárolhatod az Aquanauta és a Szenteltvíz üzleteiben!

Nézd meg élőben az Adria élővilágát!

Tarts velünk egy Adriai búvártúrára Horvátország egyik legszebb helyén Pag szigetén.
Ne maradj le róla!
Nézd meg az ajánlatunkat és Jelentkezz! >>>

 

Ne maradj le az Akciókról!

Titán Búvár Infó Csomag • Rendeld meg INGYEN!

Author: Attila Bolgár

Búvároktató (MSI)

Share This Post On

4 hozzászólás

 1. Szia! Találtam valami szivacs jellegű ,puha, fekete szart a vízben… Mi az???????

  Post a Reply
  • Kedves Tamara,
   Neked is csak azt tudom írni, hogy kérlek fényképezd le legközelebb, úgy talán tudok segíteni. Köszönettel: Attila

   Post a Reply
 2. Engem is érdekelne…. Nap mint nap találkozom ilyen fekete szarokkal a vízben, Az Adriai tengerben (és nem a tengeri ubira gondolok)

  Post a Reply
  • Kedves Zoltán,
   Egy fénykép segítene a meghatározásban. Így egy kicsit nehéz. Hiszen lehet szivacstól, uborkán keresztül akár egy féreg is.

   Post a Reply

Submit a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Legyen tied az INGYENES Titán Infó Csomag

Íme a belépőjegyed a víz alatti kalandokhoz és egy nagyszerű közösséghez!

Köszönjük a feliratkozást!