A UEF búvártanfolyamok változásai 2017.

A UEF búvártanfolyamok változásai 2017.

Szombat délelőtt ismét összeült a UEF oktatói kollégium, ahol Ritsy és én (Attila) is részt vettünk.

Sok apró-cseprő dolog mellet ami nem is olyan lényeges a köznapi búvárok részére, szó esett a UEF oktatási szabályzatának változásairól is.

 

Ez talán téged is érinthet!

Változások a UEF tanfolyamokban 2017!

UEF búvártanfolyamok, búvár, búvárkodás, búvároktatás, rekreációs

Szárazruhás képzés (Változás!)

Az egy egyik legnagyobb változás, hogy már OWD azaz kezdő szinttől elvégezhető lesz a szárazruhás tanfolyam. Így “nem kell megfagyni” amíg nem vagy haladó búvár! 🙂

React Right képzés (Új!)

Már kezdő búvár szinttől elvégezhető lesz az SSI rendszerben már ismert React Right elsősegély és újraélesztő képzés. Ezen a tanfolyamon megtanulhatod hogyan tudsz elsősegélyben részesíteni társaidat, hogyan tudsz újraéleszteni illetve miként kell használni a félautomata defiblilátort. Ezen felül ez a tanfolyam fog tartalmazni egy oxigén adás részt is.
A tanfolyam elvégzése után 2 évente minden résztvevőnek fel kell frissítenie a tudását.
Erre azért van szükség mert az elsősegélyt is folyamatosan gyakorolni kell. 5 évente megújulnak az újraélesztési protokollok, így ha igazán szeretnél segíteni akkor ezt érdemes gyakorolnod.

Véleményem szerint ennek a tanfolyamnak elvégzése nagyban megnöveli annak az esélyét, hogy tudd mit kell tenned a sérültekkel. Már kezdő búvárként is elvégezhető, de leginkább a mentőbúvár tanfolyam idején van rá szükség. Úgy is mondhatnánk hogy akkortól kötelező.

 

Fundamentals és Fundamentals Tec. (Új!)

Újabb AOWD után elvégezhető minősítés került a UEF tanfolyamok közé.

Ez a két tanfolyam a technikai tanfolyamok iránt érdeklődő hallgatok belépő szintje lesz. Itt elméletben és gyakorlatban egyaránt megtanulhatod a mono (Fundamentals) vagy a dupla palackos (Fundamentals Tec) wing és DIR típusú rendszerek biztonságos használatát. Végig vesszük a különböző alap készségeket, amikre egy későbbi technikai tanfolyamon szükséged lesz.

Gyakoroljuk a lebegést, a különböző úszás módokat, és az alapvető biztonsági eljárásokat.

Ahhoz, hogy UEF technikai búvár legyél ezeket tudnod kell.

UEF, techline, technikai búvár tanfolyam, tanfolyamok

Erre azért van szükséged mert pl. egy barlangi tanfolyamon nem a különböző uszonyozást kell megtanulni. Ott már azt tudnod kell és nem ezzel érdemes tölteni az időt. Ha megvannak az alapkészségek amit a Fundamentals tanfolyamon tanulhatsz meg, akkor a további technikai tanfolyamokon nem kell “fölösleges” időt vesztegetni az amúgy nagyon fontos alap tudásrészre, hanem azzal tudsz foglalkozni amiről az adott tanfolyam tényleg szól.

Ha Te tényleg szeretnél technikai búvár lenni akkor ez a belépő szint.

Roncs merülő búvár (Változás!)

A UEF TECHLINE azaz a UEF technikai búvártanfolyamok megjelenésének köszönhetően változnak a roncsbúvár szabályok és a tanfolyamok is.

A (Roncs I.) tanfolyam azaz a Roncsok körüli búvárkodás marad a UEF AOWD (haladó búvár) tanfolyam keretein belül. Így ha te haladó búvár tanfolyamon veszel rész, akkor elméleti és gyakorlati tudást szerezhetsz többek között a roncsok körüli merülésekről is. Ez nem változott.

A Roncs búvár tanfolyam (Roncs II.) mono palackos behatoló roncs merülésre ad képesítést, így a biztonságos körülmények között végre tudsz hajtani a cavern (üregi) merülés szabályaihoz hasonlóan behatoló merüléseket mono palackkal.

Ez azért jó mert a gyakorlatban ritkán látni hogy pl. egy thistlegorm merülést dupla palackkal csinálnának végig a rekreációs búvárok. Ezzel a képesítéssel továbbra is megmerülheted a közkedvelt máltai vagy vörös-tengeri roncsok nagy részét.

A Haladó Roncs (avagy a Roncs III.) pedig a technikai merülések részét képezi innentől kezdve. Tehát ezen a szinten lesz a dupla palack és a komolyabb mélyebb behatolás.

Advanced Nitrox tanfolyam (Új!)

Ha Te is szeretnéd kiterjeszteni a merüléseid határát, ha szeretnél mono hátkészüléked mellett stage palackot is használni, vagy ha szeretnél decos merülést csinálni, akkor ez a tanfolyam is a segítségedre lenni.

A UEF Advanced Nitrox tanfolyam segítségével akár 30m-en 30-35 percet is lent tölthetsz vagy akár 40 m mélyen kb. 25 perc fenékidőt.

A biztonságos használathoz viszont előfeltétele lesz a min. AOWD színt és a kezdő nitrox képesítést mellett a Fundamentals elvégzése is.

Innen tovább tanulhatsz technikai szinten  Advanced Nitrox Tech Diver-nek, majd Dekompressziós nitrox búvárnak, majd pedig normoxikus trimix és haladó normoxikus trimix búvárnak.

Rekreációs Búvár vontatós tanfolyam (Új!)

AOWD szint után a rekreációs szinten bárki elvégezheti a DPV I. (Rekreációs búvár vontató) tanfolyamot.

Ezek után továbbtanulhatsz szintén technikai szinten az Advanced DPV, majd pedig az Overhead DPV búvár tanfolyamokon. Itt megismerkedhetsz a vízalatti vontatók négyteljesítményű változatával, később pedig ezek zárt térben való használatával.

Hogyan tovább?

Az itt felsorolt nem technikai illetve a Fundamentals tanfolyamok mindegyikét egy-két hónap múlva már tőlünk, tehát a Titán Búvár Iskola oktatóitól is elsajátíthatod!

Mint látod a legtöbb tanfolyamnak van technikai részei is. Így ha már olyan szinten vagy és ezek érdekelnek, akkor azt is jelezd felénk, hiszen külsős oktatókkal minden tanfolyamot el tudsz végezni nálunk.

Amennyiben kérdésed van jelezd felénk!
További szép és biztonságos merüléseket!

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék