5 tipp búvármaszk vásárláshoz

5 tipp búvármaszk vásárláshoz

Míg kívülállók azt gondolják, hogy a búvár maszk csupán arra szolgál, hogy ne menjen víz a szemünkbe, addig a tapasztaltabb búvárok jól tudják, hogy a maszk emellett még sok fontos funkciót is ellát, a legfontossabb, a víz alatti éles látás. Másik fontos dolog, hogy a maszkon belül egy légteret képezzen az orrész és a lencsék része, azaz egybe legyen építve, így a maszkban is ki tudjuk egyenlíteni a nyomást, illetev a maszkba került vizet ki tudjuk üriteni. Az olyan maszk, amin kívűl helyezkedik el az ember orra, NEM használható búvárkodásra. A búvárkodás során nagyon fontos, hogy dobhártyánk épségének megőrzése miatt folyamatosan kiegyenlítsünk, ebben a megfelelő búvár maszk kiválasztása is nagy segítségünkre lehet.

A rosszul megválasztott maszk ugyancsak kényelmetlenné és kellemetlenné teheti a búvárkodást, az alábbi 5 tipp megfogadásával szeretnénk segítséget nyújtani számodra a megfelelő búvár maszk kiválasztásához

 

5 tipp a megfelelő búvármaszk kiválasztásához

 

1. Búvár maszkod mindig illeszkedjen jól az arcodra.

Ezt úgy tudod legkönnyebben megnézni akár egy boltban is, hogy kiveszed a maszkot a dobozából, és a pántot nem használva az arcodra helyezed. Majd az orrodon keresztül levegőt beszívva próbáld meg az arcodon tartani a maszkot, ez olyan mint ha a víz nyomná egy kicsit a maszkodat. Ha így nem esik le az arcodról, akkor jól illeszkedik. Figyelj arra, hogy a maszk és az arcod közé ne kerüljön semmi, hisz még a hajad is ronthatja az illeszkedést.

+ Tipp: mindig tartsd a búvár maszk alatt a kezedet, nehogy a nem jól illeszkedő maszk leessen és ki kelljen fizetned :-).

 

2. Fontos az orrész kialakítása is.

A maszk akkor jó, ha könnyedén be tudod fogni az orrodat az orrész összeszorításával: erre nagy szükség lesz a füled kiegyenlítéséhez. Az se jó ha alapból összenyomja az orrcimpákat, hisz így lehet, hogy nem tudsz majd levegőt fújni a maszkba. Erre két esetben is szükséged lesz, az egyik a maszk nyomás kiegyenlítése, a másik a maszk ürítés, ezekkel a gyakorlatokkal a kezdő búvár tanfolyamon ismerkedhetsz meg.

búvár maszk kiegyenlítés

 

3. Kilátsz a maszkodból? A látótér.

A gyártók általában fekete, vagy átlátszó szilikon maszkszoknyákat gyártanak. Egyéntől függ, hogy ki melyiket szereti. A fekete maszkban csak a maszk lencséin láthat ki a búvár, ez némileg szűkíti a perifériás látásod, viszont mindig éles képet kapsz. Az átlátszó szilikon maszkok esetében nagyobb a látótér, de van, akit zavar hogy a lencsén kívűl a szilikonon átnézve csak életlen, homályos alakzatokat lát. Az átlátszó szilikon maszknál viszont nagyobb fénymennyiség jut az ember szeméhez, kevésbé van bezártság, és csőlátás érzete a búvárnak.

búvár maszk egyablakos szilikonbúvár maszk kétablakos feketeszilikon

Búvár maszk típusok amiből választhatsz

búvár maszk tipusok
Osztott lencsés • Egy lencsés • Fekete szilikonos • Keret nélküli maszk

 

4. Szemüvegesek is búvárkodhatnak!

Ha szemüveget viselsz, akkor is tudsz merülni. Merülhetsz szemüveg nélkül ha kielégítő úgy is a látásod, azaz nem csak a szép dolgokat látod, hanem a társad jelzéseit és a műszereid adatait is. Választhatod a kontaktlencsés megoldást is, ennek előnye hogy akármilyen maszkkal tudsz merülni, hátránya viszont az, hogy ha víz kerül a maszkodba, könnyen elmozdulhat vagy kieshet a lencse. Erre az esetre is fel kell készülnöd. A harmadik lehetőség hogy úgynevezett dioptriás búvár maszkot veszel, ez úgy fog működni, mint a szemüveged, hátránya, hogy csak ebben az egy maszkban tudsz merülni. Ha ilyenben gondolkodsz, akkor az alap búvár maszkon felül két, a szemednek megfelelő dioptriás lencsét is kell venned. A lencsék cseréjét a búvárboltok legtöbbjében megcsinálják neked, de te magad is kicserélheted. Figyelem! Nem minden típusú maszkhoz gyártanak dioptriás lencséket.

búvár maszk kontakt lencsebúvár maszk dioptriás

 

5. Használat előtti előkészítés

A frissen vásárolt búvár maszkod lencséje egy vékony olajos film réteggel van bevonva. Mielőtt használnád, fogkrémmel mindenképp dörzsöld be és mosd ki, különben be fog párásodni.

 

+1 tipp – párátlanítás

Párásodik a maszkod?! Minden merülés előtt használj páramentesítő folyadékot, ezzel kell befújni a maszk lencséjének belsejét. Ilyen folyadékot minden búvár boltban vásárolhatsz. Ennél olcsóbb és ugyanolyan remek megoldás ha merülés előtt beleköpsz a búvár maszkba és a nyáladdal kened be a lencséket. Próbáld ki, működni fog!

búvár maszk páramentesítő


Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék