Kezdd az ABC-vel! Mindent az ABC búvárfelszerelésről

Kezdd az ABC-vel! Mindent az ABC búvárfelszerelésről

ABC búvárfelszerelés:

a búvárkodás itt kezdődik

A szabadtüdős búvárkodás és a palackos merülés alapfelszereléseinek gyüjtőneve az ABC felszerelés.
Nevezhetnénk úgy is, hogy ezek azok a búvárfelszerelések amiket először kell beszerezned ahhoz, hogy merülni tudjál. ABC – azaz Általános Beszerzési Cikk, ezért nevezzük így.
Egy kezdő búvártanfolyamon ezekkel a búvárfelszerelési tárgyakkal részletessen meg fogsz ismerkedni, de addig is ime néhány fontos tudnivaló, hogy mire figyelj oda, és hogy hogyan válaszd ki a neked megfelelő búvárfelszerelést.
Ez azért is fontos, mert reméljük, hogy késöbb beiratkozol egy kezdő búvártanfolyamra és jó lenne neked, ha ott már a sajátodat tudnád használni.

De mik is tartoznak az ABC felszerelések közé?!

A búvár maszk, a légzőcső, az uszony és a búvárkés.

Mindegyik esetében fontos a megfelelő méret, a jó illeszkedés, és hogy megtanuld használni. Búvárkodás előtt az ABC felszerelés kiválasztásában és használatában kérd búvároktatód segítségét!

ABC búvár felszerelés maszk légzőcső uszony tör

Az ABC búvárfelszerelés elemei: a búvár maszk

A maszk feladata, hogy biztosítsa az éleslátást a víz alatt. Fontos hogy jól illeszkedjen arcunk formájához, hogy ne menjen bele víz merülés közben. A szemüvegesek merülése is megoldható, hisz a maszk alatt lehet kontaktlencsét viselni, de léteznek úgynevezett dioptriás lencsével ellátható maszkok is. Ezek kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérned, hiszen nem minden maszkba lehet ilyen lencséket tenni.
Búvárkodásban kizárólag olyan maszkok használhatók amiknél az orrunknak is ki van alakítva orrész. Ennek segítségével tudjuk a nyomást a maszkon belül kiegyenlíteni. Azok az úszószemüvegek, ahol nincs egybeépített orrész, nem használhatók búvárkodásra.
Fontos, hogy egy búvár, amikor épp nem búvárkodik, a maszkot sosem a homlokára tolva hordja hanem a nyakába lehúzva. Ha a homlokodon tartod a maszkot, nagy eséllyel egy hullám le tudja sodorni a fejedről, illetve a búvárok körében ez a pánik egyik jele, hisz aki pánikban van csak az tolja fel a homlokára a maszkját.

ABC búvár felszerelés maszk
Egy lencsés • Osztott lencsés • Panoráma • Full face

Az ABC búvárfelszerelés elemei: a légzőcső

A légzőcső feladata, hogy a felszínen a fejed kiemelése nélkül tudjál levegőt venni, akár úszás, vagy nézelődés közben. Fontos a használata palackos merülések esetén is, hisz a felszínen nem érdemes a palack levegőjét fogyasztani, arra a víz alatt van szükség.
A légzőcsőnek is több változata van az egyszerütől, a szelepekkel bonyolított bordás résszel ellátottig. A szelepek segítenek a légzőcső víztelenítésében, de egy szabadtüdős búvároktatáson megtanítjuk hogyan lehet könnyedén vízteleníteni mindkét légzőcső fajtát.
Viselése: A légzőcsővet mindig a maszk bal oldalán kell rögzíteni, hisz a palackos merülés esetén jobbról jönnek a légzőautomaták.

ABC búvár felszerelés légzőcső
Egyszerű és szelepes változat

Az ABC búvárfelszerelés elemei: a búváruszony

Két alaptípust különböztetünk meg a búváruszonyok esetében. Az egyik a papucsos, vagy belebújós, a másik a pántos uszony. A papucsos uszonyt a búvár mezitlábára veszi fel, mérete meg kell hogy egyezzen a használó búvár lábának méretével. Ezeket a papucsos uszonyokat főként szabadtüdős búvárok, vagy sportbúvárok használják. A palackos merülés esetében a búvárok pántos uszonyt használnak. Ezt az uszonyt a búvárcsizmára tudod feszítő pántokkal rögzíteni. Előnye, hogy az uszony jobban tartja a lábad, úszás közben nem esik le. A csizmában pedig könnyebb a közlekedés a parton és a hajókon is.
Kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a lábad méretét, illetve a izomerejét. Ez azért fontos, hogy ne görcsöljön be a lábad úszás közben.
Vielése: alap búvárszabály hogy a parton sosem sétálunk uszonyban, mert könnyü elesni vele. Ha mégis mozogni kell uszonyban akkor azt csak hátrafelé lépkedve szabad megtenni. Egyébként uszonyt csak a vízbelépés elött szabad felvenni.

ABC búvár felszerelés uszony
Papucsos és Pántos uszony
ABC búvár felszerelés uszony
Különleges uszony típusok, Technikai, Szabadtüdős vadász és Mono

Az ABC felszerelés elemei: a búvárkés

A búvárkés egy biztonságot szolgáló eszköz, nem fegyver! Nagy bajba kerülhet az a búvár aki a víz alatt damilba, kőtélbe vagy halászhálóba akad. Ezen esetek elkerülésére kötelező magaddal vinni a búvárkést a víz alá. A gyártók itt is többféle típusú búvárkést forgalmaznak, az egyszerü tőr-től az ollóvá alakítható változatig.
Viselése: A búvárkést legtöbbször a lábukon vagy a mellényükön viselik a búvárok. A lényeg, hogy nagyon egyszerüen el tudd érni, ha szükség van rá.

ABC búvár felszerelés tör és kötélvágó
Búvár kések és kötélvágóEzt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék