Adriai búvár határozó: tengeri állatok és növények

Adriai búvár határozó: tengeri állatok és növények

Búvár oktatóként a merülések után sokszor hallom a kérdést:
“Mi volt az a csíkos hal aminek olyan vöröses csík van az oldalán és amikor felkavartad a homokot akkor odajöttek sokan? és az mi… és az mi…”

Te vajon, felismered az alábbi élőlényeket?

Tudod a nevüket?

Megtalálnád őket búvárkodás közben?

 

Adria, búvár, horvat ország, állat, növény, tenger, tenger biologia,
(balról jobbra: Vándorló Sallangcsiga • Társuló garnéla • Conger vagy Tengeri angolna • Közönséges polip • Kövi aranyrózsa • Hosszúorrú csikóhal • Leopárdcsiga)

 

Ha már láttad őket de nem tudod, mi a nevük, érdemes tovább olvasnod!

Hiánypótló könyv az Adriáról!

Ha elvégeztél egy kezdő búvártanfolyamot és már van egy pár merülésed, valószínűleg már találkoztál egy-két élőlénnyel a víz alatt
Minél többet merülsz, annál inkább feltárul a felszín alatti világ. Ez egy olyan elképesztő és sokszínű területe a földnek ami még nagyrészt feltérképezetlen. Olyan élőlények vannak a víz alatt, amiről nem is tudjuk/tudtuk hogy léteznek.
Búvárként talán neked sem elég az hogy tudsz már merülni, úszni, lebegni vagy maszkot üríteni, és szeretnéd már testközelből látni a tenger lakóit. Ez azonban nem is olyan egyszerű – hiszen a legtöbb víz alatti élőlény elbújik a búvárok elől ezért nem könnyű őket észrevenni.

Hányszor úsztunk már el a tengeri moszatfűben megbújó csikóhalak mellett, mennyiszer nem vettünk észre egy sziklahalat a falon, és mennyi alkalommal nem ismertük fel hogy az üregben polip van…

buvar-adria-horvat-orszag-tarsulo-rak
Társuló garnéla és Kövi aranyrózsa

 

Régen állandó csodálkozással töltött el amikor vezetőnk vagy oktatónk olyan élőlényekre is rámutatott a merülés során, amelyeket észre sem vettünk. Sőt a merülés végén a naplóba beíráskor el is tudta mondani hogy mit láttunk.
Hogyan csinálja? Hogy veszi észre? Honnan tudja?

A válasz nagyon egyszerű: ha búvárként megtanultad mit és hogyan keress, és ha egy alkalommal is de megtaláltad és megjegyezted hogy néz ki a víz alatt, akkor már rááll a szemed és a következő merüléseknél is észre fogod venni.
Egy kis trenírozás után én például (szerencsére) akármennyiszer búvárkodom Pag-on, mindig minden merülésnél megtalálom a polipokat. Ezért is szeretnek velem merülni a búvárok.

búvár, horvát ország, adria, polip, pag
Közönséges polip (Octopus vulgaris) • Adria, Pag

 

A felismeréshez elengedhetetlen hogy tudd mit keresel, ebben segítenek a tengerek élővilágával kapcsolatos könyvek.

búvár, egyiptom, vörös-tenger, határozoIgaz ezek nagy részét nehéz magaddal vinni nagy méretük és súlyuk miatt, de a készítők legtöbb esetben erre is gondoltak, így sok esetben egylapos vagy olykor kihajtós, esetleg víz alá vihető állathatározó lapokat is készítenek.
A legtöbb ilyen kiadvány a Vörös-tengerről szól.

De most itt az igazi hiánypótlás ismét kapható magyar nyelven!

 

Az Adriai-tenger élővilága

Bevezetés a tengerbiológiába

Az adriai tenger élővilága, búvár

Farkas János és Németh Szabolcs könyve igazi kincs ha sokat járunk az Adriára búvárkodni.
Segít a különböző fajokat megismerni, és felismerni, de a könyv ennél is többet ad a búvároknak.
Mentőbúvári szemmel nézve a könyv hasznos segítőtárs hisz külön fejezet foglalkozik a különböző tengeri élőlények által okozott sérülések ellátásával és kezelésével.
Ha pedig csak érdeklődők vagyunk, akkor arra is ad tanácsot hogy hogyan kezdjen el az ember a tengerbiológiával foglalkozni.
Igaz a könyv bizonyos nézeteit búvároktatóként vitatnám, hiszen mi azt tanítjuk a búvárainknak hogy ne gyűjtögessenek és vadásszanak a víz alatt, hisz ezzel ritkítják a merülőhelyek szépségét. De ettől eltekintve csak ajánlani tudom, hiszen nagyon hasznos útitárs ha a horvát tengerpartra készülünk.

Ha bővebben érdekel a tengerbiológia, nálunk a Kezdő búvártanfolyam mellé ajándékba halfelismerő előadást kapsz egy Tropikáriumi bejárással.

Hol vásárolhatod meg Az Adriai-tenger élővilága c. könyv?

Ha szeretnéd hogy a polcodon legyen ez a hasznos búvárkönyv, akkor jelezd felénk és segítünk beszerezni, vagy te magad is megvásárolhatod az Aquanauta és a Szenteltvíz üzleteiben!

Nézd meg élőben az Adria élővilágát!

Tarts velünk egy Adriai búvártúrára Horvátország egyik legszebb helyén Pag szigetén.
Ne maradj le róla!
Nézd meg az ajánlatunkat és Jelentkezz! >>>

 

Ne maradj le az Akciókról!

Titán Búvár Infó Csomag • Rendeld meg INGYEN!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

5 válasz

  1. Szia! Találtam valami szivacs jellegű ,puha, fekete szart a vízben… Mi az???????

  2. Engem is érdekelne…. Nap mint nap találkozom ilyen fekete szarokkal a vízben, Az Adriai tengerben (és nem a tengeri ubira gondolok)

  3. Kedves Zoltán,
    Egy fénykép segítene a meghatározásban. Így egy kicsit nehéz. Hiszen lehet szivacstól, uborkán keresztül akár egy féreg is.

  4. Kedves Tamara,
    Neked is csak azt tudom írni, hogy kérlek fényképezd le legközelebb, úgy talán tudok segíteni. Köszönettel: Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék