2015-top merülőhelyei

2015-top merülőhelyei

Canyon, Lighthouse reef, Triget, Rózsa roncs és a Giannis D., csak pár hely azokból ahol idén búvárkodhattál a Titán Búvár Iskola csapatával.

Facebook játékunkból kiindulva, itt összesítettük a 2015-ben általunk meglátogatott Topp 13 Titán merülőhelyet, amit még szeretnénk minimum egyszer a jövőben is megmerülni.

A játék nyerteseit a cikk alján találhatjátok.

 
 

#1 • Lighthouse reef – Dahab (Egyiptom)

 

Dahab-titan-buvar-tura-egyiptom-016

Dahabon az egyik legnagyobb élmény a hosszú utazás és kipakolás után egy gyors búvárkodás vagy snorkerezés a Lighthouse reef-en.
Csapatunk Dahabi túráihoz, mindig az itteni bázist választja. Hiszen a Lighthouse Divecenter Egypt egy megbízható bázis, segítőkész személyzettel és persze remek ételekkel. Így a felhőtlen szórakozás és a biztonságos merülés nem kérdéses.

light house dahab

A Lighthouse reef pont a bázis előtt található.

Itt több irányban is lehet merülni. 7m-től 30m-ig izgalmas. A merülés elején bal kézre “véve” a falat érdemes elindulni, így az egyik legszínesebb elő világgal találkozhatunk. Tűzhalak, murénák, maszkos gömbhalak és a papagáj halak mellett a zátony büszkesége az itt lakó “házi” teknős. A teknős napközben ritkán látható, de az éjszakai merülésnél általában az egyik üregben pihen. (Kéretik a búvár lámpánkkal, nem a szemébe világítani és felébreszteni).

A fal mellett nagyobb sziklák is vannak így azok között is érdemes kalandozni. Itt rákokat és csigákat láthatunk.

Ha pedig a merülésünket a másik “B” irányba, a homokos ajzat felé kezdjük, akkor egy-két szaniter után (ahol viccesnek ítélt képeket lehet készíteni) megtalálhatjuk a vízalatti játszóteret (gyakorló teret).
Itt lehet a lebegést igazán gyakorolni.
Ezen részen kőhalat és polipot is találhatunk.
Éjszaka pedig a kis vízben catfish rajjal, sünhalakkal és néha egy-két tengeri kígyóval is merülhetünk.

A figyelmes éjszakai merülők, spanyol táncost, tintahalat, nagy medverákot és porcelán csigát is láthatnak.

A védett víz és a bázis közelsége miatt, remek hely ez az éjszakai snorkeringre is. Persze csak párokba, és megfelelő felszereléssel, világító eszközökkel.

Kezdő búvároknak is ajánljuk, de remek hely ez a check dive-ra, és gyakorlásra is.
 
 

#2 • Vörös zátony – Pag (Horvátország)

 
creveni-greben, vörös zátony

A Vörös zátony nevét a sziklafal színéről kapta.
Igen kedvelt merülőhelye a Pag-i túráknak.
A partfal melletti rész teraszos formája miatt lassú ereszkedésre van lehetőség, így itt a lebegést és a kiegyenlítést is tudjuk gyakorolni. A zátony és a fal között több szikla kúp található, ahol jól lehet bújócskázni is :). Ha pedig nagyobb mélységre vágsz, akkor a zátony külső oldalán azt is megtalálod hiszen itt a maximális mélység 45m.

PAG Adria vörös zátony

A Vörös zátonyon található az egyik legkönnyebben merülhető tengeri üreg is. Így a merülés végére tartalékolj egy kis levegőt, hogy te is meg tudd nézni a biztonsági megálló után. (És ne feledd a parton a lámpádat!) 🙂

Az üreg 5 m-en kezdődik. Elég nagy ahhoz hogy két búvár kényelmesen bent tudjon tartózkodni. Az üreg feljön egészen a vízszint fölé. Így egy levegős térbe tud a búvár felemelkedni.

Fontos!!! hogy az ilyen terekben a búvár sosem veszi le maszkját és nem veszi ki légzőautomatáját, hisz nem tudhatjuk hogy milyen az ott található levegő összetétele.
Továbbá nem árt figyelni, hisz az ilyen üregekben sokszor akadhatunk kőhalakra is, tehát csak óvatosan a kézletétellel.

A zátonyon és az üreg melletti falon, rákokat csigákat és polipokat is találhatunk.

Könnyű merülőhely, kezdő szinttől ajánljuk!
 
 

#3 • Eel Garden – Dahab (Egyiptom)

 
eel garden dahab

Darabon a Lighthouse bázis és merülőhely szomszédságában található.
Csapatunkkal idén is meglátogattuk ezt az izgalmas helyet.

dahab light house - sziklahal

A vízbe meneteli pont a korallszirt tenger felőli részén van, így a búvároknak végig kell sétálni a szirt tetején. A víz alatti világ attól érdekes, hogy a domb mögött csőlakó angolnák (Eel-ek) élnek. Ezek a félénk élőlények a tenger fenékeben élnek és “házukból” előbújva keresik az áramlás által odasodort élelmet. Mikor a búvárcsapat közelít feléjük akkor azonnal visszahúzódnak. Így érdemes egy vonalban felsorakozni a csapatnak, és nem egymás után úszva megközelíteni a helyet, így mindenkinek ugyan abban az élményben lesz része.

Könnyű merülőhely, kezdő szinttől ajánljuk!
 
 

#4 • Rózsa / Mrzlanovica 3 – Pag (Horvátország)

 
Pag Adria Rózsa roncs

Ezen a merülőhelyen több tudás szint alapján lehet merülni.
A felső résznél a zátonyt kis mélységben körbeúszva nézelődhetnek a kezdő búvárok. A kövek között polipokat keresve és a zátony és a part fal közötti “kanyon” nagy kősziklái között úszkálva.
Míg a zátony baloldalán főként egy 40m mély leszakadás találhatunk addig a jobb oldalán és a külső felén platókkal tűzdelt sziklafalat.
20m alatt a zátony külső felén több kúp látható, így a haladó búvároknak is érdekes azok között élőlényeket keresgetni.
Itt sok a szikla repedésekben található viaszrózsa, és a figyelmesebb búvárok még társuló garnélákat is láthatnak bennük.

A Rózsánál a mélymerülő és technikai búvárok sem unatkoznak, hiszen a zátony bal oldalán a falat vagy a homokos aljzatot követve és lesüllyedve a 41–52m-ig megnézhetik a 30m-es Rózsa nevű roncs maradványait. (Csak mély merülésben tapasztalt és végzett búvároknak javasoljuk, vezetővel!)

rózsa

A homok és a szikla találkozásánál lévő üregekben nagyobb rákokat lehet találni, a roncson pedig egy Conger él… (ha még nem lőtték ki. :()

Ha az időjárás megengedi a Titán Búvár Iskola tavaszi és őszi Pagi túráján Te is ellátogathatsz ide.
Ne hagyd ki az itteni merülést.

(fotó: tripadvisor)
 
 

#5 • Giannis D – Északi roncs szafari (Egyiptom)

 
Giannis D roncs

Giannis D eredeti nevén Shoyo Maru volt.
A 100m hosszú hajó 1983 áprilisában Rijekából indult végzetes útjára mikor teljes sebességgel nekirohant a Shaab Abu Nuhas zátony északi részének.

Giannis D roncs egyiptom

Ma három részre szakadva fekszik a homokos aljzaton. A hátsó rész majdnem tökéletes állapotban maradt így könnyen merülhetjük meg a gépházat és a felépítményeket is.
A hajóorr az oldalára dőlve maradt meg így a rajta lévő árboc szinte vízszintesen fekszik a víztérben, izgalmas körülötte merülni.

A roncs környezete tele van élővilággal, Denevér halak, Kék pöttyös ráják, tűzhalak és a roncs belsejében pedig üveghalakkal találkozhat a búvár.

Kezdő és haladó búvároknak is könnyen merülhető roncs.
 
 

#6 • Grüner See – Zöld tó – (Ausztria)

 
grüner see

Az Ausztriában található tó kedvelt merülőhelye volt a magyar búvároknak. Hideg de annál tisztább vize évente egy rövid tavaszi időszakban volt merülhető, hisz ekkor a környező hegyekből lezúduló hólé feltöltötte a tómeder melletti füves részeket is, ezzel elárasztva a környező padokat és a kis hidat is.

Néhol pisztrángokat lehetett látni, de nem igán volt élővilág benne. Ide főként a tiszta (ha nem kavarták fel) víz különleges látványáért jártunk.

A hideg víz miatt főként haladó és szárazruhás búvárok keresték fel.
A magashegyi merülőhely miatt pedig fontos volt, hogy átállítsd a komputeredet magashegyi merülésre.

Mért múltidőben írok?

A Titánok minden tavasszal felkeresték ezt a csodás merülőhelyet, de sajnos idén ősszel, egy helyi döntés született arról, hogy megtiltják a búvárkodást a tóban. 🙁
Reméljük nem örökre.

grüner see

A kép, az idei (utolsó?!) túránkon a híd alatt készült.
 
 

#7 • Dunraven – Északi roncs szafari (Egyiptom)

 
dunraven roncs

A Dunraven roncs két okból is kihagyhatatlan állomása egy északi roncs szafarinak. (Igy idén mi is megnéztük.)
Egyik ok az, hogy a Sha’ad Mahmud és a Bacon-rock ami oldalán fekszik a Dunraven igazi lagúnás élővilágban gazdag terület. Kifejezetten jó nappali zátony és éjszakai merülésre is.
A másik ok, hogy a Dunraven szintén izgalmas merülő hely lehet minden fajta minősítésű búvárnak. Hiszen a kezdő búvárok a külsejét tudják végig merülni, a profibbak pedig a közép vonalánál ketté tört hajótest belsejében tudnak nézelődni. Persze azt hozzá kell tenni, hogy nem egy bonyolult roncs.

dunraven roncs búvár egyiptom

A Dunraven utolsó útjára 1876. április 6-án indult az indiai Bombayből. Úti célja az angliai Newcastle lett volna. Kapitánya a 27 éves Edward Richards Care volt, aki a hajót 24-én éjjel navigációs hibából kifolyólag a Bacon-rock szirtnek vezette. A hajó fedélzetén gyapottal, fával és fűszerekkel léket kapott és elsüllyedt.
A Dunraven ma fedélzetével lefele a homokos fenéken fekszik.

Merülésre főként zodiakból van lehetőség, 15-30m mélyen fekvő roncs megtekintése a merülés első fele szokott lenni, míg a merülés második felében a szirt külső oldalán szoktat a búvárok visszatérni a szafari hajó kikötési pontjára.
 
 

#8 • Park kút – Kőbányai pincerendszer (Budapest)

 
Park kút kőbánya

A kőbányai 4 merülőhely közül a park kút az egyetlen olyan hely ahol akár kezdő búvárként (OWD + éjszakai minősítéssel) is merülhetsz. Ide azért nem kell zárt téri minősítés mert ez a kút rendelkezik levegős térrel a felszínen, így bármikor fel tudsz emelkedni. Amiben ez a hely még különbözik a többi merülőhelytől az, hogy a víz alatt 4 db reflektor világít, ezzel még szebbé és könnyebbé téve a merülést.

Itt található a nagymedence, ahol a benne hagyott palacktól kocsit szoktuk elsőként megtekinteni. Majd a Cavern szabályok szerint (AOWD búvárok) a csigalépcsőn egy szintet lejjebb tudnak merülni kés körbenézni. Miután a lenti szintet megnéztük a kovácsoltvas csigalépcső mentén vissza emelkedünk a medence térbe és megnézzünk 2 folyosót. Ide szintén beúszhatunk és láthatjuk, hogy hogyan bányászták a köveket régen a bányában.

Nem bonyolult merülőhely, de ettől függetlenül mégis inkább csak tapasztalattal rendelkező búvároknak ajánljuk AOWD színtől, hiszen azért sötét van benne és igen hideg a víz (13C fok).

kőbánya park kút

(fotó: Selmeczi Dani)
 
 

#9 • Tata – Fényes Források – (Magyarország)

 
Tata fényes forrás

Úgy gondolom a tatai Fényes forrásokat nem kell bemutatnom a Titán Búvár csapatnak, hiszen annyit merültünk már ott.
Sőt a közeljövőben ismét megyünk merülni. 🙂

Aki még nem ismeri annak ajánlom olvassa el a Titán blogon a tatai Fényes forrásokról írt cikkünket!

#10 • Thistlegorm – Északi roncs szafari (Egyiptom)

thistlegorm roncs

Az SS Thistlegorm-ot méltán nevezik a vörös-tengeri roncsok királyának. A közel 200m hosszú roncson a búvárkodás tele van izgalommal. Itt kedvére merülhetnek a kezdő búvárok, de remek gyakorló terep ez a tanfolyamos roncs búvároknak is.
Az izgalmas merülésről, a roncs hatalmas méretén túl a benne látható rakomány (autók, motorok, fegyverek és lőszerek) gondoskodik. Ezeket akár kezdő búvárként is láthatod hisz a rakteret két hatalmas nyíláson felülről is meg lehet közelíteni, így nem kell hogy a zártérbe behatolva juss el a teherautókig.

11046845_622038117940394_8312749656071689735_o
(fotó: Alessandra Grasso)

Két dologra kell nagyon odafigyelni a Thisthelgorm merülésénél, az egyik az erős áramlás, a másik a sok búvár.
Az erős áramlás miatt a le és feljövetel kötél mentén történik és ezért érdemes a levezető kötelet megjelölni, illetve figyelni az áramlásra. Úgy válasszuk ki merülésünk útvonalát, hogy vissza tudjunk érni a kötél rögzítési pontjához.
A sok búvár között pedig nagyon oda kell figyelni társainkra, nehogy egy másik csapathoz csatlakozzunk egyik másik forduló után.

Ha teheted minimum 3 merülést tervezz ezen a roncson!
 
 

#11 • Veliki Zid – Pag (Horvátország)
 
veliki zid, nagy fal, pag

A Veliki Zid (Nagy fal) a Pagi adriai merülések másik kihagyhatatlan merülőhelye.

Itt egy közepesen nehéz falmerülésre van lehetősége a búvároknak.
A kikötési ponttól jobbra két hatalmas szikla között érdemes elindulni, úgy hogy bal kézre legyen a fal. Bár vannak akik egyből a mélység felé veszik az utat, így a sziklák külső oldalán ereszkednek alá.
A falon sok kisebb üreg található ahová mindenképp érdemes bevilágítani hisz ott rákokat polipokat lehet találni.
Itt láttunk egyik merülésünk alkalmával Macskacápát és Congert (tengeri angolnát) is. Tehát páronként legalább egy lámpát vigyetek magatokkal ha nem akartok lemaradni az izgalmakról.

A fal mentén mindenki minősítésének megfelelő mélységben tud kutatni, de a max. mélység 50m így a gyakorlott tapasztalt búvároknak is jó merülőhely.
 
 

#12 • Canyon – Dahab (Egyiptom)

 
The Canyon Dahab

A dahabi Canyon sokunk egyik legkedveltebb merülőhelye.
A várostól északra a Blue Hole irányában találjuk.

A kicsit sivárnak tűnő lagúna rész után balra kell fordulni a zátony mentén és egy kis úszás után, 10-16m mélységben megtalálhatjuk azt a korall oszlopot ahonnan kezdődik a Canyon-nak nevezet repedés. Itt már nem szabad belemerülni, hisz omlásveszélyes lett ez a bejárat, de kicsit lejjebb ereszkedve találunk egy másik bejáratot is.
Itt a haladó búvárok le tudnak merülni a 20-30m-es mélységbe, ahonnan lassan tovább mélyül a Canyon.

Canyon dahab

A homokos fenéken egy kicsit megállva gyönyörködve nézhetünk körül, és élvezhetjük a sziklafalak mentén beszűrődő fényjátékot.

Tovább úszva akár 54-ig is lehet ereszkedni az erre felkészült és képzett búvároknak, de persze itt egyre szűkebb is a járat. Mi legtöbbször 30-40m körül emelkedünk ki a járatból, majd a jobbra található asztalkorallok felett visszatérünk a lagúna részbe.

A kezdőbb búvárok felülről gyönyörködhetnek a Canyonból felszálló buborék felhőben. Illetve tovább úszva egy kisebb Eel Gardent találhatnak.

Élővilág tekintetében doboz és vasaló halak, sok tűzhal és néha Napóleon hallal is találkozhatunk.

Néha (külön kérésre) itt éjszakai merülést is lehet tartani.

A Canyont főként tapasztalt min. haladó búvároknak ajánlom.
 
 

#13 • Tirget – Pag (Horvátország)

 

triget zátony pag

A Triget Zátony a Titánok egyik kedvenc merülőhelye Pag szigetén… Hiszen mindig más arcát mutatja. (Bár akad olyan vélemény is hogy unalmas, de szerintünk azok akik így vélekednek még biztos nem ismerik úgy ahogy mi. 😉 )

A Triget könnyű merülőhely, így kezdőknek is jó gyakorló terep.
Persze van mélység is, de a fenti platók miatt a kezdő búvároknak is van idejük biztonságos helyen beállítani a lebegésüket mielőtt kiúsznának a 40m mély fal mellé.
A szirt külső oldalán 40m-re is le tudnak merülni a mély merülő búvárok. De igazából nincs semmi értelme, avagy tudni kell, hogy miként tudsz úgy lemerülni, hogy Langusztákat láthass.
Véleményem szerint a felső 10m a legszebb főként napos időben.
Itt az üregekben sepregető rákokat nézegethetünk. Polippal és Tintahalakkal is találkozhatunk. A csigák is szeretik ezt a helyet így a szerencsések akár több fajta sallangos csigát is láthatnak a fekete foltos leopárd csigák mellett.
Halakban is bővelkedik a Triget zátony, melyek közül az egyik legérdekesebb a Szentpéter hal, amit könnyű felismerni hisz az oldalán ott található Szent Péter “ujjlenyomata”.

Pag búvár triget zátony északai

A Tirget zátony remek hely éjszakai merülésre is.
Ilyenkor hatalmas kőhalakat és medverákokat is láthatunk. Persze ilyenkor nem szoktunk mélyre merülni hisz az éjszakai merülés mindig kisebb mélységű mint a nappali, és persze rövidebb ideig is tart!
 
 

A Facebook játékunk a három legtöbb helyes választ, Kiss Andrea, Máté Korinna és Németh János adta, így ők nyertek egy-egy Titánbúvár pólót!
Gratulálunk a helyes megfejtőknek és a győzteseknek is!
 
Te is szeretnél nyerni?!
Likeold a Facebook oldalunkat és vegyél rész a következő játékunkban Te is!

 

Ezt már olvastad?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Egy válasz

  1. Kedves Bolgar Attila,
    En egy angliai apparatus(lungfish divesystems) kepviseloje vagyok.Ez egy gaztisztito modszeru uj nagyon bisztonsagos szisztema. Amennyiben erdeklodnenek a bugyborek mentes merulesben kerem lepjenek kapcsolatba velem.
    Koszonettel
    Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keresés a blogban

Következő búvártanfolyamok

Következő búvártúráink

Kövess minket a közösségi médiában

Termékkategóriák

Instagram Live

Legutóbbi bejegyzések

Címkék